x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daniel Chiţoiu: "Dan Diaconescu nu a făcut dovada că are banii necesari achiziţionării acţiunilor!" Privatizarea Oltchim, suspendată - LIVE text

Daniel Chiţoiu: "Dan Diaconescu nu a făcut dovada că are banii necesari achiziţionării acţiunilor!" Privatizarea Oltchim, suspendată - LIVE text

de TopGear    |    01 Oct 2012   •   08:53
Daniel Chiţoiu: "Dan Diaconescu nu a făcut dovada că are banii necesari achiziţionării acţiunilor!" Privatizarea Oltchim, suspendată - LIVE text
UPDATE 20:29 - Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat la ieşirea din sediul instituţiei pe care o conduce că "Dan Diaconescu nu a făcut dovada că dispune de banii necesari achiziţionării acţiunilor de la Oltchim", o declaraţie sinonimă, practic, cu eşecul privatizării Oltchim.

UPDATE 19:04 -
"Aşteptăm o decizie a guvernului prin care aceşti bani să ajungă în posesia angajaţilor de la Oltchim. Am dat pe încredere guvernului câteva milioane de euro. Guvernanţi nu vor să negocieze cu noi. Vor doar să anuleze licitaţia şi să închidă combinatul. Noi vrem în continuare să semnăm contractul", a declarat Dan Diaconescu, la Ministerul Economiei, în sediul căruia spune că nu a fost lăsat să intre.

UPDATE 18:50 -
Unul dintre avocaţii lui Dan Diaconescu a declarat că omul de afaceri a adus direct la Ministerul Economiei banii necesari plăţii salariilor angajaţilor de la Oltchim.

UPDATE 17:00 -
La ieșirea din Ministerul Economiei, luni după-amiază, Dan Diaconescu a declarat că va scoate bani din bancă pentru plata salariilor angajaților Oltchim și pentru a demonstra guvernanilor că dispune de bani.

"Mergem la bancă. Suntem oameni serioşi. Ne ţinem de cuvânt. Scoatem banii din bancă şi aşteptăm decizia în scris a Guvernului cum putem proceda legal ca ei să ajungă la Oltchim. Mergem la bancă. Arătăm banii de salarii şi apoi vedem ce ne arată şi guvernanţii", a spus Diaconescu.

Dan Diaconescu se află, de mai bine de jumătate de oră, în bancă.

UPDATE 14:17 -
"Noi am cerut confidenţialitate şi un moratoriu, dar ni s-a respins. Am vorbit cu ministrul Chiţoiu aproximativ 90 de minute. Ministrul nu a ştiut de ceea ce s-a întâmplat la negocieri. Aşteptăm să vedem dacă banii pentru salarii vor fi transferaţi într-un cont. Abia mâine vor putea lua o decizie cei de la Oltchim. Noi vrem să semnăm şi, evident, vom plăti. Un om care face o donaţie de 3 milioane de euro este evident că mai are şi alţi bani.

Domnul ministru ne-a rugat să nu aducem banii pentru salarii cash. Domnul ministru a prezentat scuze din partea Guvernului pentru acuzaţiile care mi-au fost adresate, legate de bani sau alte interese privind privatizarea Oltchim", a declarat Dan Diaconescu, la ministerul Economiei. Patronul OTV a mai spus că "negocierea abia de acum începe".

Diaconescu a prezentat extrase din caietul de sarcini, potrivit cărora la partea cu data semnării sunt lăsate puncte de suspensie, în vreme ce data finală de plată este 14 februarie 2013. Patronul OTV a mai spus că, potrivit caietului de sarcini, contractul se negociază iar ministrul Chiţoiu este obligat să-şi dea şi el avizul.

UPDATE 14:10 - Avocatii lui Diaconescu au mai spus ca ei au trimis vineri ministerului o serie de cerinte fata de care OPSPI si autoritatile nu au formulat inca o pozitie oficiala. Diaconescu a cerut ca o serie de entitati de stat precum AVAS, Electrica, CFR si Salrom sa nu ceara insolventa Oltchim timp de un an. AVAS are de recuperat o creanta de 250 milioane de euro, pentru care Diaconescu a contestat actualizarea cu penalitati si dobanzi. Astfel, aceasta s-ar putea reduce la jumatate. Catre Electrica, Oltchim datoreaza 150 de milioane de euro. (Daniel Ionascu)

UPDATE 14:00 -
Potrivit Hotărârii de Guvern 577/2002 contractul "se poate" semna în 10 zile de la declararea ofertei câştigătoare, termenul nefiind însă constrângător.

UPDATE 13:55 -
Dan Diaconescu se află acum într-o întâlnire cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat Daniel Fenechiu, avocatul patronului OTV. El a mai spus ca acum se negociaza formula juridica prin care banii pe care Diaconescu ii va aduce astazi, cei trei milioane de euro, vor ajunge la Oltchim.
Fenechiu a spus ca DD va merge la banca si va veni cu banii imediat ce se rezolva acest punct. Fenechiu a mai spus ca "nu scrie nicaieri in legislatie ca intreaga suma trebuie platita astazi". Intrebat care e termenul final pentru plata, avocatul Fenechiu a spus 14 februarie. Potrivit caietului de sarcini acesta este data pana la care se poate plati ultima rata si se facea transferul actiunilor. (Daniel Ionascu)

UPDATE 12:30  -
Negocierile dintre Dan Diaconescu şi OPSPI sunt din nou suspendate pe tema privatizării combinatului Oltchim Râmnicu-Vălcea, întrucât patronul OTV nu a prezentat dovada că dispune de banii pentru cumpărarea acţiunilor.

