x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salvaţi Copiii lansează "Manifestul pentru dreptul la educaţie"

Salvaţi Copiii lansează "Manifestul pentru dreptul la educaţie"

05 Oct 2015   •   18:33
Salvaţi Copiii lansează "Manifestul pentru dreptul la educaţie"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Organizaţia Salvaţi Copiii lansează, de Ziua Internaţională a Educaţiei, "Manifestul pentru dreptul la educaţie", prin care propune autorităţilor zece priorităţi pentru sistemul de educaţie.

"Lansăm astăzi 'Manifestul pentru dreptul la educaţie' pentru a aduce în prim plan problemele din instituţiile de învăţământ din România, cu care se confruntă elevii, profesorii şi părinţii. Manifestul cuprinde zece soluţii pentru educaţia din România, soluţii venite din partea copiilor în urma consultărilor pe care Salvaţi Copiii le-a avut cu aceştia", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, citată într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Semnatarii îi invită "pe toţi cei care cred că educaţia ar trebui să fie o prioritate pentru România" să adere la acest Manifest şi să semneze petiţia pentru schimbarea educaţiei din ţara noastră.

Manifestul, însoţit de semnături, va fi trimis Ministerului Educaţiei şi celor două comisii parlamentare de resort.

Cele zece priorităţi enunţate în Manifest sunt: utilizarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi transparenţă în folosirea banilor publici; asigurarea accesului universal la educaţie preşcolară, primară şi secundară pentru toţi copiii; îmbunătăţirea calităţii educaţiei printr-o mai bună formare iniţială şi continuă; curriculum modern, actualizat ştiinţific şi bazat pe cercetări şi bune practici privind educaţia copiilor; incluziunea şcolară a copiilor cu dizabilităţi; adoptarea şi implementarea Strategiei naţionale şi a planului de acţiune privind educaţia timpurie; introducerea educaţiei interculturale şi a educaţiei pentru toleranţă şi eliminarea discriminării şi a unor sisteme de prevenire şi eliminare a violenţei în şcoli; participarea copiilor în procesul decizional al şcolilor (obiectiv propus de copii); asigurarea serviciilor de consiliere prin creşterea numărului de consilieri şcolari, astfel încât unui consilier să îi revină 300 de elevi; consolidarea cooperării dintre sectorul public şi organizaţiile neguvernamentale.

În contextul Zilei Mondiale a Educaţiei, Organizaţia Salvaţi Copiii a anunţat lansarea celei de a XV-a ediţii a Festivalului Brazilor de Crăciun, eveniment de strângere de fonduri pentru asigurarea accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar în rândul copiilor proveniţi din medii defavorizate. La fel ca în fiecare an, şi în 2015 unii dintre cei mai cunoscuţi designeri vor crea, exclusiv pentru această ocazie, brazi de Crăciun care vor fi apoi licitaţi.

×
Subiecte în articol: salvati copii