x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

11 Mar 2005   •   00:00

12 martie 2005

Fara apa din cauza bauturii

Peste 150 de familii dintr-o comuna aradeana au ramas fara apa dupa ce un sofer care s-a urcat baut la volan a lovit conducta de alimentare a localitatii, transmite Mediafax. Desi accidentul s-a produs joi seara, avaria nu a putut fi remediata decat ieri.

Oradea - Adolescentul acuzat de omor nu este bolnav psihic

Tanarul de 16 ani care este acuzat ca in prima zi a lunii martie a ucis-o pe patroana si vanzatoarea unui magazin din Oradea, injunghiind-o de mai bine de 30 de ori, este sanatos din punct de vedere psihic. Concluzia a fost trasa de o comisie medicala formata din psihologi, psihiatri si legisti. Comisia a mai stabilit ca minorul a fost constient de faptele sale, desi a declarat ca bause inainte o sticla cu vin si un pahar de coniac. Varianta vehiculata de anchetatori cu privire la motivul crimei este jaful, pentru ca baiatul avea datorii fata de unii dintre prietenii sai si trebuia sa returneze si tatalui sau un milion de lei.

Franta - Sase autocare cu romani, oprite la intrarea in Spania

Sase autocare cu peste 240 de romani, aflate la granita dintre Franta si Spania, au fost oprite joi noaptea de autoritatile spaniole in punctul vamal Perthus. Autocarele se aflau ieri-seara la Melles, unde erau controlate de Jandarmerie si de Politia de Frontiera. Autoritatile franceze au declarat ca autocarele controlate la Melles au fost escortate la punctele de intrare in Franta, doua urmand sa plece spre Italia, pe la Vintimille, iar patru spre Germania, pe la Strasbourg.

Alba Iulia - Asistenta japoneza pentru batranii cu reumatism

Guvernul Japoniei va acorda asistenta nerambursabila pentru proiectul Primariei din Alba Iulia, "Centru de reumatologie pentru varstnici". Contractul a fost semnat ieri de catre Makoto Ito, consilier, si Kenichiro Tanaka, secretar II in cadrul Ambasadei Japoniei, si de prefectul judetului Alba, Cosmin Covaciu. Acesta este primul proiect Grassroots / Human Security implementat de Guvernul Japoniei in 2005 si consta in donarea de echipament medical in valoare de circa 74.000 de euro. (Lucian Dobrater)

Numire - S-au schimbat sefii la Politia de Frontiera

Noua conducere a Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a fost numita ieri. In urma concursurilor, sef al IGPF a fost desemnat chestorul de politie Pop Nelu, fost sef al Departamentului de Ordine Publica din Inspectoratul General de Politie. Posturile de adjuncti au fost castigate de chestorii Neculai Burnichi si Vasile Motoc. Totodata, prin aceasta organizare chestorul Vasile Geanta, fost adjunct al chestorului Aurel Neagu (fost sef al IGPF), a fost pus la dispozitia Ministerului de Interne pentru a primi un nou post. (Eduard Pascu)

Bacau - Adrian Nastase a tinut sedinta in gara

Presedintele PSD Adrian Nastase a avut ieri o intalnire cu liderii PSD Bacau in sala de protocol a garii. Potrivit Mediafax, timp de o ora, Nastase, care a ajuns cu un tren Intercity in Gara Bacau, a discutat cu liderii organizatiei despre deciziile Biroului Executiv Central si reorganizarea partidului. In timp ce serveau cafea cumparata de la bufetul de pe peronul garii, liderii PSD au abordat si cazul Iacobov. Nastase a facut popasul de la Bacau in drumul spre Piatra Neamt, in acest week-end avand planificate intalniri cu mai multe filiale din Moldova.

