x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Similitudini între virusul SARS-CoV-2 și virusul poliomielitei. Medic: A existat același scenariu

Similitudini între virusul SARS-CoV-2 și virusul poliomielitei. Medic: A existat același scenariu

06 Noi 2021   •   17:50
Similitudini între virusul SARS-CoV-2 și virusul poliomielitei. Medic: A existat același scenariu

Vaccinul împotriva poliomielitei a funcționat, iar boala a fost eradicată în Europa din 2002. Astăzi, medicii compară vaccinarea în masă anti-poliomielitei cu necesitatea realizării aceluiași proces în ceea ce privește coronavirusul.

Nouă din zece pacienți internați cu COVID-19 sunt nevaccinați, a spus, sâmbătă, la Maratonul Informării, prof. dr. Florin Mihălțan, de la Institutul Marius Nasta, din Capitală.

„Nouă din zece internați în acuți sunt nevaccinați. Al zecelea este, de obicei, în grupă de risc majoră, un om peste 65 de ani, cu o multitudine de comorbidități. (...) Cei vaccinați sunt protejați, cei nevaccinați sunt primii candidați, sunt extrași dintr-o mulțime și suferă o multitudine de consecințe ale virusului dramatice”, a spus prof. dr. Mihălțan.

Medicul de la Institutul Marius Nasta face o comparație cu virusul poliomielitei, pentru că există similitudini din punct de vedere pulmonar, ba chiar a existat același scenariu ca și în cazul SARS-CoV-2: a dat deficiențe respiratorii, oamenii ajungeau pe ventilatoare și virusul lăsa și niște sechele post-boală, la fel cum o face în zilele noastre SARS-CoV-2.

„În momentul în care s-a introdus serios campania de vaccinare și vaccinarea a fost în masă am scăpat de această grijă (a poliomielitei - n.r.). Deci e o dovadă în plus că vaccinul funcționează, că este cu evidențe multiple din multe alte zone ale expunerilor virale”, a mai spus prof. dr. Mihălțan.

La Maratonul Informării, medicii au vorbit și despre sindromul „Long Covid”, care nu afectează doar pacientul, ci și familia. Potrivit specialiștilor, sunt oameni care rămân luni, poate ani de zile pe oxigen, care au nevoie de ventilatoare, chiar dacă au scăpat de virus. Cercetările nu vorbesc deocamdată despre ce se întâmplă cu aceste afectări post-COVID și cât vor putea dura.

„Ne întâlnim cu pacienți care din ce în ce mai mult acuză tulburări de memorie, tulburări de concentrare a atenției, tulburări de gust și miros care persistă sau revin în perioada la distanță de momentul infecției acute. Și este foarte dificil să le spunem ce îi așteaptă pentru că încă nu știm”, a spus medicul neurolog Ioana Mîndruță.

Un cercetător de la Institutul Cantacuzino a vorbit, sâmbătă, la Maratonul Informării și despre faptul că vaccinul pe bază de ARN nu este atât de nou precum se spune: cercetările durează de zeci de ani.

„Toate vaccinurile pe care le avem sunt autorizate. Au trecut prin studii, au trecut prin toate etapele necesare autorizării, au fost făcute studii pentru fiecare vaccin pe zeci de mii de oameni, studii chiar mai extinse decât pentru majoritatea celorlalte vaccinuri sau medicamente pe care le avem pe piață”, a spus Cătălin Țucureanu, cercetător al Institutului de Cercetare - Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: similitudini virusi