x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Susanu (Protecţia Consumatorului): Restaurantul în care s-au intoxicat 43 de turişti ar trebui închis pe perioada anchetei

Sorin Susanu (Protecţia Consumatorului): Restaurantul în care s-au intoxicat 43 de turişti ar trebui închis pe perioada anchetei

01 Ian 2016   •   17:30
Sorin Susanu (Protecţia Consumatorului): Restaurantul în care s-au intoxicat 43 de turişti ar trebui închis pe perioada anchetei

Restaurantul în care mai mulţi clienţi au acuzat toxiinfecţie alimentară ar trebui închis pe durata anchetei, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Sorin Susanu, comisarul şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului.

"Din punctul meu de vedere, nu poate funcţiona blocul alimentar decât după ce concluzionăm ce s-a întâmplat pentru că nu ne putem asuma riscul ca şi alte persoane să păţească acelaşi lucru. Din partea noastră, a OPC, noi nu am dispus închiderea pentru că aceste acte le-a făcut DSV-ul. Am informaţia că DSV-ul a dispus închiderea activităţii, lucru pe care nu îl mai puteam face şi noi. Am aflat din presă că cei de acolo funcţionează. Am trimis o echipă să vedem ce se întâmplă pe teren", a spus Sorin Susanu.

El a mai spus că oricare din neregulile constatate de inspectorii de la Protecţia Consumatorului putea cauza toxiinfecţia alimentară a celor 43 de turişti, adăugând că au fost confiscate câteva de kilograme de alimente neetichetate şi ouă expirate.

"S-au descoperit mai multe nereguli. Nu ni s-au putut prezenta carnetele de sănătate de către o parte dintre angajaţii din blocul alimentar, nu ştim dacă sunt angajaţi permanenţi sau au fost folosiţi doar în această perioadă - lucru care poate fi cauza problemelor de aseară pentru că persoane care suferă de anumite boli, bacterii, TBC sau orice alt fel de viruşi pot contamina produsele alimentare cu care intră în contact. Discutăm şi de alte aspecte descoperit de noi, preliminar. Avem suspiciune asupra unor ouă că erau expirate, lucru care poate fi un factor determinant al problemei de ieri. Sunt şi alte chestiuni. Câteva zeci de kilograme de produse alimentare din blocul alimentar nu le cunoaştem provenienţa, nu aveau niciun fel de etichetă. Discutăm şi despre carne, cârnaţi, mai multe produse alimentare care erau vrac şi nu aveau niciun element de identificare. Şi numeroase alte nereguli", a explicat Susanu.

Potrivit acestuia, patronul restaurantului găsit cu nereguli urmează să se prezinte luni la sediul Protecţiei Consumatorului, cu toate actele necesare, pentru definitivarea anchetei.

"Amenzile pot ajunge 50.000 de lei. Încă nu s-a aplicat vreo amendă, pentru că luni trebuie să se prezinte la sediul nostru cu actele. Din acest motiv nu am încheiat cercetarea. Lucru acesta va mări cuantumul amenzilor", a mai spus comisarul şef Sorin Susanu.

Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului a mai afirmat că împotriva patronului vor fi luate măsuri drastice, dacă se va dovedi că e vinovat şi nu intră în legalitate, putând să se ajungă chiar la "suspendarea definitivă a activităţii".

"Măsurile pe care le voi dispune, mai ales că voi supraveghea personal modul de desfăşurare al anchetei, vor fi radicale, pe lângă suspendări de activitate, amenzi până la 50.000 de lei. Mai mult decât atât, în următoarea perioadă voi dispune o supraveghere a implementării măsurilor care vor fi dispuse şi dacă acel hotel nu va respecta tot ce vom dispune se poate ajunge până la suspendarea definitivă a activităţii", a arătat Susanu.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, Krisztina Gaal, a declarat pentru AGERPRES că "restaurantul nu a fost închis şi doar s-au recoltat probe pentru a stabili dacă este vorba de o toxiinfecţie alimentară şi mai ales care este cauza".

Din cele 43 de persoane care au apelat la Serviciul de Ambulanţă în noaptea de Revelion, 13 sunt internate în spital, restul au refuzat internarea.

Sursa: AGERPRES

×