x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatorul Marius Paşcan vrea includerea jurnaliştilor în categoria creatorilor

Senatorul Marius Paşcan vrea includerea jurnaliştilor în categoria creatorilor

05 Oct 2015   •   17:12
Senatorul Marius Paşcan vrea includerea jurnaliştilor în categoria creatorilor
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat, Marius Paşcan, a declarat luni, pentru AGERPRES, că includerea jurnaliştilor în categoria creatorilor este firească, însă reprezentanţii breslei trebuie să fie aceia care stabilească criteriile pentru un act de creaţie în acest domeniu.

Senatorul a spus că marţi, în şedinţa Comisiei pentru Cultură şi Media, când urmează să se dezbată propunerea legislativă privind includerea jurnaliştilor în categoria creatorilor, va propune stabilirea unor criterii clare în baza cărora jurnalistul să poată beneficia de un adaos de 50% la pensie.

'Pe masa Comisiei pentru Cultură din Senat este acum un proiect iniţiat de mai mulţi colegi parlamentari privind includerea breslei jurnaliştilor în categoria creatorilor pentru că Uniunea Scriitorilor, cei din zona artelor, se bucură de un adaos de 50% la pensie odată ce ating vârsta pensionării. Consultându-i pe jurnalişti, am constatat că şi ei doresc să intre în rândul creatorilor, ceea ce este absolut firesc. De aici încolo, discutăm de acele condiţii care să permită acest lucru (...) Sigur că va spune şi operatorul că şi el creează şi alţii. Asta urmează să stabilească breasla şi noi vom rezona cu ce spun jurnaliştii. Am şi convocat organizaţiile sindicale, reprezentanţii breslei - care sunt legitimi să ne ajute în acest demers. Bune intenţii există', a afirmat Paşcan.

Parlamentarul PNL a subliniat că propunerea sa include o serie de condiţii în baza cărora jurnalistul să poată beneficia de acel spor de 50% în momentul pensionării. O condiţie ar fi legată de o vechime de minimum 15 ani ca jurnalist, iar a doua, să aparţină unei asociaţii a breslei, de utilitate publică, şi să aibă un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani.

'Aşa cum este formulată propunerea, nu e în regulă, întrucât articolul respectiv se doreşte a fi completat doar cu formula 'şi jurnaliştii'. Trebuie să se completeze şi să se impună nişte condiţii, să existe nişte filtre. Aşa cum în Uniunea Scriitorilor există nişte criterii de acceptare, aşa trebuie să fie şi în cazul jurnaliştilor, care ar putea beneficia de acest drept prin includerea producătorilor de emisiuni, regizori etc.', a susţinut acesta.

Marius Paşcan a arătat că, dacă ne raportăm la presa tabloidă, se poate constata că 'jurnalistul ajunge un simplul colportor de informaţie, merge la un eveniment, scrie o ştire de trei rânduri şi pune o poză', în condiţiile în care un creator trebuie să creeze.

'Actul jurnalistic este un act creativ prin excelenţă, dar jurnalismul de calitate, cel care presupune producţia de emisiuni, creaţia lor din nimic, acestea trebuie stimulate şi găsite, care sunt acele categorii de creatori', a precizat senatorul PNL.

Senatorul Haralambie Vochiţoiu a depus la Senat o propunere legislativă de completare a art. 1 din Legea nr. 8/2006 astfel încât şi jurnaliştii să beneficieze, în anumite condiţii, de o indemnizaţie de 50% din pensia care li se cuvine, aşa cum beneficiază şi alte categorii de creatori.

Uniunea Ziariştilor Profesionişti (UZP) din România a precizat, pe site-ul propriu, că această modificare legislativă se adresează jurnaliştilor obişnuiţi, 'care nu trăiesc din diverse sinecure, din salarii exorbitante, ci din sume adeseori echivalente cu salariul minim pe economie, completate, de nu substituite, cu drepturile de autor'.

Potrivit UZP, adoptarea acestei iniţiative va fi doar o 'reparare a unei mari nedreptăţi şi recuperarea, fie şi parţială, din drepturile pe care gazetarii trebuie să le aibă, alături de scriitori, muzicieni, cineaşti sau artişti plastici'.

×