x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sectia 5, pusa in libertate

Sectia 5, pusa in libertate

03 Iul 2004   •   00:00

Nu mai putin de 30 dintre cei 46 de "politisti si jandarmii benzinari" au fost eliberati ieri din arest si vor fi judecati in libertate. Ei sunt acuzati de coruptie si furt calificat.

MIRUNA PASA, EDUARD PASCU

Curtea Militara de Apel a pus ieri in libertate 30 dintre cei 46 de politisti, jandarmi si civili judecati pentru coruptie si furt calificat in dosarul "Mita la Sectia 5 Politie". Printre ei se afla si fostul sef al Departamentului Judiciar din cadrul Sectiei 5, Serban Gheorghe, judecat pentru luare de mita. Aspectul principal care i-a eliberat pe cei 30 este norma europeana care sustine ca arestul preventiv trebuie sa aiba o durata rezonabila. Potrivit instantei militare, perioada de peste un an pe care inculpatii au petrecut-o dupa gratii este suficient de lunga si prelungirea acestei masuri preventive risca sa o transforme mai degraba intr-o pedeapsa inainte de condamnare.

Un al doilea motiv retinut de judecatori este egalitatea de tratament de care ar trebui sa se bucure toti inculpatii dintr-un dosar. Ancheta inceputa de Parchetul Anticoruptie in aprilie 2003 a vizat o intreaga retea de hoti de benzina din conductele Petrotrans. Apoi au iesit la iveala si presupusele spagi pe care politistii si jandarmii le-ar fi luat pentru a-i proteja pe hoti de orice probleme cu legea. Pe toata durata anchetei, in timp ce politistii si jandarmii au fost arestati, hotii au fost cercetati in stare de libertate. Asa ca, dupa mai bine de un an, judecatorii au considerat ca ar fi normala o egalitate de tratament, iar eliberarea celor 30 nu mai este considerata periculoasa pentru mersul procesului. Daca vor fi condamnati, cei peste 50 de inculpati risca o pedeapsa de 18 ani de inchisoare.

Sectia care tinea de sase hotilor

Primele arestari in cazul politistilor benzinari au fost facute la 21 aprilie 2003. La acea data a fost arestat Ion Dascalete, gestionar la statia PECO Chitila, si, dupa cum spun anchetatorii, membru al clanului Duduianu. O data cu el au fost arestati si trei politisti: Anton Gheorghe Balea, Victor Eugen Stelian, agenti principali la Postul de Politie Chitila si Bogdan Valentin Dobre, agent principal la Sectia 5 Politie. Au urmat alti 15 politisti din cadrul Sectiei 5 din Capitala arestati in mai 2003. Anchetatorii ii acuzau de luare de mita si favorizarea infractorului. Conform procurorilor, politistii incasau intre 100 si 1.000 de dolari pe tona de combustibil furat din conductele Petrotrans. De aici, dosarul a fost numit de catre presa "Politistii benzinari".

Destituiri la varf

Potrivit anchetatorilor, politistii corupti - peste 35 de oameni ai legii din totalul de 50 cat numara Sectia 5 de Politie - asigurau paza si protectia hotilor si insoteau transporturile de combustibil furat. Prejudiciul se ridica la peste 7 miliarde de lei. Aceasta afacere a zdruncinat din temelii conducerea Politiei Capitalei, iar inainte ca acest caz sa rasufle catre presa a fost destituita intreaga conducere a Politiei Capitalei si a Brigazii de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

INCEPUTURILE AFACERII

Totul a inceput in 2000. Atunci trei indivizi au fost prinsi de o patrula de jandarmi langa o conducta Petrotrans. Langa ei se afla o cisterna umpluta cu benzina de la conducta din apropiere. Jandarmii au luat mita si... n-au vazut nimic. Conform anchetatorilor, scenariul s-a repetat de cateva ori in acel an. Prin 2001, cisterna a fost prinsa de un echipaj al Sectiei 5 Politie. Si ei au luat "lozul" si politistii n-au vazut nici ei nimic. Astfel au intrat in afacere. In 2002, in afacere au intrat mai multi civili, dar si mai multi militari. Ulterior, ceea ce in 2000 era un mic furt, in 2002, devenise retea de sustras combustibil din conductele Petrotrans situate pe o raza larga, din nord-vestul Capitalei pana in localitatea Chitila, judetul Ilfov. In lumea hotilor de benzina s-a dus vestea ca, pentru o taxa de protectie de 1.000 de dolari pe tona de combustibil, se putea ajunge cu marfa la destinatie fara dureri de cap. Si asta pentru ca hotii aveau "angajata" o parte din Sectia 5 pe post de bodyguard, asa cum specifica, la acea vreme, si comunicatul politiei.
×
Subiecte în articol: observator secţia