x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senat / Decizia introducerii paşapoartelor biometrice a fost amânată

Senat / Decizia introducerii paşapoartelor biometrice a fost amânată

11 Mar 2009   •   00:00

Votul privind actul normativ al Guvernului prin care se introduc paşapoartele electronice a fost amânat, pentru a doua oară. Pusă în discuţie astăzi de plenul Senatului, aleşii neamului nu au reuşit să ia o decizie nici în favoarea, nici contra Ordonanţei în materie.



Raportul suplimentar al Comisiei de resort, cea juridică, a fost respins, neîntrunind numărul suficient de voturi necesar, în favoare votând doar 62 de senatori, 8 împotrivă şi 15 abţinându-se. La fel s-a întâmplat şi în cazul legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă - 63 de voturi pentru, 11 abţineri şi 14 împotrivă, dar şi a celei de respingerea a actului normativ - 13 voturi pentru, 62 împotrivă şi 9 abţineri, notează Agerpres. Iniţial, senatorii au adoptat, cu 58 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 9 abţineri, un amendament, respins de Comisia juridică, al senatorului PD-L Iulian Urban, conform căruia, în textul legii ar fi urmat să se precizeze că "persoanele care, din motive de conştiinţă sau religioase, refuză paşapoartele electronice să poată beneficia de un paşaport simplu temporar".

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă, a arătat că acest amendament ar îngreuna situaţia cetăţenilor care vor solicita paşapoarte simple temporare, aceştia fiind nevoiţi să dovedească motivele de conştiinţă sau religioase pe care le invocă. Toni Greblă a afirmat că, înainte de şedinţa plenului, a avut o întrevedere cu un înalt prelat al Bisericii Ortodoxe Române, care a formulat trei obiecţii în privinţa Ordonanţei. Senatorul PSD a arătat că reprezentantul BOR a precizat că nu are nimic împotriva circulaţiei paşapoartelor electronice, dar că doreşte să circule în paralel şi paşapoartele simple temporare, cu valabilitate de 1 an, cu acelaşi cost ca şi paşapoartele utilizate acum şi eliberate în cadrul aceloraşi termene, toate aceste probleme fiind "rezolvate prin amendamentele aduse în Comisia juridică". La propunerea senatorului PNL Puiu Haşotti, plenul Senatului a votat ca proiectul legislativ să fie inclus pe ordinea de zi de luni, săptămâna viitoare, pentru ca senatorii să se pronunţe din nou. Altfel, proiectul legislativ va trece prin adoptare tacită, având ca termen data de luni, 16 martie.

La dezbateri a participat, fără a lua însă cuvântul în plenul Senatului, călugărul Filoteu Bălan de la Mănăstirea Petru Vodă, care s-a pronunţat pentru adoptarea amendamentului formulat de senatorul Iulian Urban. "Ne propunem să se modifice OUG, astfel încât cine vrea act biometric să facă cerere scrisă, iar nouă, celorlalţi, care socotim că suntem atinşi în conştiinţa noastră religioasă de această măsură venită din afară şi strecurată pe şest, fără dezbateri, să ni se dea dreptul să folosim actele pe care le avem". Acesta a declarat presei că "va începe o dictatură la care Nicolae Ceauşescu nu a visat", deoarece "prin aceste acte se va şti în orice moment unde suntem". "Nu este vorba despre cele trei cifre. Este vorba despre subţirimi tehnologice. Ne interesează că acest biocip, prin implantare, este cel mai mai bun candidat să devină semnul fiarei. Nu numărul ne deranjează, ci alte două lucruri. Este un foarte bun candidat, cel mai bun candidat, să devină semnul fiarei, prin implant. Al doilea, faptul că nu este un candidat, ci un executant al ideii statului totalitar global", a precizat călugărul. El a mai spus că, până în prezent, nu s-a exprimat un punct de vedere al biroului de presă al Patriarhiei, singurul act semnat fiind cel al mitropolitului Bartolomeu Anania, care a spus categoric faptul că Biserica este împotriva introducerii acestor paşapoarte. De asemenea, el a mai afirmat că vorbeşte "în numele ortodoxiei Bisericii din ultimii 2000 de ani".

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 207/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate a mai fost dezbătut de plen, fiind retrimis la comisie pentru un raport suplimentar. Actul normativ al Guvernului introduce paşapoartele electronice cu elemente biometrice şi care prevede posibilitatea ca românii să solicite fie un astfel de paşaport, fie unul simplu temporar.

Directorul general la Direcţia Paşapoarte a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), chestorul Aurel Vasile Sime, prezent la dezbaterile din Comisia juridică, a explicat că nu este vorba de paşapoarte biometrice, aşa cum unii le-au denumit în necunoştinţă de cauză, ci de paşapoarte electronice cu elemente biometrice - imaginea facială şi impresiunea digitală. El a precizat că introducerea acestui paşaport este "o aliniere la cerinţele UE", lucru care trebuia realizat la 1 ianuarie 2007, data integrării în Uniune, şi că au existat două amânări, "tolerate de UE" în introducerea acestui tip de paşapoarte. Reprezentanţii MAI au arătat că nici în forma emisă de Guvern, ordonanţa nu prevede obligativitatea solicitării unui paşaport electronic. La ora actuală, un paşaport electronic costă 234 lei, iar paşaportul simplu 64,2 de lei.

×
Subiecte în articol: observator