x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii folosesc modalitatea de comerţ online mult prea puţin faţă de Occident

Românii folosesc modalitatea de comerţ online mult prea puţin faţă de Occident

14 Mai 2019   •   13:57
Românii folosesc modalitatea de comerţ online mult prea puţin faţă de Occident

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a declarat marţi, la Timişoara, că deşi volumul tranzacţiilor efectuate prin sistemul comerţului online a crescut în România cu 30% în anul 2018 faţă de precedentul, marja de utilizare este mult prea mică faţă de practicile din Europa de Vest, pentru aceasta fiind necesară uniformizarea legislaţiei care ţine de comerţul online la nivel pan-unional.

"E-commerce a crescut în anul 2018 cu 30% volum tranzacţionat faţă de 2017; astăzi, piaţa de comerţ electronic din România a ajuns la o valoare tranzacţionată de 3,5 miliarde de euro, cu o dinamică în creştere. La nivelul Uniunii Europene, piaţa are 600 de miliarde de euro, cu o pondere de 67% în Europa Occidentală, ceea ce arată că avem mult de recuperat pentru a crea un nivel de echitate între estul şi vestul Europei. Sunt lucruri care din perspectivă guvernamentală trebuie să armonizăm partea care ţine de legislaţie. Până la sfârşitul anului 2019 vrem să avem o hotărâre de guvern prin care să statuăm exact strategia şi politicile de promovare a comerţului online", a explicat Alexandru Petrescu.

Potrivit ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, care a citat Banca Mondială, comerţul are în PIB o pondere de peste 50%, fiind un sector economic vital pentru România şi UE şi global, dar orice tranzacţie în spaţiul online nu poate avea loc decât într-un climat de deplină încredere.

Alexandru Petrescu a menţionat că la nivelul ministerului există două programe, respectiv RONET, prin care pe bani europeni se permite conectarea unui număr de 715 comunităţi la internet, şi programul Next Generation Axez, care vizează gospodăriile şi caută să identifice "zonele albe", neconectate la internet.

Totodată, ministrul a precizat că, dacă în vestul Europei, din cei 67% de cetăţeni care folosesc sistemul de comerţ online, 40% cumpără transfrontalier, în Europa de Est şi mai ales în România, doar 3% din cei care achiziţionează produse/servicii online o fac transfrontalier.

"Asta ne spune că trebuie să lucrăm şi la zona de politici care să permită o mai mare încredere cumpărătorilor online, să le garantăm că produsul va fi returnat dacă nu este ceea ce îşi doresc, iar politicile de protecţie a consumatorului sunt similare cu cele din ţara noastră. Este necesară uniformizarea legislaţiei, a reglementărilor care ţin de comerţul online la nivel pan-unional", a mai afirmat Alexandru Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a participat, marţi, la întrunirea intitulată "E-Commerce Interactive Dialogue", organizată de ministerul pe care îl conduce la Consiliul Judeţean Timiş, fiind cel de-al cincilea eveniment organizat în judeţ sub auspiciile Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene. La discuţii sunt prezenţi reprezentanţi ai diverşilor operatori din zona comerţului electronic din România şi din alte 14 ţări ale UE. AGERPRES

×