x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salarii şi pensii mai mari, înainte de alegeri

Salarii şi pensii mai mari, înainte de alegeri

04 Oct 2015   •   22:09
Salarii şi pensii mai mari, înainte de alegeri

Salariile bugetarilor se vor mări, fie din decembrie, fie de anul viitor, conform noii legi a salarizării unitare. Proiectul legislativ este deja finalizat şi va intra în dezbatere publică în aceste zile. Şi veniturile pensionarilor ar putea creşte, fiind prevăzută o majorare a punctului de pensie.

Conform negocierilor dintre sindicate şi Executiv, profesorii au primit majorări de 5% la 1 martie, apoi 5% la 1 septembrie. La 1 octombrie s-au făcut şi primele majorări de 25% în sistemul medical. Singurii care ar putea să mai primească anul acesta majorări salariale sunt profesorii. Restul bugetarilor aşteaptă noua lege a salarizării unitare. „Nu Guvernul dispune majorările salariale, ci se va aplica o lege votată de Parlament”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Ministrul Sorin Cîmpeanu declara, la jumătatea lunii septembrie, că Executivul va face eforturi pentru a le oferi angajaţilor din Învăţământ măriri de salariu până la finalul acestui an. Sindicatele din Învăţământ speră să primească un răspuns favorabil de la Guvern săptămâna viitoare. „După 10 octombrie ne vom întâlni din nou cu premierul şi vom vedea dacă vom primi o majorare cu 15%, de la 1 noiembrie. Măririle salariale de anul acesta vor fi operate prin Hotărâre de Guvern, indiferent de ce se întâmplă pe legea salarizării”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu. Şi pensiile vor fi mai mari cu 5% din ianuarie 2016. „Ca urmare a măsurilor care au dus la creştere economică, avem posibilitatea de a acorda o creştere a tuturor cu 5%”, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Calculele realizate de Ministerul de Finanţe arartă că impactul bugetar al noii legi a salarizării este estimat la 15,5 miliarde de lei brut, respectiv 10 miliarde de lei net. Acum cheltuielile cu salariile reprezintă 7,4% din PIB, însă după aplicarea legii vor sări la 9,2% din PIB, nivelul din anul 2006.

×