x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soţia ministrului Finanţelor Publice, urmărită penal. DNA o acuză pe Laura Elena Chiţoiu de abuz în serviciu

Soţia ministrului Finanţelor Publice, urmărită penal. DNA o acuză pe Laura Elena Chiţoiu de abuz în serviciu

de Veronica Micu    |    28 Ian 2014   •   14:32
Soţia ministrului Finanţelor Publice, urmărită penal. DNA o acuză pe Laura Elena Chiţoiu de abuz în serviciu

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Laura Chiţoiu, soţia ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, într-un dosar privind fapte de corupţie în domeniul asigurărilor. Laura Chițoiu este director al Direcției Avizări în cadrul Autoritatății de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit unui comunicat al DNA, ea este cercetată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

"Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv în conducerea ASF, reprezentând interesele unei societăți de asigurări) învinuita Chițoiu Laura Elena, director al Direcției Avizări din cadrul A.S.F., a devansat interviul pentru ocuparea funcției de director general al acelei societății de asigurări. Astfel, deși interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, în urma demersurilor învinuitei Chițoiu Laura Elena, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013. Pentru a se asigura că funcția de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Chițoiu Laura Elena a modificat componența comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcției de director general al societății de asigurări.

În acest fel, Chițoiu Laura Elena și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, asigurându-i persoanei care a ocupat funcția de conducere la societatea de asigurări pentru care s-a făcut intervenția un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată Autorității de Supraveghere Financiare, instituție care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condițiilor legale de funcționare de către societățile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilității pieței de asigurări.

La data de 28 ianuarie 2014, învinuitei Chițoiu Laura Elena i s-au prezentat acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

În cauză sunt cercetate și alte persoane. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare".

Astăzi, procurorii DNA au făcut mai multe percheziții la Sibiu şi Bucureşti într-un dosar de corupţie ce vizează reprezentanţi ai societăţii Carpatica Asigurări, precum şi funcţionari din Autoritatea de Supraveghere Financiară. Printre suspecții duși la audieri se află și omul de afaceri Ilie Carabulea.



×