x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şcoala Discovery – o alternativă pentru profesori şi elevi

Şcoala Discovery – o alternativă pentru profesori şi elevi

de Diana Scarlat    |    08 Ian 2012   •   16:46

Discovery Networks CEEMEA (Europa Centrala & de Est, Orientul Mijlociu si Africa) a lansat astazi proiectul “Scoala Discovery', in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

Scoala Discovery este un proiect dezvoltat in parteneriat cu Discovery Education, o platforma infiintata in Statele Unite in 2004, care sustine profesorii si elevii, aducand experienta Discovery in salile de clasa cu ajutorul solutiilor digitale care stimuleaza curiozitatea fireasca a elevilor. Apeland la arhiva de programe Discovery, platforma Discovery Education este acum lider in domeniul educatiei, ajungand la peste un milion de profesori si 35 de milioane de elevi din America. Continutul Discovery Education, de cea mai inalta calitate si perfect aliniat standardelor din domeniu, ii poarta pe elevi dincolo de salile de curs, punand la dispozitia profesorilor metode eficiente si continut media educational care inspira elevii sa invete mai bine. Bazandu-se pe dezvoltare profesionala completa, servicii de evaluare si o intreaga retea de profesori pasionati care se ajuta si se sustin reciproc, Discovery Education asigura rezultate pe termen lung, conectand procesul de invatare la lumea contemporana.

Proiectul se adreseaza in primul rand profesorilor, spun reprezentantii Discovery Networks, ajutandu-i sa descopere metode alternative de predare a materiilor, cu ajutorul programelor difuzate de Discovery Channel, depasind limitele manualelor scolare. “Programul este pentru toate scolile din Romania, pentru toti profesorii si pentru toti elevii. Oricune poate avea acces gratuit la acest program. Costurile Ministerului Educatiei sunt zero', a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, prezent la lansarea proiectului. Initiativa a fost conceputa pentru a sustine educatia stiintifica in Romania, incurajand elevii si profesorii sa utilizeze resurse new media la orele de curs si sa invete cu ajutorul Discovery Channel. “Misiunea Discovery a fost intotdeauna aceea de a satisfice curiozitatea oamenilor fata de lumea inconjuratoare prin intermediul unor programe care fac privitorul sa-si doreasca sa stie mai mult. Telul nostru este sa aducem lumea Discovery in salile de clasa si sa stimulam curiozitatea fireasca a elevilor fata de stiinta. Discovery Channel a venit in Romania acum mai bine de 10 ani si a captivat publicul, iar acum ne dorim sa facem un pas inainte si sa ducem aceasta relatie mai departe, sustinand educatia stiintifica din Romania prin ceea ce stim noi sa facem cel mai bine: televiziune de calitate. Suntem recunoscatori Ministerului Educatiei pentru sustinerea acordata si pentru feedback-ul valoros oferit in implementarea proiectului si ne dorim sa fim implicati in continuare in procesul educational din Romania', a spus Mark Hollinger, Presedinte si CEO, Discovery Networks International.

Incepand cu 16 ianuarie, elevii cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani vor putea beneficia de noile resurse puse la dispozitie de acest proiect. Scoala Discovery are doua componente principale: o linie de programe educative pe teme legate de invatamantul stiintific, difuzata pe Discovery Channel in Romania, si o serie de materiale didactice disponibile online, care sa ajute profesorii sa integreze aceste programe in activitatile didactice curente. Cele doua componente au fost realizate tinand cont de programa scolara: Televiziune: Programele educationale vor fi difuzate pe Discovery Channel, de luni pana vineri la ora 14.00, apoi in reluare – initial a doua zi, de la ora 08.00, apoi in cadrul unui bloc de programe dedicat, sambata si duminica. Programele prezinta subiecte stiintifice, de la chimie si matematica, fizica, biologie si ecologie pana la inventii. Acestea au fost special selectate pentru a-i ajuta pe elevii claselor V - XII sa inteleaga mai bine fenomenele stiintifice, transmitand mesajul ca stiinta este un domeniu interesant si captivant. in perioada 16 ianuarie – 30 martie vor fi difuzate peste 55 episoade (ore), urmand ca acestea sa fie reluate pana la finalul semestrului. Programele vor fi dublate in limba romana, fara a avea pauze publicitare. De asemenea, proiectul se deruleaza si online: scoala.discovery.ro este un portal dedicat profesorilor, care pot descarca aici materiale-suport ce pot fi folosite la clasa, in interactiunea cu elevii. Site-ul include o grila de programe si un Ghid pentru Profesori complet, despre fiecare episod, prezentand obiectivele lectiei, seturi de intrebari care sa ii apropie pe elevi de continut, propuneri de activitati in clasa si definitii pentru termenii de vocabular. “Ne bucuram sa fim partenerii Discovery in aceasta initiativa care ofera o diversificare a resurselor de invatare pentru profesori si elevi. Aceasta diversificare a resurselor este menita sa intareasca efectul mijloacelor traditionale ale invatarii si nu sa se substituie lor. ii sprijinim pe elevi sa invete mai bine, sa-si faca lectiile mai usor utilizand forta imaginilor. Venim in completarea resurselor de invatare pe calculator (AEL, un alt proiect major al ministerului) care sunt astazi disponibile in toate liceele din Romania. Este prima data cand Ministerul Educatiei intra in parteneriat cu o retea globala de televiziune dispusa sa isi ofere resursele pentru atingerea unui obiectiv comun: sustinerea educatiei stiintifice si utilizarea resurselor de tip nou in scoli.' a mai spus Daniel Funeriu.

Pentru a masura felul in care aceste resurse sunt folosite de profesori si elevi, cu scopul optimizarii acestui proiect, Discovery Networks si Ministerul Educatiei au selectat un grup de 110 de scoli din Romania, care vor fi monitorizate indeaproape si ai caror profesori vor fi instruiti sa utilizeze noile instrumente de lucru. De asemenea, Discovery va facilita accesul acestor scoli la cablu si/sau satelit.

×