Negocierile dintre cele două părţi au fost întrerupte sâmbătă şi duminică, dar au fost reluate luni, la ora 9:00. La ora 11:00 Diaconescu a declarat, la ieşirea din sediul Ministerului Economiei, că discuţiile sunt întrerupte.

UPDATE 11:16 -
Dan Diaconescu a declarat că va da în judecată Guvernul dacă anulează privatizarea. "Banii au fost şi înainte de privatizare, sunt şi acum şi vor fi şi de acum încolo, dar mai trebuie ca şi Ponta să-i vrea. Partenerii noştri în această trazacţie (OPSPI şi Ministerul Economiei - n.r.) au încălcat toate clauzele de confidenţialitate, furnizând presei documente bancare", a afirmat Diaconescu, care a precizat că doreşte ca televiziunile să transmită în direct negocierile de la ministerul Economiei.

"Am cerut domnului Vulpescu, OPSPI, să primească presa ca să poată transmite în direct tot ce se negociază", a spus Dan Diaconescu, care a precizat că negocierile au fost suspendate.

Potrivit acestuia, Remus Vulpescu, şeful OPSPI, a refuzat însă să primească reprezentanţii presei la negocieri.

UPDATE 9:40 -
Dan Diaconescu a intrat în urmă cu puţin timp la negocieri, la Ministerul Economiei. "Aşteptăm un răspuns de la premierul Victor Ponta, să ne dea o metodă juridică, legală de a acorda banii. Am trimis scrisori oficiale prin fax şi prin formulă de registratură la Oltchim, la sindicatul de la Oltchim şi la Guvern. Aşteptăm din toate cele trei direcţii propuneri juridice până la  ora 12.00 când ne vom deplasa la bancă pentru a ridica banii", a declarat Dan Diaconescu înainte de a intra la negocieri.

UPDATE 9:17 -
Dan Diaconescu a declarat, în această dimineaţă, că negocierile privind privatizarea oltchim se reiau la ministerul Economei.

"Noi avem banii, îi luăm de acasă de la noi şi îi dăm la popor. Aşteptăm un răspuns de la premier pentru a ne da o formulă juridică prin care să acordăm banii pentru salarii angajaţilor Oltchim. La ora 12:00 vom merge la bancă pentru a ridica banii. Ne-am oferit să plătim salariile cu orice risc, până la finalul negocierilor. Din acest moment, soarta angajaţilor Oltchim este în mâna Guvernului", a declarat patronul OTV.

UPDATE 9:10
- Aproximativ 500 de angajaţi ai combinatului chimic Oltchim au reluat, în această dimineaţă, protestele. În urmă cu o săptămână, oamenii au ameninţat că dacă situaţi nu se rezolvă până la 1 octombrie, vor protesta şi la Bucureşti.

Astăzi este ultima zi în care patronul televiziunii OTV trebuie să semneze contractul de privatizare al Oltchim şi, implicit, să plătească cele 45 de milioane de euro pentru preluarea combinatului.

Reamintim că, sâmbătă, Dan Diaconescu a declarat că va aduce luni trei milioane de euro, "în saci", pentru plata salariilor angajaţilor Oltchim Râmnicu Vâlcea şi că a prezentat OPSPI o variantă de finanţare a companiei cu 91 milioane dolari, cu sprijinul Eximbank. Diaconescu a reiterat, la Realitatea TV, că este dispus să plătească banii, "din conturile familiei sale", chiar dacă nu va prelua combinatul.

În plus faţă de cele 45 de milioane de euro din oferta pentru pachetul majoritar de acţiuni al combinatului, există o posibilă finanţare de 91 de milioane de dolari, prin Eximbank, a declarat Diaconescu.
   
El a spus că şeful OPSPI, Remus Vulpescu, i-a cerut vineri seara să ateste existenţa banilor printr-un extras de cont în original, autentificat, dar că acesta este imposibil de adus până la finalul week-end-ului, şi că de altfel reprezentanţii Oficiului nu au dorit să continue negocierile în zilele de sâmbătă şi duminică.
   
Diaconescu a afirmat că s-a întâlnit sâmbătă la un hotel din Bucureşti cu reprezentanţi ai unor investitori şi cu persoane care ar urma să administreze Oltchim, aceştia sfătuindu-l să nu semneze contractul pentru Oltchim în condiţiile cerute de OPSPI.
   
Diaconescu a mai arătat că la un moment dat în timpul negocierilor Vulpescu şi-a deschis laptopul şi i-a întrebat pe participanţi ce muzică vor să asculte, punând piese cântate de Tudor Gheorghe, Ilie Micolov şi AC/DC.
   
Vineri seara Diaconescu a susţinut că Guvernul a transmis că nu poate continua negocierile pentru contractul de vânzare a acţiunilor Oltchim atât timp cât nu se face dovada că există suma de 45 de milioane de euro pentru preluarea titlurilor.
   
Dan Diaconescu a câştigat săptămâna trecută licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

×