x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sfaturile ANPC după ce un copil a murit iar părinții au orbit după ce au mâncat șaorma

Sfaturile ANPC după ce un copil a murit iar părinții au orbit după ce au mâncat șaorma

20 Mai 2018   •   14:40
Sfaturile ANPC după ce un copil a murit iar părinții au orbit după ce au mâncat șaorma

În urma ultimelor evenimente petrecute, mai precis un copil a murit după ce ar fi consumat o shaorma, Autoritatea Națioanlă pentru Protecția Consumatorului, prin vocea lui Paul Anghel, a lansat o serie de sfaturi care să prevină eventualele intoxicații în urma consumului de produse de tip fast food.

Pentru a achiziționa produse de tip fast food care să nu le pună viață în pericol, consumatorii trebuie să țină cont de următoarele sfaturi:

- la cumpărarea produselor din carne/carne tocată să acorde atenție deosebită la aspectul produsului;

- să urmărească modul de etichetare, să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/ datei limita de consum și a ingredientelor alergene;

- să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare;

- să refuze produsele din carne pe care nu este înscrisă dată durabilității minimale/ dată limita de consum sau dacă această este modificată sau depășită;

- să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscă să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea;

Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observă unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume:

· existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;

· integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării;

· etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc;

De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

Trebuie să acorde atenție prețului afișat și să verifice concordanță dintre prețurile afișate la raft și cele marchate pe bonurile de casă.

Și un ultim sfat să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorește să reclame calitatea/siguranță unui produs.

×