x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SALARII MAJORATE PENTRU PROFESORI – Guvernul a pierdut la Curte

SALARII MAJORATE PENTRU PROFESORI – Guvernul a pierdut la Curte

de Lavinia Dimancea    |    16 Oct 2008   •   00:00
SALARII MAJORATE PENTRU PROFESORI – Guvernul a pierdut la Curte

Profesorii vor primi până la urmă salarii majorate cu 50% a decis ieri Curtea Constituţională, respingând astfel contestaţia Guvernului care reclama neconstituţionalitatea legii adoptate în acest sens de Camera Deputaţilor.



Profesorii vor primi până la urmă salarii majorate cu 50% a decis ieri Curtea Constituţională, respingând astfel contestaţia Guvernului care reclama neconstituţionalitatea legii adoptate în acest sens de Camera Deputaţilor.
Judecătorii Curţii Constituţionale au hotărât cu unanimitate de voturi, că decizia deputaţilor privind majorarea salariilor cadrelor didactice este constituţională. Curtea nu a oferit ieri o motivaţie cu privire la verdictul dat, aceasta urmând să fie publicată în Monitorul Oficial, dar argumentele Guvernului conform cărora actul normativ încalcă legea fundamentală şi majorarea pune în pericol echilibrul bugetar, nu i-a convins cu siguranţă pe judecători. Aflat la Bruxelles, premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat surprins de decizia Curţii şi a ameninţat că nu va lua în calcul decât ceea ce este în folosul economiei. "Cu o astfel de măsură vă garantez că nu vom face decât să plonjăm cu capul înainte într-o criză majoră. De aceea, mă simt obligat să spun că voi considera cu toată responsabilitatea aceste măsuri decise de Parlament şi nu voi lua în calcul decât ceea ce este în folosul economiei României şi al cetăţenilor, chiar dacă o astfel de atitudine este din punct de vedere politic penalizantă", a spus Tăriceanu, explicând că o majorare cu 50% a salariilor în Educaţie ar conduce economia spre o situaţie de criză.  

REPLICA LIBERALĂ
Întrebat ce va face totuşi Guvernul cu majorarea salariilor profesorilor ca urmare a hotărârii Curţii, premierul Călin Popescu Tăriceanu a spus sec: "Soluţii se găsesc întotdeauna, dar nu vreau să anticipez pentru că procedura juridică nu s-a încheiat, legea nefiind încă promulgată". Preşedintele Traian Băsescu a anunţat însă de ceva vreme că el va promulga legea. Potrivit Constituţiei, şeful statului are la dispoziţie 20 de zile pentru a face acest lucru, plus posibilitatea de a cere o singură dată Parlamentului reexaminarea actului normativ. Până să se ajungă acolo, ieri partidele au ieşit să comenteze pro şi contra decizia Curţii, cei mai vehemenţi fiind liberalii. Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a acuzat astfel că decizia judecătorilor constituţionali reprezintă "o bătatie de joc" faţă de legea fundamentală şi a anunţat că va susţine în şedinţa Executivului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care să modifice legea şi care să asigure o creştere a salariilor profesorilor conformă cu realitatea economică românească.

VICTORIE PE STRĂZI
În timp ce judecătorii Curţii Constituţionale dezbăteau contestaţia privind majorarea salariilor ce avea să le asigure victoria, mii de sindicalişti din educaţie au protestat timp de câteva ore pe străzile din Capitală. Profesorii şi-au început acţiunea de protest în Piaţa Constituţiei, unde au scandat lozinci anti-Guvern şi au continuat cu un marş spre Palatul Victoria, unde au depus o carte cu semnături prin care se cerea demisia Executivului. La auzul veştii că judecătorii Curţii le-au făcut dreptate, liderii sindicali au sărit cu aprecieri la adresa instituţiei şi i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să promulge legea.


A doua lovitură

Curtea Constituţională a respins ieri şi o a doua sesizare a Guvernului, cea legată de legea privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă. Judecătorii au apreciat că modificările aduse în acest sens Legii nr. 19/2000 de către CameraDeputaţilor sunt constituţionale. Motivaţia va fi publicată în MO. Şi în acest caz, Guvernul a reclamat că legea conţine elemente discriminatorii.

×
Subiecte în articol: observator legea