x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Jurnalul National    |    29 Mai 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Ţigări antiincendiu din 2009. Ţigaretele clasice vor fi inlocuite din 2009 cu ţigări antiincendiu in statele UE, potrivit unei decizii a Comisiei Europene. Practic, noile produse se vor stinge dacă nu sunt fumate repede

SALUBRIZARE. După mai multe sesizări ale locatarilor de pe Strada Vasile Lascăr din Sectorul 2 al Capitalei, echipele de salubrizare ale Primăriei au intervenit in curtea unui bătrăn care locuieşte acolo.
De şapte ani, bărbatul strănge gunoaie şi a adunat mormane de pănă la 2 metri inălţime. Acţiunea de indepărtare a tonelor de deşeuri care au transformat zona intr-un focar de infecţie va dura căteva zile.


14:16 INTERIMAT
CNA. Instituţia a anunţat că vicepreşedintele Attila Gasparik asigură interimatul la conducere pănă
la desemnarea unui nou preşedinte.
DEMISIE. Mihai Tănăsescu a demisionat din Parlament şi se va retrage din conducerea PSD, fiind numit reprezentant al Romăniei la FMI.

14:21 - PROCES
AUDIERE. Medicul Răzvan Trancă, acuzat că ar fi violat şi apoi ar fi incercat să o ucidă pe pacienta sa minoră Andreea Mocanu, a fost audiat la Tribunalul Bucureşti aproximativ trei ore. Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile inchise, la cererea părţii vătămate.
INEDIT. Un băcăuan de 35 de ani a fost prins de poliţişti in timp ce transporta cu o limuzină Mercedes peste 500 de kilograme de fier vechi pe care il furase de pe platforma petrochimică de la Borzeşti. Deşeurile feroase au fost confiscate, iar poliţiştii au deschis o anchetă.


PROIECT - Bancă de ţesuturi la Tărgu-Mureş
O bancă de ţesuturi şi celule ar putea fi infiinţată la Tărgu-Mureş, a declarat ieri şeful Autorităţii de Sănătate Publică din judeţ, Silviu Morariu. Potrivit acestuia, proiectul va fi realizat cu finanţare PHARE. "Noi am avut deja discuţii pe acest subiect şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, şi cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant", a declarat Morariu, citat de Mediafax. (Raluca Creţ)


IAŞI - Monitorizare video impotriva hoţilor
Poliţia Comunitară din Iaşi va cheltui circa 200.000 de lei pentru a cumpăra 28 de camere de luat vederi, ce vor fi amplasate la intrările in municipiu şi in zonele in care infracţionalitatea este ridicată. In oraş mai există 20 de astfel de dispozitive, insă numai in zona centrală. Cele mai multe sunt in vecinătatea Catedralei Mitropolitane, unde, atunci cănd este aglomeraţie, se inregistrează multe furturi din buzunare. (Cristinel C. Popa)


SESIZARE - Pescuit electric in Delta Dunării
Pescarii din comuna tulceană Mahmudia susţin că in ariile naturale protejate din Delta Dunării se practică pescuitul electric, in ciuda faptului că accesul este interzis in zonă. In acest sens, membrii asociaţiilor de profil au făcut un memoriu adresat autorităţilor, in care vorbesc şi despre alte probleme ale pescarilor cum ar fi: lipsa locurilor in care să se adăpostească pe timp de ploaie, dar şi despre taxele de acces care li se percep pe luciile de apă. (Alina Gavrilă)


CLUJ - Patru morţi intr-un accident rutier
Patru persoane au murit ieri-dimineaţă intr-o localitate de lăngă municipiul Cluj-Napoca, in urma impactului dintre un autoturism marca Renault, la volanul căruia se afla o femeie, şi o Dacie. Şoferiţa conducea cu o viteză de 120 kilometri la oră, a pierdut controlul maşinii, iar autoturismul a intrat pe contrasens. In urma impactului au murit patru persoane aflate in autoturismul Dacia, iar şoferul celeilalte maşini a fost grav rănit. Acesta este cel mai grav accident de circulaţie petrecut in acest an in Cluj. (Mara Răducanu)

Rafinărie, fără autorizaţia de mediu
Agenţia Regională de Mediu din Piteşti a suspendat ieri, pentru şase luni, autorizaţia de mediu a rafinăriei Arpechim, pentru că proprietarul - Petrom - nu a realizat investiţiile de modernizare şi ecologizare prevăzute in documentul in baza căruia funcţionează combinatul, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului. In această dimineaţă va fi stabilit calendarul de sistare a activităţii Arpechim. Petrom are la dispoziţie şase luni să facă investiţiile. Decizia de suspendare a autorizaţiei de mediu va fi contestată de Petrom. (Mediafax)

Probleme - Criza grădiniţelor revine
Doar jumătate dintre copiii bucureşteni cu vărste preşcolare vor avea posibilitatea să se inscrie la una dintre cele peste două sute de grădiniţe din Capitală - de stat sau particulare, arată o statistică a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. In faţa acestei probleme alarmante, autorităţile locale de sector promit "măsuri de compromis". Criza locurilor din grădiniţe va fi astăzisubiectul unei dezbateri organizate la Prefectura Capitalei. Situaţia este asemănătoare şi in ţară. (Laura Toma)

MAGISTRATURĂ - INM işi apără şeful in faţa CSM

Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii susţine că sancţionarea directorului INM, Mihai Selegean, pentru scrisoarea prin care i-a cerut ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, să nu mai participe la intrunirea programată pentru Ziua Europei ar constitui o incălcare a libertăţii de exprimare. Contestata solicitare a lui Selegean a fost trimisă după ce ministrul ceruse revocarea procurorului-şef de secţie din cadrul DNA, Doru Ţuluş, şi a intrat apoi in atenţia Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit INM, gestul directorului a fost perfect legal. (Miruna Pasă)

DECIZIE CE - Ţigări antiincendiu din 2009
Ţigările clasice vor fi inlocuite din 2009 cu ţigarete antiincendiu in ţările Uniunii Europene, anunţă publicaţia britanică The Observer. Comisia Europeană a dispus această măsură pentru a reduce numărul de incendii provocate de ţigările aruncate la intămplare. Noile produse vor avea mai multe cercuri concentrice care vor impie-dica oxigenul să ajungă la capătul aprins, astfel că se vor stinge dacă nu sunt fumate repede. Prima decizie de acest gen a fost luată in statul american New York.

×
Subiecte în articol: observator