x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SCRISOARE DESCHISĂ. Ne-am săturat să tolerăm jigniri de genul “pisi”, “păpuşă”, “ce ţâţe ai”, “curvo!” sau atingeri nedorite!

SCRISOARE DESCHISĂ. Ne-am săturat să tolerăm jigniri de genul “pisi”, “păpuşă”, “ce ţâţe ai”, “curvo!” sau atingeri nedorite!

23 Oct 2014   •   19:00
SCRISOARE DESCHISĂ. Ne-am săturat să tolerăm jigniri de genul “pisi”, “păpuşă”, “ce ţâţe ai”, “curvo!” sau atingeri nedorite!

Pe data de 19 octombrie a avut loc în Bucureşti un marş de solidarizare împotriva hărţuirii stradale. Acest marş s-a dorit un semnal de alarmă către autorităţi şi public cu privire la comportamentele agresive, verbale şi fizice, la care sunt supuse femeile în spaţiul public bucureştean. La câteva ore de la marşul împotriva hărţuirii stradale, una din participante a fost victima unei agresiuni pe stradă. Un bărbat necunoscut i-a adresat cuvinte obscene, a tras-o de păr şi a lovit-o cu pumnul în faţă în momentul în care ea a încercat să-i facă o poză cu telefonul. Victima a depus plângere la Secţia 1 de Poliţie. Scrisoarea deschisă pe care am primit-o la redacţia ziarului nostru - adresată în special Poliţiei Capitalei- este semnată de 9 organizaţii care promovează drepturile femeilor şi militează pentru combaterea violenţei asupra femeilor reunite sub proiectul “Rupem tăcerea despre violenţa sexuală”.

“Nu mă simt flatată să fiu agresată!”
Cerem autorităţilor în drept să cerceteze cu maximă diligenţă cazul de agresiune fizică petrecut pe 19 octombrie în Piaţa Romană din Bucureşti, în care un bărbat necunoscut a acostat o femeie şi apoi a agresat-o fizic în momentul în care aceasta a reacţionat verbal şi a încercat să-l fotografieze. Cerem demararea unei campanii de prevenire cu privire la hărţuirea sexuală a femeilor în spaţiile publice!

Pe data de 19 octombrie a avut loc în Bucureşti un marş de solidarizare împotriva hărţuirii stradale. Acest marş s-a dorit un semnal de alarmă către autorităţi şi public cu privire la comportamentele agresive, verbale şi fizice, la care sunt supuse femeile în spaţiul public bucureştean. Pe traseul Calea Victoriei - Parcul Izvor circa 100 de participante şi participanţi au scandat mesaje care să evoce realitatea cotidiană a agresiunilor stradale asupra femeilor. “Ne-am săturat să nu putem merge liniştite pe stradă! Ne-am săturat să tolerăm la tot pasul atingeri nedorite şi/sau jigniri de genul “pisi”, “păpuşă”, “ce ţâţe ai”, “curvo!” etc. de la bărbaţi hărţuitori. Ne-am săturat să nu putem riposta fiindcă automat suntem considerate isterice, fiindcă “nu ştim să primim un compliment” sau să fim lovite atunci când luăm apărarea altor femei hărţuite!” – au arătat participantele în manifestul marşului.

Agresiunea s-a petrecut în zona Pieţei Romane. Victima a depus plângere la Secţia 1 de Poliţie, declaraţia ei fiind înregistrată cu nr. 1610158/20.10.2014. Ulterior victima a publicat fotografia individului pe o reţea socială în speranţa că cineva o va ajuta să-l identifice pe agresor.
În decursul ultimelor zile s-au strâns mai multe mărturii în mediul online de la persoane care au declarat că îl cunosc pe agresor ca fiind un biciclist cu comportament agresiv faţă de femei. Într-un articol pe un blog, datat septembrie 2012, o femeie povesteşte cum a avut o altercaţie cu un biciclist care-i adresase cuvinte urâte şi vulgarităţi în zona Pieţei Romană. Autorul agresiunii de atunci are aceleaşi semnalmente ca cel care a comis agresiunea recentă. Toate aceste date au fost depuse de victimă la dosarul cazului instrumentat de poliţiştii de la Secţia 1.

Reţeaua “Rupem tăcerea despre violenţa sexuală” cere autorităţilor în drept şi mai ales Poliţiei Capitalei să facă toate demersurile necesare pentru a cerceta acest caz, pentru a identifica agresorul şi a-l trimite în judecată. De asemenea, cerem autorităţilor în drept o campanie de alertare a populaţiei asupra acestui individ în particular şi asupra hărţuirii stradale a femeilor mai general, astfel încât femeile să se poată bucura de spaţiile oraşului fără temeri, fără compromisuri şi fără planuri de rezervă făcute de acasă. Acest caz recent ne arată că din pacate strada nu este un loc sigur pentru femei. Hărţuirea stradală afectează drepturi fundamentale ale omului precum dreptul la libera circulaţie al femeilor, dreptul la exprimare şi dreptul la participare în spaţiul public.

“Nu mă simt flatată să fiu agresată” rămâne o formulă pe care o adresăm ca organizaţii pentru drepturile femeilor, autorităţilor în drept, dorind astfel să impulsionăm acţiunile poliţiei în identificarea agresorilor sexuali, acţiunile justiţiei în pedepsirea acestora, cât şi ale altor autorităţi publice pentru a realiza campanii de informare, astfel încât comportamentul violent fizic sau verbal faţă de femei - indiferent dacă agresiunile au loc în spaţiul public sau privat – să nu mai fie tolerat”.

Violator eliberat pentru bună purtare
Reamintim că în 2013, o jurnalistă a fost violată sub ameninţarea cuţitului la intersecţia dintre străzile Dorobanţi şi Ştefan cel Mare de un individ care, cu câteva luni înainte, fusese eliberat din penitenciar pentru buna purtare. Ancheta autorităţilor a scos la iveală că violatorul jurnalistei a mai fost condamnat la 11 ani de inchisoare pentru talhărie şi viol şi fusese eliberat condiţionat cu câteva luni inainte. Barbatul fusese incarcerat din 2005 şi ar fi trebuit să fie pus în libertate de drept in 2016, respectiv dupa ce ar fi executat integral pedeapsa de 11 ani de inchisoare. El a cerut liberarea conditionată după ce a executat două treimi de pedeapsă, instanţa constatând că a îndeplinit toate condiţiile.

Ce spune legea
În România, doar hărţuirea sexuală este incriminată în Codul penal. Hărţuirea publică este asemănătoare celei sexuale, exceptând faptul că ea se desfăşoară în locuri publice. Legislaţia românească nu încadrează expres acest tip de agresiune verbală, motiv pentru care în România foarte puţine cazuri ajung să fie reclamate, iar din punct de vedere legal este dificil ca agresorii să fie traşi la răspundere.

×