x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Semnalul realegerii lui Obama s-a dat la Bucureşti, la miezul nopţii

Semnalul realegerii lui Obama s-a dat la Bucureşti, la miezul nopţii

de Marina Constantinoiu    |    07 Noi 2012   •   10:28
Semnalul realegerii lui Obama s-a dat la Bucureşti, la miezul nopţii
"Aşadar, mesajul Americii este: dacă există calitate şi curaj, oricine poate reuşi”, a spus ambasadorul SUA, Mark Gitenstein

Barack Obama a fost reales la Bucureşti, la miezul nopţii de marţi spre miercuri, victoria lui in faţa contracandidatului republican Mitt Romney fiind zdrobitoare: 173 la 43!
Nu este chiar o glumă. Votul este real, condiţiile în care acesta s-a desfăşurat fiind unele speciale.
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a ţinut să salute evenimentul naţional al alegerilor americane printr-un party cu invitaţi pe sprânceană, dar şi insigne, ecusoane, evantaie, steguleţe şi pălării din plastic, tipice evenimentelor electorale americane.

Circa 500 de invitaţi

La evenimentul de la Bucureşti au fost prezenţi aproximativ 500 de invitaţi, printre care ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, consilierii prezidenţiali Iulian Chifu, Daniel Funeriu, Iulian Fota şi Bogdan Drăgoi, consilierul premierului Victor Ponta - Remus Cernea, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, prinţul Paul de România, personalităţi din diverse domenii, ambasadori ai misiunilor diplomatice acreditate la Bucureşti, parlamentari români, reprezentanţi ai mass-media româneşti.

Impact

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, aflat la final de mandat în ţara noastră, a declarat marţi seara, la "Noaptea alegerilor", organizată în sala Rondă a hotelului Intercontinental, că alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie din Statele Unite vor avea acelaşi impact asupra lumii precum cele din 1961, când preşedinte a fost ales John F. Kennedy. În scurtul său discurs de la Începutul petrecerii, ambasadorul Gitenstein a refuzat să se pronunţe în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi, dar a ţinut să sublinieze că sistemul electoral american este unul foarte complicat. Şi, de altfel, a refuzat să îl explice asistenţei, pentru a nu strica atmosfera de petrecere, una impecabil organizată, de altfel.

Cheltuieli uriaşe

Prezent la eveniment împreună cu soţia sa Libby, ambasadorul american a mărturisit că este pentru prima oară când nu se află în Statele Unite pentru a vota la alegerile prezidenţiale, subliniind însă că a votat prin intermediul internetului. De asemenea, diplomatul american a arătat şi că este pentru prima oară când nu participă la organizarea campaniei electorale pentru Partidul Democrat.
"Alegerile se văd un pic diferit de la mii de kilometri depărtare, se văd altfel din sufrageria noastră de acasă. Alegerile americane sunt complicate, sistemul colegiului electoral este un lucru complicat, şi eu nu voi încerca să-l explic în această seară. (...) Un alt aspect important este suma mare pe care America o cheltuieşte pentru organizarea alegerilor. Am înţeles că anul acesta am cheltuit şase miliarde de dolari, cea mai mare sumă din istoria alegerilor", a spus ambasadorul Gitenstein. "Iubesc politica încă de la prima campanie electorală urmărită, de la alegerea lui John Fitzgerald Kennedy. Şi acele alegeri au fost strânse şi au schimbat istoria Americii şi a întregii lumi. Cred că şi alegerile din această zi vor avea aceeaşi influenţă şi nu vreau să-mi exprim susţinerea pentru niciuna dintre tabere", a spus acesta.

Votul de la hotel

Evenimentul de la hotel Intercontinental a cuprins şi o simulare de alegeri, la care au fost invitaţi să participe toţi cei prezenţi la petrecere. Fiecare invitat a primit la intrare un buletin de vot pe care l-a putut introduce într-o urnă special amenajată, flancată de figurile celor doi candidaţi la Preşedinţia SUA, evident, din carton de calitate. Votarea de la Bucureşti s-a încheiat la miezul nopţii, iar rezultatele au fost anunţate de organizatori la ora 0:30 de minute. Câştigătorul alegerilor de la hotelul bucureştean a fost preşedintele în exerciţiu, democratul Barack Obama, care a obţinut 173 de voturi la Bucureşti.

