x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - Agentii Moscovei din Armata Romana

Romania in 5 minute - Agentii Moscovei din Armata Romana

10 Noi 2006   •   00:00

15:39 - ANUNT

INCHIDERE. Ambasada SUA a anuntat ca va fi inchisa azi, pentru comemorarea Zilei Veteranilor. Programul de lucru se reia de luni.
CONTRABANDA. O femeie de 43 de ani a fost prinsa la Punctul de Trecere a Frontierei Siret cu peste 1.100 de pachete tigari.

15:44 - ACCIDENT

ALBA. Un sofer a murit si un altul a fost grav ranit intr-un accident de circulatie produs pe DN 1, la cativa kilometri de Alba-Iulia. Potrivit Politiei Rutiere, accidentul s-a produs din cauza soferului unei autoutilitare care nu a dat prioritate unui tir la iesirea de pe un drum secundar. (Lucian Dobrater)
CONSTANTA. Un alpinist utilitar in varsta de 21 de ani a ajuns la spital cu politraumatisme si cu fracturi la picioare. El a cazut de la 15 metri in timp ce lucra la o constructie in Mamaia, pentru ca muncitorii care efectuau hidroizolatia acoperisului i-au ars din greseala coarda de sustinere. (Emilia Sava)

ANTENA 3 - Agentii Moscovei din Armata Romana
In aceasta seara, la Antena3, in cadrul emisiunii "Puterea din umbra", de la ora 22:05, invitatul lui Radu Tudor este generalul colonel (r) Ion Coman, fost ministru al Apararii si sef al Sectiei speciale a CC al PCR. Generalul Coman dezvaluie aspecte inedite in legatura cu prezenta militarilor si consilierilor sovietici in perioada 1945-1964 in Romania. Fostul demnitar pronunta in exclusivitate numele unor agenti sovietici din Armata Romana, confirmand ca generalul Nicolae Militaru a fost omul Moscovei si un protejat al Elenei Ceausescu.

IMPOZITE - Vanzarile de imobiliare, taxate
Romanii care isi vor vinde casele sau terenurile anul viitor vor plati un impozit de 2% din valoare, daca aceasta este pana in 200.000 lei, si 4.000 lei plus 1% din ceea ce depaseste 200.000 lei, pentru proprietati detinute de peste trei ani. Insa daca aceste proprietati sunt achizitionate in ultimii trei ani, atunci impozitul se va mari la 3% din valoarea de vanzare, daca suma este pana in 200.000 lei, echivalentul a 57.000 euro. Pentru vanzarile de peste 200.000 lei impozitul va fi progresiv, respectiv 6.000 lei plus 2% din ceea ce depaseste 200.000 lei. (Daniela Ivan)

DEZBATERE ADOPTII - Functionar european dat afara
Roelie Post, unul dintre reprezentantii Comisiei Europene care a lucrat timp de opt ani pentru sistemul roman de protectie a copilului, a fost data afara de la dezbateri de catre europarlamentarul Jean Marie Cavada, in timp ce se discuta despre Romania. Cavada a acuzat-o pe Roelie Post de faptul ca ar fi agresat-o pe Larisa, una dintre tinerele aduse din Romania pentru a vorbi de institutionalizare. Desi Post a incercat sa explice ca nu a vrut decat sa afle de ce tanara plangea pe hol, Jean Marie Cavada "a invitat-o afara". Rolie Post a declarat ulterior presei ca s-a apropiat de fata si a intrebat-o de ce plange si i-a zis ca situatia din Romania s-a imbunatatit.

DECIZIE - PD, membru asociat al PPE
PD a primit aseara la Bruxelles statutul de membru asociat al Partidului Popular European (PPE), decizia fiind luata cu 68 de voturi "pentru" si o abtinere din partea PNTCD. UDMR a votat pentru, desi reprezentantul Uniunii, Nagy Zsolt, a amintit in cuvantul sau de disputele din tara cu democratii pe tema statutului minoritatilor. Principala nemultumire a taranistilor a fost lipsa progreselor in relatia cu PD. (G.A.)

ZALAU - Tanarul ucis in bataie, inmormantat
Peste o mie de persoane au participat la inmormantarea studentului din Zalau care a murit dupa ce a fost batut intr-un bar din Cluj-Napoca, unde isi sarbatorea ziua de nastere. Slujba a avut loc la Cercul Militar din Zalau, iar corpul neinsufletit a fost transportat cu un camion militar, insotit de fanfara. Prietenii si colegii lui Alex Gordean (21 de ani) au participat la inmormantare cu tricoruri imprimate cu fotografia acestuia si spun ca asteapta ca Politia sa ii prinda pe cei vinovati de decesul tanarului.

ALIMENTE - Restrictii ale Comisiei Europene
Un numar de 387 de firme de carne, peste si lactate din Romania nu vor putea exporta in UE pana la sfarsitul lui 2009, deoarece nu indeplinesc standardele privind siguranta alimentara. In plus, Bulgaria si Romania nu vor putea vinde alimente, in spatiul UE, care au fost procesate inainte de 1 ianuarie 2007, se arata intr-o re- zolutie a Executivului comunitar, citata de site-ul Novinite.com. Aceste produse pot fi vandute pe pietele locale pana la sfarsitul lui 2007, cand marfurile ramase vor fi scoase de pe rafturi.

NEMULTUMIRE - Functionarii publici au iesit in strada
Cateva sute de functionari din administratia publica locala, afiliati la confederatia sindicala Cartel Alfa, au participat ieri la un protest organizat in fata sediului Ministerului Administratiei si Internelor. Acestia s-au declarat nemultumiti fata de salarizarea necorespunzatoare a personalului din administratia publica. Pe viitor, daca nu li se vor solutiona cererile, acestia au anuntat ca vor recurge initial la o greva de avertisment, apoi la o greva generala pe timp nelimitat incepand cu 24 noiembrie.

ORANGE - Facturi in euro, din ianuarie
De la 8 ianuarie 2007, Orange Romania va avea tarife exprimate in euro in loc de dolari. Decizia este motivata de apropiata aderare a Romaniei la UE si va costa operatorul de telefonie circa 100.000-200.000 de euro. Conversia se va face automat in cazul abonamentelor, tarifelor pe minut de convorbire si a creditului de pe cartele. Exceptie va face abonamentul de 4 dolari, care va fi tarifat la 3 euro. Un SMS va costa 0,05 euro, comparativ cu 0,07, cat este in prezent, iar un MMS - 0,14 euro. (Mihai Manole)

ARGES - Un copil a fost gasit inecat
Un copil de 8 ani din localitatea argeseana Priboieni a fost gasit ieri-dimineata inecat intr-un lac din comuna, informeaza Rompres. Baietelul disparuse de acasa miercuri dupa-amiaza. Copilul era orfan de mama si, potrivit rudelor, avea serioase probleme psihice. Politistii au deschis o ancheta pentru a stabili imprejurimile in care s-a produs decesul copilului.

HUNEDOARA - Politist agresat de un adolescent
Un politist din municipiul Hunedoara a fost lovit cu pumnul in fata de un adolescent in varsta de 16 ani. Agentul incerca sa aplaneze un conflict izbucnit in oras intre doua grupuri de tineri, informeaza Rompres. Tanarul agresor a fost imobilizat si dus la sediul Politiei Municipiului Hunedoara. Parchetul a dispus cercetarea in libertatea a adolescentului, pentru comiterea infractiunilor de distrugere si ultraj.

DECIZIE - Medicul Boieras, vinovat
Medicului Stefan Boieras i s-a interzis sa profeseze in Capitala, a anuntat Colegiul Medicilor Bucuresti. Oftalmologul a atacat aceasta decizie, cazul fiind preluat de Colegiul Medicilor din Romania. Stefan Boieras, in varsta de 73 de ani, a ajuns in atentia Colegiul Medicilor la jumatatea lunii iunie, dupa ce mai multi bolnavi au reclamat ca, desi le spunea ca au fost operati, in realitate, Stefan Boieras nu realiza interventia chirugicala. (Magda Marincovici)

PARLAMENT - Solutie pentru doua lefuri
Birourile Permanente ale celor doua Camere au acceptat ieri propunerea ca Legislativul sa voteze, cu titlu tranzitoriu, o suspendare a aticolului din Statutul parlamentarilor, care prevedea imposibilitatea detinerii dublului mandat, astfel incat europarlamentarii romani sa poata fi si membri ai Parlamentului roman dupa 1 ianuarie 2007. Parlamentul va solicita un punct de vedere pe tema suspendarii articolului in cauza si din partea Comisiei juridice a Parlamentului European.

