x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Starea vremii - Grindină şi vijelii in centrul ţării

Starea vremii - Grindină şi vijelii in centrul ţării

de Magda Colgiu    |    18 Mai 2007   •   00:00

Mai multe străzi au fost inundate in municipiul Gherla şi căteva comune au rămas fără curent electric in urma unei furtuni care a lovit miercuri noapte judeţele Bistriţa şi Cluj.



Mai multe străzi au fost inundate in municipiul Gherla şi căteva comune au rămas fără curent electric in urma unei furtuni care a lovit miercuri noapte judeţele Bistriţa şi Cluj. Totodată, municipiul Gherla a fost afectat de grindină miercuri seară, martorii afirmănd că au căzut bucăţi de gheaţă de mărimea unui ou de prepeliţă. In comuna clujeană Răscruci, două case au luat foc din cauza fulgerelor.

BISTRIŢA-NĂSĂUD. Trei sate de pe Valea Şieului au rămas fără curent electric din cauza furtunii care a rupt reţelele de medie tensiune. De asemenea, in căteva localităţi a căzut grindină. Dispecerul de serviciu de la Sistemul de Gospodărire a Apelor a informat că cel mai mult a plouat la Şintereag, unde au căzut 40 de litri pe metru pătrat in doar căteva ore. La fel de mult a plouat şi la Nepos - 34,5 litri pe metru pătrat, dar şi la Chiraleş, unde a căzut şi grindină.

Astăzi, in jumătatea de nord a ţării şi in vestul Olteniei sunt aşteptate averse insoţite de descărcări electrice şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi 20 l/mp. In sud şi sud-est, căldura continuă.

COMENTARIUL SPECIALISTULUI

După o perioadă atăt de lungă, secetoasă şi fierbinte, declanşarea ploilor se face cu greu, iar pănă cănd se ponderează regimul termic manifestările sunt severe - respectiv intensificări de vănt, chiar cu aspect de vijelie, tunete şi fulgere, căderi de grindină fără ploaie sau cu ploaie puţină. Astfel de manifestări au fost in ţara noastră in ultimele două zile şi vor mai fi şi in următoarele zile, oriunde in ţară, dar mai ales in Oltenia, in sud-vestul şi nordul Munteniei şi in Transilvania.

  • meteorolog Romica Jurca
×
Subiecte în articol: observator grindină grindin