x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, stat cu drepturi depline în cele mai puternice alianțe ale lumii

România, stat cu drepturi depline în cele mai puternice alianțe ale lumii

19 Aug 2017   •   14:40
România, stat cu drepturi depline în cele mai puternice alianțe ale lumii

România este astăzi un stat cu drepturi depline în cele mai puternice alianţe ale lumii, iar Armata Română nu va uita niciodată exemplul înaintaşilor, a declarat secretarul de stat MApN, Mircea Duşa, sâmbătă, la ceremonia militară şi religioasă dedicată eroilor Primului Război Mondial, la Oituz. 

"Curajul şi măiestria militară de care au dat dovadă eroii de la Oituz au făcut posibil acest moment de astăzi. Iată că a trecut un secol în care România a rămas unită, a rămas independentă şi a putut să dezvolte ceea ce a fost clădit prin jertfă. Suntem astăzi un stat cu drepturi depline în cele mai puternice alianţe ale lumii, iar Armata Română nu va uita niciodată exemplul înaintaşilor", a declarat Mircea Duşa în discursul ţinut la evenimentul dedicat Centenarului luptelor de la Oituz. 

El a adăugat că "România, pilon de stabilitate şi securitate în regiune" nu este doar un slogan, ci reprezintă aprecierile internaţionale pe care partenerii de alianţe şi liderii mondiali le-au exprimat în nenumărate rânduri. 

"În acelaşi timp reprezintă rezultatul angajamentelor ferme pe care ţara noastră şi le-a asumat în cadrul acestor alianţe şi a modului în care şi le-a îndeplinit. În termenii istoriei contemporane, aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană au fost decizii care ne-au adus deopotrivă drepturi şi obligaţi. Faptul că acum putem discuta despre capabilităţile de la Deveselu, despre baza militară de la Mihail Kogălniceanu sau Brigada Multinaţională de la Craiova reprezintă dovada că deciziile au fost bune şi că în prezent România este unul dintre cele mai importante elemente de securitate din zona de sud-est a Europei", a subliniat Duşa. 

Demnitarul a punctat că arealul geografic în care se află România reprezintă "o zonă care şi acum, ca şi în urmă cu 100 de ani nu este lipsită de provocări". 

"Este de datoria noastră să investim tot ce avem mai bun, fie că vorbim despre resursa financiară sau despre resursa umană, să păstrăm pacea şi siguranţa de care ne-am bucurat în ultimele decenii şi pentru care au murit înaintaşii noştri", a spus Duşa. 

În context, oficialul MApN a rememorat şi momentele istorice din perioada 8-22 august 1917, petrecute la Oituz, subliniind rolul jucat de Divizia 15 Infanterie, supranumită şi Divizia de Fier, comandată magistral de generalul Eremia Grigorescu, şi eroismul soldaţilor români, între care şi pe cel al caporalului Constantin Muşat, care a refuzat să fie lăsat la vatră, deşi avea un braţ amputat. 

"Ca şi la Mărăşti sau la Mărăşeşti, militarii romani au dat, în a treia bătălie de la Oituz, o lecţie de vitejie şi tactică militară, Dacă ne gândim numai la faptul că trupele germane şi austro - ungare au avut o superioritate numerică de 20 de batalioane în comparaţie cu Corpul 4 Armată român, ne dăm seama că idealul care i-a mânat pe soldaţii noştri în lupta a fost mai presus de orice", a mai declarat Duşa. AGERPRES

×
Subiecte în articol: romania aliante drepturi depline