x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se ingroasa gluma cu Bistroe

Se ingroasa gluma cu Bistroe

05 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Dupa ce au sfidat opinia publica internationala in cazul Bistroe, incalcand nu mai putin de 11 tratate si conventii, autoritatile de la Kiev par sa inceapa intimidarea oponentilor din interior ai proiectului ucigas pentru Delta Dunarii. Sediul Administratiei Deltei ucrainene a fost asaltat de trupe ale politiei si perchezitionat fara motiv.
ALEXANDRU NASTASE

INCIDENT. Constructia canalului Bistroe creeaza probleme si in interiorul partii ucrainene
Marti la pranz, sediul Administratiei Deltei ucrainene a fost asaltat de trupe ale politiei ucrainene. Nu era vorba de un incident grav petrecut in cladirea administratiei, care sa necesite interventia in forta a autoritatilor. Nimeni din interior nu solicitase interventia fortelor de ordine. Totusi, locul era impanzit de politisti si inspectori. Nu de la politia de frontiera, nici de la cea economica, ci de la... Politia Transporturi a Ucrainei. Insusi procurorul public al Biroului Politie Transporturi din Ismail, insotit de patru dintre inspectorii sai i-au adus la cunostinta guvernatorului Alexandr Voloskevici ca impotriva Administratiei ar putea incepe o ancheta guvernamentala in legatura cu activitatea financiara si economica a institutiei. Nimeni nu i-a raspuns guvernatorului Voloskevici in momentul in care acesta a intrebat de cand se ocupa politia transporturi de cazuri economico-financiare.

PERCHEZITIA. Inspectorii, care aveau un mandat de la Ismail, au petrecut nu mai putin de sapte ore in sediul Administratiei deltei ucrainene. Au fost perchezitionate toate documentele institutiei, inclusiv cele nonfinanciare (intre care numeroase proiecte de managemet ecologic in Delta Dunarii), precum si toate computerele Administratiei. Care computere fusesera achizitionate cu fonduri de la Banca Mondiala si a caror folosire trebuia monitorizata cu atentie si raportata forului mondial. Mai mult decat atat, la ora 21:30, cand perchezitia a luat sfarsit, politistii de la transporturi au luat cu ei toate calculatoarele si documentele financiar-contabile. Guvernatorul Voloskevici a fost pus in situatia ca, incepand de ieri, sa nu-si mai poata plati angajatii, deoarece statele de plata sunt la verificari, si nici de a tine evidenta combustibilului si a celorlalte echipamente necesare pentru activitatea Administratiei. Ieri-dimineata, doar trei calculatoare au fost returnate institutiei, politistii de la transporturi motivand ca doar atatea au putut incapea in portbagajul masinii lor.

PROTESTATARUL. Aleksandr Voloskevici s-a opus inca de la inceput proiectului Bistroe, considerand ca lucrarile sunt foarte nocive pentru Delta Dunarii. Voloskevici a protestat mai ales pentru modificarea, fara consultarea expertilor, a statutului zonelor protejate din Delta ucraineana.

×
Subiecte în articol: observator