Contracandidatul său, Mitt Romney, republican, a obţinut doar 43. Cum participanţii la petrecere au avut posibilitatea de a vota, în caz că nu agreau niciunul dintre candidaţii aflaţi in competiţia oficială, pentru o persoană la alegere, printre cei care au mai primit susţinere s-au mai
numărat şi actualul secretar american de Stat, Hillary Clinton, cu patru voturi, Papa Benedict al XVI-lea, Freddy Mercury şi, surpriză, Gigi Becali (cu un vot).

O noapte (aproape) americană

Pe tot parcursul petrecerii, două ecrane imense retransmiteau în direct posturile de televiziune americane CNN şi C-Span. Din când în când invitaţii se apropiau de ele, pentru a mai trage cu urechea la ştiri. Spre dimineaţă, interesul pentru ecrane a devenit mai mare decât pentru ţigările fumate pe fugă în sala alăturată, la o cană cu cafea (a câta, oare?) sau, în cel mai bun caz, de ceai. Nimănui nu-i mai ardea de vin roşu.

Trecând pe lângă biroul special amenajat la intrare, unde invitaţii fuseseră întâmpinaţi cu buletinede vot, programul serii şi tot soiul de gadgeturi dedicate evenimentului aerican, am observat că, în fond, chiar înaintea anunţării rezultatelor de la Bucureşti, invitaţiii dăduseră verdictul: în pălăria cu insignele cu chipurile candidaţilor nu mai rămăseseră decât cele cu figura lui Mitt Romney...

Mai o cafea, mai un somn bun...

După anunţarea primelor estimări ale rezultatului votului real, din SUA, ambasadorul american a ţinut să felicite asistenţa, pentru noaptea petrecută alături de americani, mărturisind că a trimis un e-mail vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, pentru a-l felicita pentru realegere. Gitenstein a subliniat din nou că, oricât i-ar plăcea slujba sa actuală, oricât i-ar plăcea organizarea de campanii electorale, şi el şi soţia sa îşi doresc să se intoarcă acasă, pentru că le este dor de familie. "Pentru mine este un moment dulce-amărui. Regret că nu pot fi la Chicago pentru a sărbători împreună cu prietenii noştri, dar mă bucur că pot fi în România pentru acest eveniment. Pentru mine, acesta este un moment emoţionant şi fericit pentru că, aşa cum mulţi dintre dumneavoastră ştiu, am crescut în sudul segregat al SUA. Acolo afro-americanii nu puteau, pe atunci, nici vota, iar acum eu lucrez pentru un preşedinte afro-american, care tocmai a fost reales pentru un nou mandat de preşedinte. Aşadar, mesajul Americii este: dacă există calitate şi curaj, oricine poate reuşi. Mă bucur şi îmi place că în România pot vedea aceleaşi valori şi aceeaşi calitate, despre care vorbeam. Aşadar, vă mulţumim că aţi fost alături de noi! Vă urăm o zi plăcută şi beţi puţină cafea şi încercaţi să dormiţi mai târziu!”, şi-a încheiat discursul ambasadorul Gitenstein.

Anunţul care va face istorie

La acea oră, reţelele de socializare şi posturile de televiziune se întreceau în a oferi estimări ale rezultatelor. Cineva, care ştia mai bine cum stă treaba, avea să posteze pe Twitter un mesaj care va face istorie, tocmai prin suportul mediatic prin care a fost transmis: "Totul s-a întâmplat cu ajutorul vostru. Mulţumesc".

Câteva secunde mai târziu, Barack Obama semna el însuşi, cu iniţialele sale, un al doilea mesaj: "Suntem cu toţii împreună. Acesta este modul în care am făcut campanie şi aceasta este ceea ce suntem. Merci. -bo".
Dar mesajul care va rămâne probabil în istorie - în opinia analiştilor -  este cel pe care Barack Obama l-a postat două minute mai târziu. "Încă patru ani", anunţa mesajul, fiind însoţit de o fotografie a preşedintelui îmbrăţişând-o pe soţia sa, Michelle. La numai o jumătate de oră din momentul în care a fost postat, mesajul a fost retransmis de către alţi abonaţi de aproape 300.000 de mii de ori. Bine aţi venit într-o nouă epocă, în care regele este Internetul!

×
Subiecte în articol: america obama alegeri sua 2012