x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miliardarul Adamescu se dezumflă. Astra Asigurări a virat 23 de milioane de euro spre România Liberă şi a intrat în administrare specială

Miliardarul Adamescu se dezumflă. Astra Asigurări a virat 23 de milioane de euro spre România Liberă şi a intrat în administrare specială

18 Feb 2014   •   16:38
Miliardarul Adamescu se dezumflă. Astra Asigurări a virat 23 de milioane de euro spre România Liberă şi a intrat în administrare specială

Jucătorul de poker Dan Adamescu, a cărui avere se apropie de un miliard de euro, a fost obligat să pună sub administrare specială perla coroanei – societatea de asigurări Astra. După ce săptămâna trecută au circulat informaţii exacte despre dificultăţile majore din finanţele imperiului lui Adamescu descoperite în “maşina de cash” Astra, acum Autoritatea de Supravghere Financiară a decis destituirea conducerii societăţii de asigurări şi a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi, dreptul la dividende al acţionarilor şi dreptul la remuneraţie al membrilor Consiliului de supraveghere.

“Decăderea” din drepturile de decizie nu este doar o lovitură demolatoare pentru imaginea celui care se prezenta “capitalistul imbatabil” pentru care marile afaceri şi combinaţii nu aveau secrete. Apărut imediat după revoluţie ca din neant, fiul unui fost procuror militar a fost asociat mereu cu insituţii care “îl ocroteau” şi îi pompau “ponturi câştigătoare”. Chiar privatizarea cu multe semne de întrebare a societăţii de asigurări Astra i-a revenit lui Adamescu după ce competitorii câştigători ­ între care şi Dinu Patriciu – şi-au retras surprinzător ofertele. Adamescu a fost dirijat şi spre investiţii în mass media pentru a susţine după 2004 acţiunile lui Traian Băsescu. România Liberă a fost ţinută în viaţă cu împrumuturi fabuloase pentru piaţa media date de Astra Asigurări. Doar în ultimii trei ani au fost pompaţi 23 de milioane de euro în România Liberă. ASF controlează aceste împrumuturi nereturnate care, iată, au pus pe butuci societatea Astra. Circa trei milioane de asiguraţi la Astra sunt în pericol să îşi vadă poliţele simple petice de hârtie.

Situaţia de la Astra este fără precedent. În cazul unui eveniment major, cum ar fi un cutremur foarte puternic, Astra nu va putea face faţă plăţilor, a spus Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF.
KPMG Advisory, administratorul special desemnat, va fi obligat să asigure toate plăţile aferente poliţelor de asigurare. Astra are în portofoliu 800.000 de poliţe RCA şi 2,15 milioane de asigurări de locuinţe. Din calculele ASF, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară pentru redresarea situaţiei.
Raportul ASF arată că, în ultimii trei ani, Astra a acordat împrumuturi intragrup în valoare de 110 milioane lei, din care 102 milioane lei (peste 90%) au mers către Societatea Medien Holding, care deţine publicaţia România Liberă.
Astra nu a fost controlată aproape deloc de fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), iar fostul şef al acestei instituţii, Daniel Tudor, a protejat-o. Potrivit lui Ruşanu, măsura administrării speciale ar fi trebuit luată încă din 2013 de către CSA. Astra a fost supusă unui control al CSA în 2012, acesta fiind finalizat pe 26 aprilie 2013, iar noua conducere a ASF a fost instalată pe 29 aprilie 2013.

Afacere de familie

Printre măsurile impuse de ASF se numără accelerarea recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului şi interzicerea acordării de noi împrumuturi de către Astra. De altfel, Astra este o afacere de familie în care Dan Adamescu, fiul şi soţia iau deciziile majore. Familia mai deţine afaceri imobiliare, magazinul Unirea şi în turism. Astra a beneficiat de un tratament preferenţial în asigurarea companiilor de stat.

Adamescu: ASF ­ decizie iresponsabilă
ASF şi-a încălcat propria normă în momentul în care a decis intrarea în procedura de supraveghere specială a companiei Astra Asigurări, a declarat Dan Adamescu, proprietarul companiei. El spune că va ataca în instanţă decizia ASF pe care o consideră şocantă şi iresponsabilă. El a precizat că Astra are 2,6 milioane de asiguraţi, iar dacă clienţii şi partenerii nu mai au încredere în companie, Astra moare.

România Liberă trebuie să returneze Astra 23 de milioane de euro

Administratorul special al Astra Asigurări, KPMG Advisory, trebuie să recupereze 23 de milioane de euro de la cotidianul "România Liberă". Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară prin care a deschis procedura de administrare specială a companiei de asigurări Astra prevede "luarea măsurilor necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului și interzicerea acordării de noi împrumuturi".

Potrivit unui raport al ASF, în ultimii trei ani, Astra a acordat împrumuturi intragrup în valoare de 110 milioane lei, din care 102 milioane lei (peste 90%) au mers către Societatea Medien Holding, care deţine publicaţia România Liberă. Redam integral comunicatul ASF şi deciziile care trebuie luate pentru redresarea Astra Asigurari. Citeşte AICI comunicatul ASF

×