x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Statut incert pentru procurori

Statut incert pentru procurori

de Adrian Ilie    |    24 Apr 2015   •   08:51
Statut incert pentru procurori
Sursa foto: Diana Oros

Una dintre mizele esenţiale ale revizuirii Constituţiei este configurarea puterii jude-cătoreşti din România şi puterile ei. Printre politicieni se vorbeşte despre scoaterea procurorilor din cadrul magistraturii şi punerea lor în categoria funcţionarilor, în timp ce DNA și CSM vor să-şi mărească puterea.

Transformarea procurorilor în funcţionari ai statului, pe care să-l reprezinte în instanţă ca adversari ai avocaţilor, în timp ce arbitrul să fie judecătorul, a revenit în atenție printr-o declarație recentă a premierului Victor Ponta.

Discuţia e veche, dar acum puţini și-o asumă deschis: Ponta subliniază că propu¬nerea e din 2013 şi aparţine liberalilor, iar aceştia susţin că lucrează la elaborarea unor noi teze în privinţa revizuirii.

Doar UDMR susţine clar ca procurorii să fie funcţionari cu statut special, reglementat prin lege. În paralel, există posibili¬tatea „spargerii” Consiliului Superior al Magistraturii în două organisme distincte: Consiliul Procurorilor şi Consiliul Judecătorilor. Senatorul Ovidiu Donţu (PSD) precizează că este o cerere explicită a Comisiei de la Veneţia. „Fiecare categorie are probleme specifice. Amin-tiţi-vă ce scandal a fost când un procuror a fost ales ca preşe-dinte al CSM, iar avocaţii spuneau că le va fi greu în sala de judecată într-o asemenea situaţie. Apoi cum să sancţioneze un procuror pe un judecător?”, a spus Donţu.

În paralel, CSM cere ca viitoarea Constituţie să stipuleze explicit, nu indirect, statutul de magistrat al procurorilor şi eliminarea autorităţii ministrului de Justiţie asupra activităţii procurorilor, iar DNA cere ca o persoană să poată fi reţinută 72 de ore fără ca vreun judecător să se pro-nunţe asupra reţinerii.

Prin transfomarea în funcţionari, procurorii nu vor mai avea aceleaşi drepturi şi obligaţii precum judecătorii, acestea depinzând de cum va arăta legea ce le va reglementa activitatea. În unele ţări în care funcţionează acest sistem, este separată clar activitatea acuzatorului de cea a anchetatorului. Astfel, procurorii nu vor mai conduce nemijlocit ancheta.
 

×
Subiecte în articol: procurori