x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SUA sprijină România în crearea unei forţe multinaţionale la Marea Neagră

SUA sprijină România în crearea unei forţe multinaţionale la Marea Neagră

28 Sep 2016   •   12:00
SUA sprijină România în crearea unei forţe multinaţionale la Marea Neagră
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Statele Unite ale Americii sprijină iniţiativa României de a bune bazele unei forţe multinaţionale la Marea Neagră şi vor colabora în cadrul NATO la intensificarea prezenţei militare, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat de presă emis după al cincilea dialog anual din cadrul Parteneriatului Strategic. De asemenea, cele două guverne s-au angajat să intensifice eforturile de comunicare strategică, combatere a terorismului şi cooperare în domeniul securităţii cibernetice. 

"Statele Unite şi România au subliniat importanţa unor eforturi susţinute în promovarea democraţiei, statului de drept, a guvernării democratice şi societăţilor sustenabile. Simplul fapt că România apără aceste valori cu hotărâre şi face progrese în reforma unor domenii precum aplicarea legii, responsabilizarea guvernării şi lupta împotriva corupţiei este un exemplu remarcabil. Aşteptăm să cooperăm şi pe viitor în promovarea eforturilor comune în domeniul dezvoltării şi asistenţei tehnice pentru Republica Moldova, Balcanii de Vest şi alte zone," se arată în comunicatul de presă. 

Cooperarea solidă în domeniul securităţii este o componentă esenţială a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, se arată în documentul Departamentului de Stat. "Cei doi parteneri vor construi în continuare pe succesul din trecut şi vor accentua cooperarea şi în domeniul energetic, pentru a-l transparentiza, pentru a-l face mai predictibil, mai divers, mai integrat şi mai competitiv pe piaţa regională. Vom prioritiza schimburile în politicile publice şi expertiză în domeniul cercetării. Acordăm deosebită atenţie realizării conectării prin reţele de gaz între România, Bulgaria, Ungaria şi Austria, dar şi între România şi Republica Moldova. De asemenea, considerăm importantă accelerarea exploatării rezervelor off-shore din Marea Neagră", se mai arată în comunicat. 

Departamentul de Stat a mai transmis că Statele Unite "sunt angajate în implementarea deplină a măsurilor de consolidare a securităţii în conformitate cu legislaţia privind Programul Visa Waiver şi în a acţiona pentru a primi România în acest program". 

Cele două delegaţii au mai discutat şi aspecte legate de programe educaţionale, investiţii, cooperare în domeniul cercetării şi inovaţiei. 

Cel de-al cincilea dialog anual din cadrul parteneriatul strategic a fost găzduit de Departamentul de Stat. Al şaselea dialog anual va avea loc în 2017 la Bucureşti.

AGERPRES

×