x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful BCCO Alba, urmărit penal pentru că a protejat o grupare de evazionişti

Şeful BCCO Alba, urmărit penal pentru că a protejat o grupare de evazionişti

de Veronica Micu    |    23 Oct 2013   •   08:57
Şeful BCCO Alba, urmărit penal pentru că a protejat o grupare de evazionişti

Procurorii DIICOT efectuează miercuri 11 percheziții domiciliare în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări infracționale, formată din șase învinuiți, acuzată de evaziune fiscală. În dosar a fost pus sub acuzare și comisarul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupării mai sunt acuzați de delapidare, folosirea cu rea credință a bunurilor sau creditului societății în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înșelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziția administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidențelor, documentele și bunurilor de patrimoniu.

Procurorii susțin că învinuiții au constituit un grup infracțional începând cu anul 2003 până în prezent și, folosindu-se de calitatea de asociați și administratori la mai multe societăți comerciale, precum și de mai multe firme fantomă special create și/sau folosite în scopuri infracționale, au derulat operațiuni comerciale și financiare fictive (fraudă tip carusel, privind comerțul cu carburanți și alte produse petroliere — solvenți, bitumuri, combustibili pentru focare).

Prin sustragerea de la plata accizelor, a impozitului pe profit și TVA-ului a fost prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 3,5 milioane lei.

Deopotrivă, învinuiții și-au însușit fără drept prin utilizarea unor manopere frauduloase diferite sume de bani din patrimoniul unor societăților comerciale (aproximativ 3,5 milioane lei) folosind înscrisuri false.

De asemenea, în cauză a fost începută urmărirea penală și împotriva unui învinuit care are gradul profesional de comisar șef și funcția de șef al BCCO Alba Iulia, sub aspectul acuzației de a fi comis infracțiunile de sprijinire a unui grup infracțional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă și fals în declarații.

Din actele și lucrările dosarului rezultă că, în exercitarea funcției șeful BCCO Alba Iulia, cu intenție, comisarul a ajutat învinuiții prin furnizarea de informații cu privire la activitățile investigative desfășurate de către DIICOT, sau de informații referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii grupării infracționale, ori cu privire la efectuarea unor activități procesuale (percheziții, audieri de martori, etc.), sau prin comunicare de informații cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităților infracționale desfășurate de aceștia (atenționări cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon).

Totodată, comisarul șef al BCCO Alba Iulia, având în virtutea atribuțiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării, nu a luat măsurile legale, deși statutul de polițist îl obliga în acest sens, precum și că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmații neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esențiale cu privire la care a fost audiat.

Același lucrător de poliție nu a consemnat în declarația de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat.

În aceeași cauză se efectuează cercetări și cu privire la alte două persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunii de mărturie mincinoasă pentru una din ele (acuzația constând în aceea că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar a făcut afirmații neconforme cu realitatea), respectiv pentru infracțiunea de favorizarea infractorului cu privire la cea de a doua persoană și care constă în faptul că, luând la cunoștință de data efectuării unor percheziții domiciliare, a făcut cunoscut inculpatului cercetat în acea cauză acest aspect.

La sediul DIICOT — Serviciul Teritorial Alba urmează să fie audiate cel puțin opt persoane.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, Gărzii Financiare Hunedoara și al Administrației Județene a Finanțelor Publice Hunedoara, suportul specializat fiind asigurat de către Serviciul Român de Informații.

×