x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Telepatia”, blitzkrieg executat în 39 de zile

“Telepatia”, blitzkrieg executat în 39 de zile

07 Aug 2014   •   21:15
“Telepatia”, blitzkrieg executat în 39 de zile
Sursa foto: Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

Războiul fulger declanşat la începutul lunii iulie în procesul “Telepatia” se încheie astăzi, prin pronunţarea programată în a 39-a zi de muncă a completului  S2 5A continuitate la Curtea de Apel. Cei doi tineri magistraţi, Camelia Bogdan şi Mihalcea Alexandru Mihai, au imprimat un ritm neobişnuit sedinţelor de judecată în acest dosar voluminos, cu 12 inculpaţi a cărui ţintă este Dan Voiculescu.
 
Războiul politic crâncen purtat de Dan Voiculescu cu Băsescu Traian şi sistemul nociv pentru România al acestuia, au dat acestui dosar o puternică încărcătură politică. Modul dubios al redeschiderii dosarului, exact după procedura de suspendare a lui Băsescu din 2007, expertizele viciate, fuga magistraţilor de dosar, presiunile explicite şi referirile la proces făcute de Traian Băsescu şi Codruţa Kovesi au arătat că se urmăreşte de fapt pedepsirea lui Dan Voiculescu, având ca pretext juridic Privatizarea ICA.   

Cei doi magistraţi au astăzi o răspundere uriaşă.Pe de o parte, presiunile politice ale sistemului, care perturbă şi apasă asupra sentinţelor, deja numeroase în dosarele politice, planează şi asupra lor. De cealaltă parte, erorile grave din rechizitoriu pledează pentru casarea sentinţelor de la fond. Dacă magistraţii judecă acest dosar doar  în funcţie de probele existente atunci vom avea astăzi 12 oameni liberi, scoşi de sub povara unor acuze fabricate şi nedrepte.

Ultimele şedinţe de judecată,pe repede-înainte...
Luni, 4 august. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a depus două cereri de recuzare a judecătorilor care se ocupă de acest dosar, Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, însă solicitarea sa a fost respinsă. De asemenea, cei doi judecători au respins toate cererile avocaţilor de administrare a unor probe, respectiv audierea lui Traian Băsescu în legătură cu emiterea de către acesta, pe vremea când era primar general al Capitalei, a unei autorizaţii de construire pentru terenul unde se află ICA; audierea foştilor miniştri ai Agriculturii Dacian Cioloş şi Ilie Sârbu, cu privire la o hotărâre de guvern din anul 2002, prin care s-a dispus transformarea ICA din institut aflat în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole în societate comercială în subordinea ADS. Audierile au durat mai bine de 11 ore.

Marţi, 5 august. Dezbaterile în dosarul ICA au fost reluate marţi dimineaţă, de la ora 10.00, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB). Dan Voiculescu a declarat, în cursul zilei, că “întotdeauna e bine să speri şi într-o achitare”,  dar că este “pregătit pentru orice”. După zece ore de la reluarea dezbaterilor, pronunţarea în dosarul ICA a fost amânată. Inculpaţii au susţinut ultimul cuvânt, iar avocaţii au putut depune până ieri ultimele concluzii scrise.

“Este creată o naraţiune care este făcută cu talent de scriitor, nu de procuror. Ascultând-o pe doamna procuror mi-am notat doar câteva lucruri, dar rechizitoriul este bazat pe falsuri, nu pe probe, nici directe, nici indirecte. Spunea doamna procuror că a fost un NUP care fost infirmat, dar nu a spus că a fost infirmat în 2007. Eu am făcut lucrurile de care am fost acuzat, când NUP-ul nu era infirmat”, a spus Voiculescu.

Gheorghiţă Mateuţ: “Este un dosar care nu are la bază probe”
Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu, a declarat la Antena3, că respingerea tuturor cererilor de către instanţă este “fără precedent”. “Nu pot să fac comparaţie cu un alt proces. Ce am văzut m-a uimit, m-a întristat pentru că am simşit că am fost împiedicat să-mi exercit profesia de avocat”, a spus Mateuţ. “Acest dosar este un dosar care nu are la baze probe. Instanţa de apel este cea care va decide. Eu încă mai sper, pentru că am o gândire pozitivă, într-o soluţie corectă care să se bazeze pe dispoziţiile legale şi pe adevărul obiectiv, pe realitatea actelor materiale. Mă bazez pe lege, buna credinţă, pe principii, nu mă bazez pe manifestări extreioare care pot să sugereze o anumită aparenţă”, a afirmat Mateuţ.

Două anonime, la baza redeschiderii dosarului ICA
Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a publicat acum câteva zile,  în premieră, cele două sesizări care au stat la baza redeschiderii Dosarului ICA de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) condusă de Daniel Morar. Este vorba despre o copie a unui articol apărut în Curentul, ziar pro-Băsescu, depusă de “un cetăţean scîrbit” şi o sesizare anonimă prin care se cerea anchetarea lui Dan Voiculescu pentru că îl “combate” pe preşedintele Traian Băsescu. Dosarul ICA a fost închis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu o decizie de neîncepere a urmăriri penale, la 10 iunie 2005. “În 2007, după declanşarea procedurilor pentru Referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, Daniel Morar a făcut tot posibilul să redeschidă Dosarul ICA în care Dan Voiculescu primise NUP în 2005. Neavând argumente legale, DNA a folosit ca motive pentru redeschiderea dosarului două delaţiuni ridicole”, scrie GIP.

×
Subiecte în articol: dosarul telepatia