x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se-ncinge treaba la Vama

Se-ncinge treaba la Vama

01 Mai 2004   •   00:00

Pe plaja din Vama Veche, sute de tineri infuleca ultimele provizii de prin rucsacuri - paine cu pate si ketchup. Vinul il descarca in gatlejuri direct din sticla. Carciumarii ii asteapta in prag, cu ochii sclipind a nadejde. Printre corturi s-au ivit si baietii cu mertanele, cu gagicile lor pe tocuri, trepidand pe ritm de joasa manea...

Mertane printre corturi

In ajunul zilei de 1 mai, in Vama Veche stapaneau peste plaja vreo 70-80 de corturi si peste 150 de tineri. Cele zece terase deschise inca de joi, au fost luate cu asalt abia aseara, cand proviziile aduse de acasa de vamaioti s-au epuizat. Bere, rom, soare, nisip, muzica. Daca n-ar fi cei cu masini bengoase, cu costume „la dunga" si femei pe toace, totul ar fi minunat.
TATIANA DABIJA

Evazati, plete, rucsacuri. Dinspre Mangalia, vin spre Vama si spre 2 Mai grupuri razlete de tineri. Pe jos sau cu „ia-ma nene". Carciuma de pe plaja din 2 Mai isi asteapta clientii abia deseara. Deocamdata, cei mai multi tineri se duc in Vama. Vantul aduce de pe plaja acorduri de Moody Blues, in intampinarea lor. Cortul instalat inca de luni nu mai este singur. Inca unul, inca cinci, inca zece... Vineri dimineata erau cam la 80 de corturi. Hipiotii penduleaza intre casele din folii si mesele din lemn, de pe plaja. Unul descarca din brate cinci sticle de bere, de care se lipesc pofticiosi sase ochi si trei guri.

La buferul „Tata Vacii", doua manusi chirurgicale, umflate in chip de ugere, starnesc amuzamentul tinerilor. Dar clientii intarzie sa apara. S-au deschis si „La Bibi", „La Stuf", „La Epava", „La Scoica", dar toata tinerimea sta imprastiata pe nisip. Au mancare si bautura de acasa, deocamdata. Painea cu pateu si ketchup a prins repede nisip, vinul se bea direct din sticla. Patronii de baruri nu sunt ingrijorati. „Asa e in fiecare an, dar deseara vor termina ce au adus de acasa si vor cumpara de la noi", ne explica Marius, unul dintre carciumari.

La cravata si femei pe toace

Vantul pare ca-si exerseaza talentele de frizer. N-ar avea nimeni nimic impotriva, numai sa nu fie asa de rece, se revolta Andi, un pustan de vreo 16 ani, venit la mare doar cu tricoul de pe el si o camasa. Seara se va lasa cu un foc pe plaja. Dupa cantitatea de uscaturi adunata langa corturi, flacarile vor fi prea mici pentru a incalzi trupurile si pentru a desclesta dintii. Dar suficient pentru a starni corzile unei ghitare. Asta-i incalzirea pentru concertele de sambata.

Joi seara au aparut in Vama primii „jmecheri". Masini luxoase, o decapotabila, baieti cu costume la patru ace, cu cravata si cu femei pe tocuri. „Noroc ca astia nu stau pe plaja!", comenteaza un pustan cu geaca de motor. „Nici nu si-ar face simtita prezenta, smecherii astia, daca n-ar asculta manele atat de tare!"
×
Subiecte în articol: observator