x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatul a respins măsurile pentru privatizarea Oltchim

Senatul a respins măsurile pentru privatizarea Oltchim

04 Feb 2009   •   00:00

Senatul a respins astăzi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 116/2008 care prevede abrogarea legii prin care AVAS renunţă la a contesta hotărârile judecătoreşti care au anulat conversia creanţelor deţinute la SC OLTCHIM SA în acţiuni la această societate. Senatorii au aprobat legea de respingere a OUG 116/2008 cu 84 de voturi, niciun vot împotrivă şi cinci abţineri, informează Agerpres.Senatul este prima cameră sesizată în cazul acestui act normativ.



Plenul Senatului a aprobat raportul comisiei sesizate în fond - Comisia pentru privatizare, care a propus respingerea OUG 116/2008, care abroga OUG 45/2006 privind unele măsuri pentru privatizarea SC OLTCHIM SA Râmnicu Vâlcea. În documentul întocmit de comisie se arată că actul normativ al Guvernului, din 2008, "aduce prejudicii majore societăţii prin îngreunarea capacităţii de plată prin lipsa unei susţineri financiare din partea băncilor, cât şi a statului, prin AVAS, care nu va mai putea să-şi recupereze astfel creanţa pe care o are faţă de aceasta". Potrivit raportului comisiei, singura soluţie este menţinerea prevederilor vechii OUG, din 2006, "care indică o referinţă concretă privind modul de recuperare a creanţelor AVAS faţă de SC OLTCHIM SA Râmnicu Vâlcea".

Membrii comisiei menţionează în raport că, din analiza efectuată în ianuarie 2009 de Ministerul Economiei, împreună cu membrii societăţii, a rezultat necesitatea notificării Comisiei Europene pentru acordarea unui ajutor de stat în vederea restructurării, care să aibă în componenţă o serie de măsuri de redresare economică. Documentaţia care urmează să fie prezentată Comisiei Europene este în prezent, în pregătire, la Ministerul Economiei şi Consiliul Concurenţei. Fostul Guvern susţinea că neadoptarea ordonanţei face imposibilă privatizarea SC OLTCHIM SA în 2008, "în contextul favorabil de piaţă" şi deteriorării situaţiei societăţii. Prin OUG 45/2006 s-a convenit renunţarea la contestarea deciziilor instanţelor faţă de hotărârile Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) prin care o parte din creanţele AVAS au fost convertite în acţiuni, precum şi revocarea tuturor actelor subsecvente având ca obiect acţiunile deţinute de AVAS la societatea vâlceană, ca urmare a conversiei de acţiuni. Potrivit expunerii de motive a Guvernului, care însoţeşte OUG nr. 116/2008, soldul creanţei deţinute de AVAS la SC OLTCHIM se ridică la 155.666.753, 51 USD plus dobânda, calculată conform OUG 45/2006, de 10.063.949, 04 USD.

×
Subiecte în articol: romania