x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu MedLife: Noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie este deja dominantă în marile orașe din România

Studiu MedLife: Noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie este deja dominantă în marile orașe din România

18 Feb 2021   •   15:33
Studiu MedLife: Noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie este deja dominantă în marile orașe din România

Alte 45 de cazuri de infectare cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie au fost confrimate în România după ce au fost analizate 90 de probe, potrivit unui raport MedLife.

Probele provin de la pacienți din diferite orașe ale țării: București – 26 de cazuri, Brăila – 1 caz, Galați – 2 cazuri, Timișoara – 6 cazuri, Cluj - 3 cazuri, Focșani – 1 caz, Ploiești – 1 caz, Pitești -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz.

Astfel, în mai puțin de două luni, MedLife a identificat 79 de cazuri de infectare cu noua tulpină. Specialiștii MedLife atrag atenția că cel mai probabil noua tulpină este deja dominant în marile orașe ale țării.

„Dacă eșantionul este reprezentativ, rezultatele confirmă faptul că tulpina britanică a devenit dominantă cel puțin la nivel urban, în marile orașe ale țării, urmând să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național.”, potrivit raportului.

„Deși rata de transmitere a noii tulpini este una ridicată, păstrarea unui platou în ceea ce privește numărul de cazuri înregistrate zilnic și diminuarea numărului de cazuri grave în secțiile de ATI sugerează că măsurile luate de autorități au funcționat inclusiv în acest context. Mutațiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia nu au fost identificate deocamdată.”, se mai precizează

Potrivit experților internaționali în sănătate publică, toate cele trei vaccinuri disponibile pe piața europeană (Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca) sunt eficiente împotriva variantelor de coronavirus aflate în circulaţie, inclusiv împotriva tulpinii britanice. Pe de altă parte, specialiștii nu exclud nevoia de adaptare a vaccinului, pe viitor, pentru a face față noilor mutații ale virusului.

“Multe persoane se tem că vaccinurile dezvoltate ar putea fi ineficiente pentru diverse mutații ale virusului, însă datele analizate până acum la nivel internațional ne arată că niciuna dintre noile tulpini ale virusului nu a reușit să elimine în totalitate nivelul de anticorpi produs de vaccin. Oamenii trebuie să aibă încredere în știință, în eforturile depuse de experții din sănătate. În momentul de față, nu avem motive reale de îngrijorare în privința eficienței vaccinurilor”, a spus Mihai Marcu Președinte și CEO MedLife.

În egală măsură, specialiștii atrag atenția asupra importanței respectării măsurilor de siguranță, chiar și în contextul vaccinării, pentru a minimiza posibilele riscuri provocate de noile tulpini ale virusului.

„Avem în derulare un alt studiu cu privire la imunizarea post-vaccin, primul de o asemenea anvergură în România. Colegii mei au reușit să avanseze cu noi concluzii pe care, cel mai probabil, le vom face publice săptămâna viitoare. Am crescut eșantionul, iar datele preliminare arată că eficiență în ceea ce privește dezvoltarea unui titru ridicat de anticorpi post-rapel se păstrează, însă au fost identificate multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 după prima doză. Este foarte important ca românii să înțeleagă că măsurile de protecție rămân valabile și post-vaccinare, iar masca este în continuare obligatorie chiar și după vaccinare. Doar prin vaccinare și prin respectarea măsurilor de protecție vom putea gestiona evoluția pandemiei și reîntoarcerea la o viață cât mai apropiată de normalul cu care eram obișnuiți în urmă cu un an”, a adăugat Mihai Marcu.

 

 

 

×
Subiecte în articol: medlife tulpina noua Marea Britanie