x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scrisoare către Comisia Europeană în 11 puncte

Scrisoare către Comisia Europeană în 11 puncte

22 Iul 2012   •   16:24
Scrisoare către Comisia Europeană în 11 puncte

Stimate domnule Barroso,
Va multumesc pentru interesul deosebit pe care il acordati dezbaterilor publice interne ale Romaniei. Raspunzand preocuparii dumneavoastre sincere si impartiale pentru independenta justitiei si cinstea clasei politice din Romania, consider ca este util sa va transmit urmatoarele date pentru a va putea forma o perspectiva integrala asupra substratului recentelor schimbari politice din tara noastra.

1) In data de 27 septembrie 2011 a fost numit domnul Iancu Gheorghe in functia de Avocat al Poporului, fara a fi agreat de toate partidele, asa cum ne-ati sugerat recent, ci exclusiv de catre majoritatea parlamentara din acel moment. In acel moment, Opozitia a parasit sala. Din nefericire, atunci nu ati protestat!

2)In data de 14 iunie 2010, votul Parlamentului pentru numirea unui judecator la Curtea Constitutionala care nu era agreat de presedintele Traian Basescu si coalitia sa a fost repetat in mod ilegal pana cand a fost ales candidatul sustinut de presedintele din acel moment. Sedinta Camerei Deputatilor s-a prelungit discretionar pana la ora 24:00. Din pacate, nici atunci nu ati protestat.

3) In data de 9 aprilie 2012, presedintele Traian Basescu a promulgat modificarea la legea privind referendumului, impusa de propria majoritate parlamentara, care facea practic imposibila suspendarea presedintelui, incalcand astfel principiile Constitutiei Romaniei. Natiunea romana ar fi apreciat atunci o interventie hotarata a partenerilor nostri europeni.

4) In octombrie 2009, presedintele Traian Basescu a refuzat sa numeasca premierul propus de majoritatea parlamentara din acel moment, generand o indelungata criza politica si institutionala si destabilizand structura Guvernului Romaniei, fiecare ministru din acel Cabinet detinand cel putin doua portofolii. Este oare, domnule Barroso, in acord cu standardele europene ca vointa majoritatii parlamentare sa fie sfidata si un ministru sa detina 2-3 portofolii?! Ar fi fost utila si atunci o interventie a Comisiei Europene in sprijinul valorilor democratice.

5) In iunie 2010, Traian Basescu a impus in Consiliul Suprem de Apararea a Tarii includerea presei libere in cadrul amenintarilor la siguranta nationala, un demers fara echivalent in nici un stat european. Atunci presa din Romania a asteptat un semnal de la institutiile europene. Inca il mai asteapta, domnule Barroso.

6) In anul 2003, Traian Basescu, care detinea atunci functia de primar general al Bucurestiului, s-a improprietarit pe sine cu o vila in centrul Capitalei, evaluata, la acel moment, la peste 500.000 de dolari. Pretul platit de Traian Basescu: 19.000 de dolari, adica de 25 de ori mai putin decat pretul pietei. Totodata, pentru ca legislatia din Romania nu permitea cumpararea unui imobil aflat in proprietatea statului de catre o persoana care detinea alte proprietati, Traian Basescu si-a donat o casa unei fiice cu foarte putin timp inainte de a isi face cadou acest imobil. Cazul este cunoscut in Romania drept "casa din Mihaileanu". La Bruxelles cum le spuneti celor care in exercitarea unei functii publice isi procura beneficii personale?

7) In anul 2000, Traian Basescu a cumparat un teren in Bucuresti, cu suprafata de 3.700 mp, cu suma de 1,4 miliarde de lei (de peste 3 ori sub pretul pietei). Peste 2 ani a vandut acelasi teren unui apropiat al persoanei de la care cumparase cu suma de 12 miliarde de lei (in conditiile in care, in acea perioada, preturile la proprietatile imobiliare au stagnat). In Romania, asemenea demersuri se incadreaza, de regula, la spalare de bani. Din pacate, desi toate aceste demersuri aflate dincolo de limita legii sunt foarte cunoscute in Romania, ele nu au ajuns, se pare, la cunostinta partenerilor nostri europeni. Dumneavoastra cum comentati acest caz, domnule Barroso?

8) In anii 2010 si 2011, Traian Basescu si guvernele pe care le-a controlat au decis sa nu respecte decizii definitive si irevocabile ale instantelor de judecata din Romania referitoare la unele drepturi salariale. Profesorii romani ar fi apreciat atunci o interventie din partea, de exemplu, comisarului pe Justitie, doamna Viviane Reding, care sa apere, impreuna cu noi, statul de drept. Si totusi doamna Reding nu a reactionat, nici macar pe Twitter.

9) Traian Basescu a atacat explicit, prin declaratii oficiale, Consiliul Superior al Magistraturii, judecatorii si Parlamentul, institutiile fundamentale ale democratiei romanesti, care ar fi fost, poate, astazi la un nivel mai inalt daca beneficiam mai devreme de sprijinul dumneavoastra.

10) Traian Basescu a facut, in mod repetat, declaratii rasiste, retinute ca atare atat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (exista decizii in acest sens), cat si de Curtea Constitutionala, inclusiv in recenta decizie referitoare la suspendarea presedintelui. Minoritatile jignite ar fi apreciat foarte mult daca s-ar bucura, la randul lor, de sustinerea Comisiei Europene.

11) Traian Basescu si-a subordonat constant cele mai importante institutii ale statului roman in ciuda separatiei impuse de Constitutie, aspect relevat explicit de catre Curtea Constitutionala, care a confirmat recent ca domnul Basescu si-a subordonat Guvernul Romaniei. Tinand seama ca Decizia Curtii Constitutionale este publica, asteptam cu interes reactia institutiilor europene si in special a dumneavoastra, domnule Barosso, care analizati cu atata atentie evolutiile din Romania.


Domnule Barroso,

Este adevarat, schimbarile recente din Romania s-au produs foarte rapid, dar au respectat, in egala masura, legislatia interna si normele europene. Iar viteza, care a generat ingrijorare pe plan extern, a fost singura sansa de a schimba, in mod democratic, un regim politic care, in mod nedemocratic, inventase extrem de multe obstacole in calea unui transfer constitutional de putere.
Natiunea romana sufera, in aceste zile, din cauza prejudiciul de imagine produs de anumite critici externe, intemeiate prea mult pe diverse afinitati si prea putin pe realitati obiective.
Asteptam cu incredere analiza dumneavoastra asupra aspectelor comunicate prin acest mesaj. Si sper ca, si de aceasta data, veti reactiona cu aceeasi promptitudine pe care ati demonstrat-o in ultima perioada.

Cristiana Anghel
Invatator roman, cetatean european, om demn si liber

×