x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ţiganii români, ştampilaţi ca vitele de jandarmeria franceză

Ţiganii români, ştampilaţi ca vitele de jandarmeria franceză

09 Sep 2009   •   00:00
Ţiganii români, ştampilaţi ca vitele de jandarmeria franceză

Jandarmeria franceză a trecut la măsuri controversate împotriva ţiganilor. Oamenii legii au ştampilat mai mulţi români şi bulgari din această etnie. Autorităţile spun că metoda a fost folosită pentru a verifica identitatea a 100 de ţigani care se aflau într-o tabără improvizată.





Oficialii jandarmeriei franceze au adăugat că semnul era menit să împiedice verificarea de două ori a aceleiaşi persoane. Ei consideră că gestul nu suportă comparaţie cu practicile naziste din timpul celui de-al doilea război mondial, îndreptate împotriva evreilor, întrucât ştamplia se poate şterge cu apă.

Asociaţia "Solidaritate cu familiile române" şi-a exprimat surprinderea privind această măsură. "Imediat, procedeul ne-a amintit de cele din ultimul război", declară militantul Yves Bouyer. "Acesta nu este un mod de a trata fiinţe umane", a continuat el. O persoană, verificată în cadrul operaţiunii jandarmeriei, şi-a exprimat indignarea: "Nu suntem vite".

Ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, a cerut însă jandarmeriei să nu mai utilizeze astfel de metode în acest gen de situaţii. "Deşi aprobă obiectivul operaţiunii, Eric Besson consideră procedeul ştampilării umede deosebit de inoportun, privind operaţiunile care vizează străini aflaţi într-o situaţie ilegală", se arată într-un comunicat al ministrului, citat de Mediafax. (V.A.)

×