x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

05 Iun 2009   •   00:00

5 iunie 2009



MINIVACANŢĂ
Elevii din Bucureşti şi din unele judeţe ale ţării sunt liberi astăzi, de Ziua Educatorului. Minivacanţa va fi prelungită şi luni, în a doua zi de Rusalii, când toţi bugetarii stau acasă, fiind declarată zi nelucrătoare la nivel naţional. Potrivit contractului colectiv de muncă negociat de sindicate cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi cu alte instituţii similare din mai multe judeţe, în şcoli este liber la 5 iunie, de Ziua Educatorului. Cursurile semestrului al II-lea se vor termina vineri, 12 iunie. (E.M.)

SALARII DIMINUATE

Profesorii din unele localităţi din judeţele Giurgiu, Suceava şi Galaţi şi-au primit salariile mai mici cu aproximativ 25%, ca urmare a aprobării de către consiliile locale a statelor de plată diminuate, după cum a declarat ieri deputatul PD-L Cătălin Croitoru. Fostul lider sindical Croitoru a mai spus că sunt probleme şi cu banii pe concediu şi că reprezentanţii consiliilor locale din unele judeţe au susţinut că ar trebui să transfere fonduri din trimestrele III şi IV în trimestrul II, lucru neaprobat de direcţiile de finanţe.

VIOLENŢĂ
Aproximativ 30% din părinţi şi 20% din specialiştii din România nu ştiu că pedeapsa fizică şi tratamentele umilitoare aplicate minorilor sunt interzise prin lege, se arată într-un studiu "Salvaţi Copiii". Din raport rezultă şi faptul că populaţia României nu se implică în cazurile de copii supuşi unor rele tratamente, atunci când le cunosc. "Doar 13% din populaţia investigată, care avea cunoştinţă de cazuri de copii supuşi unor rele tratamente, au sesizat o instituţie abilitată în rezolvarea unor astfel de cazuri", se arată în studiu. Din 2006, la iniţiativa Organizaţiei "Salvaţi Copiii" România, Parlamentul a consacrat ziua de 5 iunie ca Ziua împotriva violenţei asupra copilului.

FĂRĂ BANI LA BAC

Toţi directorii de licee din judeţul Timiş sunt obligaţi să prezinte Inspectoratului Şcolar Judeţean măsurile pe care le-au luat pentru a preveni strângerea de fonduri destinate comisiilor de Bacalaureat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că vor fi sancţionaţi profesorii care încalcă legea şi adună bani de la elevi sau de la părinţi. Profesorii care vin din alte localităţi la comisiile de Bacalaureat au asigurate cazarea şi masa, în cadrul şcolilor care au cămine şi cantine. Sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat începe la 22 iunie cu proba orală la limba şi literatura română. (Mediafax)

PROFESORII, LA CEDO
Sindicatele din educaţie şi-au exprimat bucuria faţă de decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională Ordonanţa 151/2008, prin care se bloca majorarea veniturilor dascălilor. Profesorii au anunţat că aşteaptă aplicarea acestei creşteri, altfel se vor adresa reprezentanţilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi CEDO. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a declarat că decizia Curţii era de aşteptat, iar dacă nici în aceste condiţii cadrele didactice nu vor primi majorarea prevăzută de lege, vor ajunge la CEDO, pentru că România a încălcat Convenţia 95 privind salarizarea. (E.M.)

×
Subiecte în articol: scoala