x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în care se poate! Ana, cea care luptă pentru Micii Prinţi

România în care se poate! Ana, cea care luptă pentru Micii Prinţi

de Oana Portase    |    30 Noi 2015   •   12:37
România în care se poate! Ana, cea care luptă pentru Micii Prinţi

Ana Dragu, poetă şi jurnalistă, a aflat în 2006 că fiul ei are autism. A decis atunci să renunţe la tot şi să se implice în recuperarea copilului, dar şi-a dat seama că şi alţi părinţi au nevoie de ajutor. A fondat Asociaţia Autism Europa Bistriţa şi s-a zbătut pentru înfiinţarea Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ”.

Totul a început, ca în multe alte cazuri, de la un băiețel extraordinar, diagnosticat cu autism într-o țară/oraș în care nu existau servicii specializate de recuperare pentru el. „Înființarea centrului a fost extrem de dificilă, a depins tot de oameni - de această dată de oameni aflați de cealaltă parte a baricadei, în poziții care le permiteau să recunoască ineficiența sistemelor care operau în problematica recuperării copiilor cu autism. Unii dintre ei au ajutat cum au putut, alții s-au revoltat și s-au opus, ca la orice schimbare de sistem “, povesteşte Ana.

Nu s-a dat bătută și a demonstrat că în România se poate. Zeci de copii şi părinţi trec acum pragul centrului. Ana, alături de alți terapeuți, îi ajută pe cei mici să se integreze. De-a lungul anilor, Centrul a făcut adevărate minuni în Bistrița. Copiii au beneficiat de terapie, de ședințe speciale de echitație sau de înot. „Putem oferi servicii de terapie de specialitate directe pentru 30 de copii. Însă ne axăm mult pe servicii pentru comunitate, campanii de conștientizare, consilierea cadrelor didactice și a medicilor. Am înființat și prima revistă gratuită dedicată exclusiv tulburărilor din spectrul autist, care se adresează studenților, părinților, specialiștilor și medicilor”, ne explică Ana.

Lupta cu sistemul a fost şi este în continuare grea pentru Ana, însă e determinată să îi apere pe Micii Prinți până la capăt, cu orice preț, spune ea. La începutul anului, Ana a lansat cartea „Mâini cuminţi. Copilul meu autist”.
 

×