x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful cimitirelor, uns la privatizare

Şeful cimitirelor, uns la privatizare

29 Apr 2010   •   00:00

Adriean Videanu simte nevoia să-şi completeze echipa de competenţi de la Ministerul Economiei cu un vechi colaborator din cadrul Primăriei Bucureşti: Viorel Popa, fostul şef al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU).



Iar slujba care îi vine ca o mănuşă este exact cea de director adjunct în cadrul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din cadrul instituţiei.

OPSPI este exact braţul ministerial care administrează crema societăţilor din energie şi industrie la care statul este acţionar prin Ministerul Economiei, cum ar fi Petrom, Transgaz, Romgaz, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica.

Popa nu este chiar nou în cadrul ministerului, el fiind deja încadrat încă de la finele lunii august 2009 pe postul de "asistent consilier" la Cabinetul ministrului Videanu. Iar el este, aşa cum îi spune şi numele, un popă.

Popa a ajuns prin concurs director adjunct la Administraţia Cimitirelor în 2005 şi a plecat în 2008, după ce Sorin Oprescu a ajuns primar general al Bucureştiului, iar el nu a reuşit să câştige la concurs funcţia de director general. Iată cum îl descria Evenimentul zilei în 2008. "Tânăr şi îmbrăcat ca ultimul dandy, Popa se prezenta preot. E drept, de foarte puţine ori a fost surprins îmbrăcat în reverendă.

Administraţia bisericească a aflat că noul director adjunct fusese, într-adevăr, hirotonit de un episcop, care azi nu mai vrea nici să-l vadă, şi că nu a avut niciodată parohie", se arată în articol. Popa este un personaj destul de controversat, de numele lui fiind legate mai multe scandaluri.

Pe de o parte, abia găsise parohie în Spania, la care slujea duminica, iar în timpul săptămânii se spetea cu cimitirele. Şi se spetea atât de bine, încât au urmat acuzaţii de deturnări de fonduri, după cum scrie sursa citată. Conform ultimei sale declaraţii de avere, postată pe site-ul Ministerului Economiei în februarie, Popa nu are nici o firmă. Are însă venituri de 35.000 de lei şi 9.000 de euro pentru tot anul 2008.

Dar nu are nici o grijă, pentru că oricum are patru terenuri şi cinci case. În decembrie 2008, el a mai vândut şi un apartament pentru 92.000 de euro. În acelaşi timp, mai deţine şi bijuterii în valoare de 10.000 de euro şi obiecte de artă şi de cult de 20.000 de euro. Anul trecut, tocmai ce a deschis un depozit la o bancă, unde ţine 70.000 de euro.

Că omul are succes am auzit şi noi, angajaţii OPSPI, şoptind pe la colţuri că Viorel Popa este împreună chiar cu Florentina Constantinescu, directoarea generală a Direcţiei de Achiziţii Publice din minister. Motiv pentru care angajaţii îl acuză pe ministrul Videanu că şi-a adus gaşca.

Numirea lui Popa ca adjunct la OPSPI vine numai bine, la o săptămână după ce Adriean Videanu a anunţat planul Ministerului Economiei de a vinde pachete minoritare din companiile energetice, pentru a înfiinţa Fondul Român de Investiţii. Valoarea acţiunilor scoase la mezat este de peste un miliard de euro. Întrebările noastre adresate ministerului în acest caz au rămas fără răspuns.

×
Subiecte în articol: observator