x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tăriceanu: Nepotismul, o caracteristică din ce în ce mai pregnantă a Guvernului

Tăriceanu: Nepotismul, o caracteristică din ce în ce mai pregnantă a Guvernului

25 Feb 2009   •   00:00

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, astăzi, că o caracteristică din ce în ce mai pregnantă a actualului Guvern este nepotismul, angajarea nepoatei premierului Emil Boc în aparatul administrativ fiind, în opinia sa, o "nouă dovadă în acest sens".



Tăriceanu a explicat într-o conferinţă de presă că, în opinia liberalilor, "politizarea aparatului adminsitrativ este extrem de păguboasă" şi că aparatul administrativ central trebuie să se bazeze pe oameni care au competenţe profesionale extraordinare. "Trebuie să remarc caracteristica din ce în ce mai pregnantă a acestui Guvern, care este nepotismul. Angajarea nepoatei domnului Boc în aparatul primului-ministru este o nouă dovadă în acest sens. În acest demers pe care domnul Boc îl face nu mai ţine cont de punctul de vedere extrem de principial pe care îl aborda din 2004, pe baza căruia a făcut o modificare legislativă, în care invoca necesitatea ca aceste funcţii să nu fie politizate", a spus liderul liberalilor, nedumerit de "răzgândirea" premierului. În acest context, Tăriceanu a atacat şi proiectul de lege care propune politizarea funcţiilor de prefect şi subprefect, iniţiat de deputatul Petru Călian, prin care "actuala coaliţie doreşte să politizeze 2.500 de funcţii publice", anunţând că în momentul în care va intra în dezbaterea Camerei va sesiza din nou CE, în numele PNL. "Trebuie să înţelegem că administraţia nu poate funcţiona numai cu clientelă politică. Nu e vorbaba de oamni care să aibă anumite opţiuni politice, ci clientela politică şi sigur că au nevoie de o modificare a actului legislativ adoptat de o legislatură anterioară. Sper să nu fie adoptată oa stfel de iniţiativă pentru că o politizare a administraţiei ne va face să revenim înapoi, deci România se întoarce în trecut", a conchis preşedintele PNL. Premierul Emil Boc a declarat că nu a avut nicio "contribuţie" în angajarea nepoatei sale la Cancelarie şi că aceasta lucrează la cabinetul secretarului de stat Ştefania Ferencz, precizând că legea permite oricărui secretar de stat să încadreze la propriul cabinet oamenii de care are nevoie. "Este vorba de o rudă de gradul 5, colaterală, angajată la cabinetul unui secretar de stat din cadrul Guvernului. Nu este consiliera mea, nu este consilier personal sau de stat", a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă. Premierul a angajat-o la propria Cancelarie, instituţie aflată în plin proces de restructurare, pe nepoata sa, Mihaela-Eugenia Boc, aceasta lucrând anterior la Direcţia de Protocol şi Relaţii Externe din Primăria municipiului Cluj-Napoca. Emil Boc este văr primar cu tatăl fetei. Mihaela Eugenia Boc este membru PD-L şi a fost angajată la cabinetul premierului la începutul lunii februarie. Cei mai mulţi dintre consilierii de la Palatul Victoria ai premierului Emil Boc sunt foşti colaboratori ai săi din Primăria Cluj. Guvernul a precizat ulterior că Mihaela Boc este rudă de gradul V, în linie colaterală, a primului-ministru şi angajată la cabinetul secretarului de stat Ştefania Ferencz, din Cancelaria premierului.
Premierul Emil Boc a decis recent ca numărul de posturi al Cancelariei să fie diminuat de la 304 la 167 locuri, în contextul reducerii cheltuielilor de personal. Şeful Cancelariei premierului a început, marţi, discuţiile cu reprezentanţii angajaţilor privind procedura de reorganizare a instituţiei, proces care va impune concedierea unora dintre salariaţi şi detaşarea altor persoane pe posturi vacante din instituţii publice.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania