x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Secuii cer autonomia judeţelor Harghita şi Covasna prin Tratatul de la Lisabona

Secuii cer autonomia judeţelor Harghita şi Covasna prin Tratatul de la Lisabona

20 Sep 2011   •   09:43
Secuii cer autonomia judeţelor Harghita şi Covasna prin Tratatul de la Lisabona

Consiliul National Secuiesc a decis sa se foloseasca de prevederile Tratatului de la Lisabona pentru a obtine automia teritoriului, pe modelul catalan, scrie dcnews.ro. Demersul are scopul de a strange un milion de semnaturi si de a se adresa UE, care va fi pusa in fata faptului implinit pentru ca se face apel la una dintre clauzele fondatoare ale Uniunii: posibilitatea de a participa activ si in mod direct la procesul decizional european.

"Conform hotararii adoptate, obiectivul initiativei cetatenesti ce urmeaza sa fie demarata de Consiliul National Secuiesc este recunoasterea, printr-un act juridic al Uniunii, a dreptului la autodeterminare a comunitatilor autohtone care pastreaza particularitati nationale si traditii specifice, precum si asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea", se arata in comunicat CNS.

Primul pas al demersului a fost trimiterea catre Guvernul Romaniei a unei petitii prin care se semnaleaza activarea clauzei din Tratat.

Petitia de un milion de voturi nu ar trebui sa fie foarte greu de strans pentru ca, printre semnatari, se pot afla si cetateni europeni, inclusiv cetatenii din Ungaria, mai scrie DeCeNews.


×