x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romanii, spaima cazinourilor

Romanii, spaima cazinourilor

29 Mai 2004   •   00:00

Mai mult de douazeci de romani, membri ai doua bande diferite, au dat iama in cazinourile si bancomatele din America, pe care le jefuiau de mai bine de doi ani folosind carti de credit furate. Concentatenii nostri au furat astfel peste un milion de dolari.

ANA ILIE

Sase dintre cei 21 de romani hoti de carti de credit au cazut marti in mana agentilor Biroului Federal de Investigatii (FBI). Ceilalti 15 sunt dati in cautare. Paguba produsa de bandele romanesti este estimata la peste un milion de dolari.

PREFERINTE. Hotii de carti de credit actionau in intreaga tara, insa cardurile "subtilizate" erau folosite doar in cazinourile din orasul Las Vegas. Acestora le placea in mod deosebit sa fure din salile de fitness, unde accesul la vestiare este relativ usor, sau din parcarile de la intrarea in centrele de sport. Cardurile erau folosite fie pentru a scoate bani din bancomate, fie in combinatie cu permisele de conducere, falsificate, pentru a cere avansuri la cazinouri. In acest scop, permisele de conducere erau "asamblate" din fotografia titularului de card si datele de identificare ale acestuia.

RAIDUL. Agentii FBI au declansat joi o operatiune de amploare in locuintele din Las Vegas ale celor sase romani arestati. Nu mica le-a fost mirarea cand au gasit, pe langa calculatoare, imprimante si camere foto digitale, un bancomat, instrumente de fortare a yalelor, laminatoare, carti de credit si componente de bancomat. Anchetatorii isi explica prezenta bancomatului prin aceea ca pe el si-au testat hotii una dintre noile tehnici de eliminare a codurilor PIN din aceste aparate.

PRIMA BANDA. Cei sase suspecti arestati sunt cercetati in doua dosare diferite, iar acuzatiile vizeaza escrocheria, utilizarea frauduloasa si traficul de carti de credit false, complicitate si posesie de echipamente de falsificare a documentelor. In primul dosar au fost arestati Eduard Andronescu, de 28 de ani, Georgiana Viorica Muresan, de 23 de ani, Nana Ochersvili, tot de 23 de ani, si Mariana Iancu, de 34 de ani. Cei patru romani sunt acuzati de comiterea a sapte infractiuni, in care au fost implicati alti noua indivizi. Acestia au fost dati deja in urmarire generala. Anchetatorii cred ca Florin Iancu, sotul Marianei Iancu, nominalizat in acelasi dosar si dat in urmarire, era liderul acestei retele. Clanul lui Iancu actioneaza in Las Vegas din luna ianuarie a anului 2000. Potrivit anchetatorilor, aceasta retea se afla in competitie cu o alta grupare criminala din Los Angeles. Clanurile si-au reglat conturile la Las Vegas la 25 ianuarie 2002, cand un membru al gruparii lui Iancu a impuscat mortal un membru al organizatiei rivale. CEILALTI. In al doilea dosar au fost arestati Moise Olariu, de 29 de ani, si Nicolae Dragoi, de 36 de ani, iar alti sase suspecti sunt cautati. Sunt acuzati ca fac parte dintr-o retea ce se ocupa cu furtul de carti de credit, care actiona tot in Las Vegas, din luna noiembrie 2001.

SUB ACUZARE. Suspectii au fost pusi sub acuzare imediat, iar Muresan, Ochersvili, Iancu, Olariu si Dragoi au fost adusi miercuri in fata instantei. Ei au pledat nevinovat. Eduard Andronescu a fost audiat a doua zi. Georgiana Muresan, Nicolae Dragoi si Moise Olariu au ramas in custodia politistilor, deoarece agentii Biroului de Imigratie cred ca acestia au ajuns ilegal in Statele Unite. Dragoi a fost audiat din nou ieri. Avocatul lui a avut nevoie de ceva timp pentru a aduce in fata instantei documentele care atesta ca romanul se afla legal in Statele Unite. In schimb, Muresan si Olariu raman in detentie pana la proces.

IN ASTEPTAREA PROCESULUI. Nana Ochersvili si Mariana Iancu, ambele avand cetatenie americana, au fost eliberate pe propria raspundere, insa au primit interdictie de a parasi comitatul Clarke. Pasapoartele le-au fost confiscate de autoritati, pentru orice eventualitate. Procesul in cazul a trei dintre romanii arestati, Nana Ochersvili, Mariana Iancu si Viorica Muresan, este programat sa inceapa la data de 3 august. Procesul lui Moise Olariu si al lui Nicolae Dragoi va incepe la 26 iulie, iar data procesului lui Andronescu nu a fost inca stabilita.
×
Subiecte în articol: observator iancu las vegas