RECHIZITORIU - Staicu, judecat in dosarul BIR
Fostul patron al Universitatii Craiova, Dinel Staicu, a fost trimis ieri in judecata, alaturi de fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor, Ion Popescu, pentru obtinerea unor creditari ilegale de peste 187 de miliarde de ROL. Potrivit anchetatorilor, banii au fost primiti cu incalcarea normelor bancare in perioada iulie 1999 - februarie 2000, de 11 firme ale omului de afaceri. Staicu ar fi folosit banii inclusiv pentru cumpararea de actiuni de la SIF Oltenia, a falimentat apoi firmele prin care obtinuse creditul si a vandut imobilele oferite garantie. (M.P)

TRAGEDIE - Intoxicatie cu monoxid de carbon
Trei persoane intoxicate cu monoxid de carbon au fost gasite de vecini ieri-dimineata in coma, intr-un apartament din orasul Mioveni, transmite Rompres. Victimele, doua femei si un barbat, au fost duse la Spitalul Judetean Arges. Anchetatorii sustin ca tragedia pare sa se fi produs din cauza unei instalatii improvizate de incalzire si a unui arzator conectat cu un furtun la teava de gaze.

COLABORARE CU FBI - Falsificatori de carduri prinsi
Ofiterii Serviciului pentru Combaterea Criminalitatii Informatice, alaturi de agenti FBI, au anihilat o importanta retea internationala de falsificatori de carduri. Membrii gruparii, care proveneau din SUA, Romania si Polonia, foloseau un forum pe Internet prin intermediul caruia faceau schimb de informatii cu privire la datele de identificare ale cartilor de credit. In Romania, actiunea a vizat trei membri importanti ai gruparii. In urma perchezitiilor domiciliare au fost ridicate mai multe echipamente electronice.

PIRATERIE - Gramofonul reloaded
Dupa aproape un an de supraveghere o retea care pirata si vindea filme si muzica a fost anihilata. Serviciul de Investigare a Fraudelor Ilfov i-a monitorizat pe Constantin Niculae, capul retelei, si pe Olimpia Pavel. Politistii au facut doua perchezitii domiciliare si au descoperit produse contrafacute si aparatura necesara fabricarii acestora. Au fost gasite 4.500 de matrite pirat folosite la multiplicarea DVD-urilor, 500 de DVD-uri pregatite pentru distributie, 800 de DVD-uri neinregistrate, 19 DVD-writere, o imprimanta laser si patru computere profesionale. Valoarea totala a capturii - 100.000 de euro. Membrii retelei isi promovau si vindeau marfa pe internet. (Mihai Manole)

DESCOPERIRE - Mine de apa intr-un santier
Sase mine de apa in stare de functionare au fost descoperite pe un santier din orasul aradean Lipova, unde se construieste o benzinarie. Proiectilele au fost ridicate ieri de autoritati pentru a fi distruse. Potrivit pirotehnistilor, descoperirea este surprinzatoare, pentru ca pe Mures nu s-au dat batalii in timpul celui de-al doilea razboi mondial de cand au fost datate proiectilele. Minele sunt de productie ruseasca si erau ingropate la mai putin de jumatate de metru in pamant.

HARGHITA - Bani falsi scosi din circulatie
Sute de bancnote romanesti si unguresti falsificate au fost depistate si scoase din circulatie de lucratorii Serviciului de Crima Organizata Harghita. Banii falsi au fost gasiti in locuintele inchiriate in localitatile Simonesti si Cadaciu de un tanar care traieste de mai bine de doi ani in Ungaria. Falsificatorul fusese arestat in Ungaria, la 30 octombrie. Politistii atrag atentia ca astfel de bancnote false au fost plasate in mai multe judete si unele se afla inca in circulatie.

HOTARARE - Procesul lui Inimaroiu, la Brasov
Procesul in care primarul Sectorului 4 din Bucuresti, Adrian Inimaroiu, este judecat pentru abuz in serviciu, va continua la Brasov. Instanta suprema a admis cererea de stramutare a edilului si a considerat ca pentru o judecata obiectiva procesul trebuie sa nu se desfasoare in Capitala. Adrian Inimaroiu a fost deferit justitiei in primavara anului 2005 sub acuzatia ca ar fi prejudiciat bugetul local cu aproximativ 400.000 de euro, prin aprobarea vanzarii a doua centre comerciale la un pret subevaluat. (Miruna Pasa)


FOC. Sute de hectare de padure si pasuni, atat proprietati particulare, cat si de stat, au fost afectate de un incendiu izbucnit inca de saptamana trecuta in judetul Mehedinti. Peste 100 de oameni - jandarmi, pompieri, padurari, dar si simpli sateni - au incercat sa stinga focul, dar ieri inca existau zone unde lemnul ardea mocnit. (Dumitru Stoichita)
×
Subiecte în articol: observator romania