x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

16 Iul 2009   •   00:00

16 iulie 2009



ACCIDENT DE MUNCĂ
Trei angajaţi ai unei firme care lucrau la şantierul Naval Damen din Galaţi au fost implicaţi într-un accident de muncă neobişnuit. Mihaela Mihai a căzut în timp ce vopsea, în zona dublu fund a unei nave care era pregătită pentru a fi lansată la apă. Un maistru care a anunţat echipa SMURD şi care coordona acţiunile de salvare a făcut un atac cerebral, iar echipa de salvatori au început manevrele de resuscitare ale bărbatului. Acesta, însă, a decedat. În acelaşi timp, o colegă a vopsitoriţei a suferit un sever atac de panică şi a fost transportată la spital. (Daniel Mihalaşcu)

LICITAŢIE LA BALC
Patru asociaţii de vânătoare au fost admise pentru a se înscrie la licitaţia organizată de Ministerul Agriculturii la 21 iulie pentru fondul de vânătoare de la Balc. Astfel, AV Valea lui Liman Făget, AV Waidmannsheil, AVPS Artemis şi Asociaţia Clubul Romsilva Sf. Gheorghe îşi vor disputa dreptul de gestionare a faunei cinegetice de la Balc, la care omul de afaceri Ion Ţiriac a renunţat în urmă cu câteva luni. Licitaţiile pentru fonduri vor porni de la tarife cuprinse între 12,5 euro, pentru o suprafaţă de 13.039 mp din Neamţ, şi 3.819 de euro, pentru Balc, care se întinde pe o suprafaţă de 1.157 hectare. (T.I.)

NORME DE PROTECŢIE
Inspectorii ITM Bihor au controlat în ultima săptămână 17 instituţii bancare din judeţ, din cele 27 existente. La absolut toate, cei de la ITM au dispus să se fixeze în perete sau în podea toate panourile de materiale publicitare, precum şi rafturile etajere sau tablourile. Băncile au la dispoziţie un termen între 5 şi 15 zile pentru a se conforma, după care inspectorii ITM vor efectua din nou controale în unităţile bancare. Măsura vine în urma tragediei de la începutul lunii iulie, când Laura Costa, o fetiţă de 3 ani, a decedat după ce un panou cu materiale publicitare a căzut peste ea. (Teodora Ivan)

CAZUL GORBUNOV
Serghei Gorbunov a fost audiat, ieri, la Parchetul Curţii de Apel Braşov, în urma unei plângeri pe care acesta a depus-o împotriva unor poliţişti din IPJ Braşov. Gorbunov este nemulţumit de modul în care a fost tratat de aceştia în arest. Procurorul Ramona Diaconu nu a vrut să dea nici un amănunt cu privire la plângere, precizând că datele vor fi făcute publice doar la finalizarea dosarului. Gorbunov urmează să fie transferat la Penitenciarul din Aiud. Acesta este judecat pentru tâlhărie, el fiind acuzat că l-a atacat, în urmă cu şase ani, pe patronul unei case de schimb valutar din Deva şi că i-a furat 65.000 de lei.

PERMISE LA DOMICILIU
Permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare vor fi trimise, începând de azi, prin curierat rapid, la domiciliul titularului documentului, în afară de Capitală şi de judeţul Ilfov. Aici, sistemul va funcţiona la sfârşitului anului.
Serviciile de curierat rapid pentru livrarea permisului de conducere şi a certificatului de înmatriculare vor fi realizate de către Compania Naţională Poşta Română, pentru toate judeţele. Documentul în original va ajunge la domiciliul persoanei în 15 zile de la data dovezii înlocuitoare. (Iulia Barbu)

ÎNCĂ O VICTIMĂ
Un muncitor care lucra la un imobil din Sectorul 5 al Capitalei a murit aseară, după ce a căzut cu schela pe care se afla de la etajul opt al clădirii. Incidentul a avut loc în jurul orei 18:30, pe Calea 13 Septembrie. Tânărul de 27 de ani, dintr-o comună vasluiană, lucra la plafonul unui bloc. Medicii echipajului SMURD care au sosit la faţa locului au constatat decesul. Schela pe care se afla muncitorul a căzut peste o maşină parcată în zonă. Inspectoratul Teritorial de Muncă a început o anchetă pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

FĂRĂ PRIME
Guvernul a decis să amâne acordarea primelor de vacanţă până spre sfârşitul anului, când va fi efectuată o analiză completă a evoluţiei economiei şi a resurselor bugetare disponibile. Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat că este convins că suspendarea primelor de vacanţă ale angajaţilor îi va determina pe aceştia să dea în judecată instituţia. Secretarul general al Ministerului Agriculturii, Miron Moldovan, a declarat că instituţia a amânat acordarea primelor de vacanţă, motivând prioritatea de a asigura plata salariilor. (Iulia Barbu)

MĂSURILE GUVERNULUI
Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor, în şedinţa de ieri a Guvernului, să reducă cu 20% numărul de consilieri din aparatul de lucru al demnitarilor. Boc a anunţat, de asemenea, că numărul agenţiilor guvernamentale va fi redus, în termen de două săptămâni, cu 50% raportat la numărul actual, prin desfiinţare sau comasare, cu excepţia structurilor înfiinţate în urma negocierilor cu Uniunea Europeană. Printre agenţiile care nu vor fi desfiinţate au fost nominalizate Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

×
Subiecte în articol: observator