x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stelian Tănase: TVR s-ar putea închide în primăvară

Stelian Tănase: TVR s-ar putea închide în primăvară

27 Aug 2014   •   15:23
Stelian Tănase: TVR s-ar putea închide în primăvară
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Preşedintele director-general al TVR, Stelian Tănase, a declarat, astăzi, înfaţa senatorilor din Comisia pentru Cultură, că televiziunea publică s-ar putea închide în primăvara anului viitor dacă nu va găsi sprijin în sindicatele din TVR.

"În actuala situație, la primăvară TVR se închide, cum s-a întâmplat și în Grecia și în alte țări. Dacă nu găsim un mod de a dialoga cu sindicatele, nu văd nicio ieșire. Se închide și o redeschidem într-o altă schemă. Problema cu sindicatele este că noi aşteptăm, şi vorbesc de mine şi relaţia cu liderii de sindicat, aşteptăm să avem în ei un partener cu care să rezolvăm problemele împreună. Ei spun avem drepturi, avem contract colectiv de muncă, acum ne-au dat şi în judecată pentru indexarea unor drepturi salarile, 700.000, dar pentru tot sindicatul, ceea ce va împovăra şi mai mult sarcina noastră", a declarat Stelian Tănase, potrivit paginademedia.ro.


"Dacă nu se întâmplă nimic şi rămânem doar aşa să ne acuzăm unii pe alţii, la primăvară se închide TVR. Nu va putea supravieţui financiar. Orice scamatorii sau îngăduinţă am avea de la un Guvern sau altul, se închide. Lucru cu care sunt de acord, dar să o deschidem după o lună, cu o nouă schemă, cum s-a întâmplat şi în Grecia şi în alte ţări. Dacă nu găsim cu sindicatele un mod de a dialoga şi de practica soluţii economice, nu văd nicio ieşire", a mai spus şeful TVR.

SRTv, pierdere de 29 milioane lei în primul semestru
    
Societatea Română de Televiziune (SRTv) a înregistrat o pierdere de 29 milioane lei în primul semestru din acest an, a declarat Camelia Pătru, coordonator cu atribuţii de director economic al SRTv.

"Rezultatul financiar al anului 2013 a fost unul pozitiv, un profit de 3 milioane lei, lucru care nu numai că ne-a bucurat, dar a dat cumva şi o satisfacţie morală membrilor Comitetului director, aceea că eforturile depuse în decursul anului trecut au avut un rezultat. La sfârşitul primului semestru, din păcate, nu mai avem acelaşi motiv de bucurie. Avem o pierdere de 29 milioane lei, datorată în exclusivitate din cauza pierderii eşalonării stabilite cu ANAF, pierdere care a venit să sancţioneze compania cu 43 milioane lei. O parte reprezintă 10% din suma rămasă neplătită, iar restul sunt accesorii", a spus Pătru, la Comisia pentru cultură şi media din Senat.

Potrivit acesteia, veniturile SRTv sunt cele din taxa TV, din publicitate şi din alocaţia bugetară.

Stelian Tănase a afirmat că au existat două situaţii care au "potcovit" SRTv cu creşterea datoriei.

"Datorită a două situaţii ivite, una la sfârşitul lunii decembrie şi una în aprilie, ne-am potcovit cu o creştere a datoriei cu încă 30 de milioane lei de fiecare dată. Prima dată a fost în legătură cu vacanţa Consiliului de Administraţie şi a doua oară a fost o coincidenţă pe care n-am putut să o suportăm financiar de cash flow, în care ratele pe care a trebuit să le plătim la EBU (European Broadcasting Union - n.r.), cu salariile şi cu rata a fost prea mult pentru cât putea televiziunea să suporte. Am primit o solicitare puternică ca să achităm la EBU, ca să fim siguri că vom primi Campionatul Mondial, ceea ce s-a întâmplat. Atunci am avut un hop'", a explicat şeful TVR, conform Agerpres.

×