x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

16 Dec 2008   •   00:00

16 decembrie 2008



MITING TAXA AUTO
Sute de persoane vor participa joi, în Capitală, la un marş de protest faţă de decizia Executivului de a tripla taxa auto pentru maşinile second-hand. Protestatarii vor pleca pe jos din Piaţa Victoriei până la Palatul Parlamentului, fără a bloca mai mult de o singură bandă de circulaţie. Conform autorizaţiei date de municipalitate, mitingul va începe la ora 11:30 şi se va termina la ora 15:00. Participanţii la miting se vor aduna în faţa Muzeului "Grigore Antipa" şi până la ora 13:00 vor picheta sediul Guvernului.

BIBLII FURATE
Patru Biblii datând din secolul al XVI-lea şi care valorează peste 24.000 de lei au fost furate de la Muzeul Primei Şcoli Româneşti din Braşov. Conform primelor cercetări, hoţii au operat în cursul zilei, când alarma nu era pusă în funcţiune. Directorul Primei Şcoli Româneşti, Vasile Olteanu, este convins că este vorba despre un furt la comandă, deoarece singurele obiecte furate au fost cele patru Biblii. Cărţile valorau 6.000 de lei fiecare.

PASAJ MODERNIZAT
Primarul general, Sorin Oprescu, a verificat ieri stadiul lucrărilor la Pasajul Universităţii. "Lucrările pot fi declarate total finalizate după ce se vor pune în funcţiune şi rampele de acces pentru persoanele cu handicap şi vor fi deschise spaţiile comerciale", a spus edilul. Spaţiile comerciale vor fi scoase la licitaţie. Pe lângă acestea vor funcţiona un centru de informare, unul de prim-ajutor, o farmacie, o casă de bilete pentru spectacole, cafenea şi o ceainărie.

112 REZOLVAT
Comisia Europeană ar putea închide procedura privind încălcarea dreptului comunitar lansată în cazul României în 2008. Experţii au constatat, la sfârşitul lui noiembrie, că informaţiile de localizare sunt disponibile pentru serviciile de urgenţă în cazul apelurilor de pe mobil. Comisia a acordat României, în septembrie, o perioadă suplimentară de trei luni pentru a garanta că serviciile de localizare a apelantului sunt funcţionale.

ÎNGROPAŢI DE VII
Doi muncitori care lucrau la o canalizare au murit ieri după ce un mal de pământ a căzut peste ei. Incidentul a avut loc în jurul orei 9:30, pe Strada Gârleşti din Craiova. La locul accidentului erau ieri doi inspectori de la ITM şi un procuror, care vor face cercetări la faţa locului. (Mihail Gavrilă)

TRANSFĂGĂRĂŞAN
Traficul pe Transfăgărăşan a fost blocat ieri-dimineaţă în zona Cheile Argeşului, după ce mai mulţi bolovani şi copaci au căzut pe şosea. Serviciul Poliţiei Rutiere Argeş a semnalizat corespunzător zona şi lucrătorii Districtului Drumuri şi Poduri Căpăţâneni au acţionat pentru deblocarea drumului, reuşind după câteva ore să deblocheze şoseaua pe un singur sens. Drumarii cred că vor putea curăţa complet şoseaua în câteva zile. (E. Cârstea)

COPII INTOXICAŢI
11 copii şi mama lor au ajuns la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Jiu intoxicaţi cu monoxid de carbon. Familia a fost strămutată dintr-o zonă în care exploatarea minieră trebuia să aibă front de lucru pentru extracţia cărbunelui şi adusă în localitatea Tămăşeşti, din Gorj. Aici, compania minieră le-a reconstruit casa, dar neavând o altă sursă de încălzire, familia a apelat la un generator pe benzină. Monoxidul de carbon rezultat a fost cel care i-a intoxicat pe aceştia. (Gabriela Mladin)

BRAŞOV
Şapte persoane au ajuns la spital ieri-dimineaţă după ce un microbuz s-a ciocnit cu un autoturism pe DN 1. Potrivit IJP Braşov, accidentul s-a produs la kilometrul 205, când un microbuz Mercedes, care circula dinspre Sibiu spre Braşov, a derapat şi a intrat pe contrasens, unde s-a ciocnit cu un autoturism Dacia. Au fost răniţi ambii şoferi implicaţi în accident, precum şi cinci pasageri din microbuz, trei dintre victime fiind în stare gravă. (Libiu Mateescu)

TURC REŢINUT
Un cetăţean turc a fost reţinut în noaptea de duminică spre luni, după ce a accidentat mortal un tânăr şi a fugit de la locul faptei. Hasan Y. conducea duminică, un Mercedes, pe Şoseaua Andronache din Capitală. Din cauza vitezei şi a carosabilului umed, n-a mai putut evita un pieton care încerca să traverseze neregulamentar strada, şi l-a lovit în plin, tânărul murind pe loc. După 15 ore de la accident, turcul s-a prezentat la Poliţie.

ARAD
Trei arădeni au fost amendaţi întrucât şi-au sacrificat porcii fără aplicarea uneia dintre tehnicile legale de asomare. "Porcii au fost ucişi brutal, fiind loviţi în cap cu ciocanul înainte de a fi tranşaţi. Reglementările actuale impun asomarea porcilor prin folosirea unui pistol special sau prin electroşocuri", a spus şeful DSVSA Arad, Viorel Agud. Sancţiunile aplicate se ridică la 7.500 RON. Agud a mai precizat că persoanele care sacrifică porcii fără asomare pot primi amenzi de până la 2.500 de lei. (Andrei Ando)

ŢESĂTURI DE MUZEU
Vernisajul expoziţiei-experiment "Cusături/ţesături” de la Muzeul Ţăranului Român are loc astăzi, la ora 17:30, Sala Foaier. Expoziţia este o încercare de recuperare prin imagine a obiectului de colecţie şi a meşteşugului din care face parte prin prezentarea unor serii tipologice şi cazuri atipice într-un discurs vizual bazat pe o expunere experimentală. Expoziţia va rămâne deschisă până la 31 ianuarie, de marţi până duminică, între 10:00 şi 18:00. (Mihai Ştirbu)

A MURIT ANGHEL RUGINĂ
Economistul american de origine română Anghel Rugină (foto) a decedat duminică noapte în SUA. Membru de onoare al Academiei Române, Rugină (95 de ani) trăia în Statele Unite, fiind cetăţean american din 1955. Absolvent al Academiei de înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti (unde i-a avut ca profesori pe Virgil Madgearu, Victor Slăvescu şi Nicolae Iorga), economistul a revenit în România în 1990 şi a propus un plan de refacere şi stabilizare economică, monetară şi financiară.

×
Subiecte în articol: observator