x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Statul, chemat să plătească pentru „Colectiv”

Statul, chemat să plătească pentru „Colectiv”

22 Mar 2017   •   08:20
Statul, chemat să plătească pentru „Colectiv”
Sursa foto: Adrian Manolache

La ultimul termenul al procesului în dosarul „Colectiv”, de la Judecătoria Sectorului 4, mai mulţi avocaţi care reprezintă victimele incendiului au cerut introducerea în proces a statului român, pentru că bunurile inculpaţilor nu acoperă daunele pe care le cer persoanele vătămate.

Apărătorii au solicitat ieri ca părți responsabile civilmente Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor, ca reprezentant al statului.  „Bunurile pe care le au inculpaţii nu sunt suficiente pentru a acoperi daunele. Doar statul poate să ofere cuantumul pecuniar, pentru a asigura părţile vătămate că li se va face dreptate”, a declarat unul dintre avocaţi. Alt avocat a afirmat în fața instanței că, după tragedia de la Colectiv, multe persoane au decedat ca urmare a unui ordin dat de ministrul Sănătăţii, prin care a fost refuzată trimiterea în străinătate a pacienţilor care nu puteau fi trataţi în spitalele din România. De asemenea, a spus el, ministerul de resort nu a luat măsurile necesare pentru ca în spitalele din ţară pacienţii să fie trataţi corespunzător. „Statul român nu şi-a respectat obligaţiile constituţionale de a-şi proteja cetăţenii. (...) La Spitalul de Arşi, un bloc operator nu era funcţional”, a afirmat avocatul.

Judecătorul care se ocupă de acest caz a anunţat că se va pronunţa pe cererea de introducere a statului român în proces la următorul termen din 4 aprilie.

Patronii, acuzați de ucidere din culpă

Cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În dosar mai sunt judecaţi Daniela Niţă, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL. Dosarul a fost trimis în instanţă de Parchetul General pe 28 aprilie 2016, iar timp de aproape 10 luni procesul s-a desfăşurat în camera preliminară.

 

Despăgubirile cerute în dosarul Colectiv, în care 248 de persoane s-au constituit părți civile, sunt de circa 230 milioane de euro

 

×