x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Somalia / Piraţii au eliberat marinarii români

Somalia / Piraţii au eliberat marinarii români

26 Apr 2009   •   00:00
Somalia / Piraţii au eliberat marinarii români

Piraţii somalezi au eliberat cargoul grec Saldanha, capturat în 22 februarie în Golful Aden. Cargoul are un echipaj de 22 de membri la bord, a confirmat Ministerul grec al Marinei Comerciale, citat de AFP.



Cei cinci marinari români ai echipajului de pe nava Saldanha, care a fost sechestrată de piraţi somalezi în urmă cu mai multe săptămâni, se află în siguranţă şi urmează să se întoarcă acasă, a declarat preşedintele Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, Dorel Onaca.

"Nava Saldanha se află la 200 de mile marine de coasta somaleză şi este în marş într-o zonă sigură unde va aşteapta instrucţiuni de la armatorul grec Cardiff Maritime, cu privire la voiaj. Am vorbit în această dimineaţă cu comandantul navei, Hududin, iar acesta a dat asigurări că întreg echipajul este în siguranţă, iar marinarii sunt toţi sănătoşi şi aşteapă instrucţiunile armatorului", a spus Onaca. Acesta a precizat că în zonă a fost trimis şi un emisar oficial, pentru a afla situaţia exactă a marinarilor de pe nava remorcher, la bordul căreia se află un echipaj de 21 de persoane, între care cinci marinari români.

Nava Saldanha a fost schestrată pe 22 februarie de piraţi, în Golful Aden. Dorel Onaca a preluat funcţia de preşedinte-director general al Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare în luna martie. ARSVOM este organul tehnic de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, acesta asigurând activitatea de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare şi intervenţii în caz de poluare. Agenţia are sediul în Portul Constanţa.

Eliberarea cargoului sub pavilion maltez şi aparţinând companiei Cardiff Marine fusese anunţată anterior de responsabilul filialei kenyene a unui program de asistenţă marinarilor, Andrew Mwangura. Cargoul venea din Indonezia şi transporta cărbuni spre Slovenia, când a fost capturat, mai notează Agerpres.

×
Subiecte în articol: observator