Iasi - BNR restituie aurul confiscat de comunisti

Un batran din Iasi a recastigat in instanta monedele din aur confiscate de comunisti. Banca Nationala a Romaniei trebuie sa-i dea ieseanului Vasile Picincu, de 65 de ani, zece ducati austrieci din aur de 24 de karate si contravaloarea altor zece ducati austrieci din aur care au fost topiti de banca. Decizia a fost luata de magistratii Tribunalului Iasi. Barbatul a ramas fara monede in 1972, dupa ce i le-a confiscat Militia. El a dat statul roman in judecata acum trei ani si a solicitat despagubiri de 5.000 de euro. (Mirela Cimpoi)

Ancheta - Executor bancar, urmarit pentru inselaciune si fals

Politia si Parchetul Braila au declansat urmarirea penala impotriva fostului politist Stelica Mocanu, executor bancar al Cooperativei de Credit "Dunarea" Braila. Mocanu este urmarit pentru inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata. In numarul din 18 februarie, Jurnalul National a dezvaluit cum acesta a contribuit la vanzarea a aproximativ 150 de apartamente care fusesera ipotecate, in 2000 si 2001, in favoarea Bancii "Dunarea" din Galati. Mocanu a evacuat mai multe familii ale caror apartamente fusesera adjudecate, fara instiintari prealabile, chiar de Cooperativa. (Nicoleta Butnaru)

Dosarul RAFO - Iacobov ramane in arest

Omul de afaceri Corneliu Iacobov si fostul director general al RAFO raman in arest dupa ce Curtea de Apel Bucuresti le-a respins ieri recursul declarat impotriva incarcerarii lor. Ei sunt inculpati pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani si delapidare, care ar fi produs rafinariei de la Onesti un prejudiciu de peste 680 de miliarde de lei, sustin procurorii. Corneliu Iacobov, Toader Gaurean si avocatii lor au incercat ieri sa-i convinga pe judecatori ca aspectele pentru care sunt anchetati in stare de arest ar putea fi incadrate in cel mai rau caz in Legea privind societatile comerciale, nicidecum in Codul Penal. Procurorii sustin ca, la 22 ianuarie 2003, cei doi inculpati ar fi negociat si incheiat doua contracte prin care RAFO a vandut ilegal actiunile pe care le detinea la SC Electrocarbon Slatina. (Miruna Pasa)

Taxe locale - 15 martie este ultima zi fara penalitati

Marti va fi ultima zi in care contribuabilii vor putea plati taxele si impozitele locale fara sa achite alte penalizari si dobanzi suplimentare. Dupa 15 martie, contributia va creste cu penalizari de 0,5 procente pe luna si cu o dobanda de 0,006% pe zi. Taxele si impozitele locale se colecteaza la oficiile postale, la sediile Directiilor de Venituri Buget Local sau prin Internet-banking, in cazul celor care au conturi deschise la Banc Post sau BCR.

Braila - Hristos, hotul de icoane, capturat in tren

O banda de spargatori de biserici, condusa de Hristos Valios, a fost capturata zilele trecute in trenul Galati - Bucuresti. Asupra lor au fost gasite 11 icoane, 48 de odoare bisericesti si alte obiecte de cult, furate in noptile de 5 si 6 martie din Biserica braileana "Sfantul Gheorghe". Hristos a sustinut ca intentiona sa comercializeze icoanele si celelalte obiecte de cult unor persoane din Constanta, care il asteptau cu banii pregatiti. Judecatorul a decis cercetarea lui Hristos si a bandei lui in stare de libertate, cu interdictia de a parasi localitatea. (Nicoleta Butnaru)

BCR - Vicepresedinte cercetat pentru creditari ilegale

Procurorii anticoruptie au inceput ieri urmarirea penala impotriva vicepresedintelui executiv al Bancii Comerciale Romane, Ilie Mihai (foto), in dosarul creditelor date de banca oamenilor de afaceri Gabriel Matyas si Ion Marin, ne-au declarat surse judiciare. Potrivit anchetatorilor, vicepresedintele ar fi cunoscut in permanenta situatia creditelor ilegale date de sucursalele Novaci, sector 4 si sector 6, devenind astfel complice la acordarea lor si la inselaciune. (Miruna Pasa)
×
Subiecte în articol: observator