x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Timisoara - Mercur in sediul Tribunalului

Timisoara - Mercur in sediul Tribunalului

13 Noi 2004   •   00:00

Detinutii care sapau santuri ieri in curtea Palatului Dicasterial din Timisoara, ce adaposteste sediile Judecatoriei, Curtii de Apel, Tribunalului si al PNA, au gasit in pamant, in mai multe locuri, bobite de mercur.

EDUARD PASCU

Pentru ca acestea li s-au parut suspecte, si-au anuntat supraveghetorii, care au chemat Garda de Mediu, Protectia Civila si Politia. Specialistii de la Protectia Civila au stabilit ca este vorba despre mercur. Pentru ca substanta este toxica, inspectorii au izolat imediat zona si au decis sistarea lucrarilor de canalizare. Din primele cercetari se pare ca tot pamantul pare amestecat cu mercur. Acesta va fi transportat intr-un loc special amenajat, deoarece, in caz contrar, ar exista pericolul sa se infiltreze in panza freatica si sa contamineze apa.

VECHI. Pentru ca substanta s-a gasit la o adancime de peste doi metri si parea sa se afle acolo de mult timp, s-a apelat la un specialist de la Muzeul Banatului. Potrivit arheologului Valentin Cedica, mercurul este acolo, probabil, inca din secolul al XVIII-lea, cand in locul Palatului Dicasterial se afla sediul Administratiei Banatului, iar niste traficanti ar fi putut sa-l ascunda acolo, avand in vedere ca era o substanta interzisa si in acea perioada, dar cautata, pentru ca se folosea in tratamentul sifilisului.

×
Subiecte în articol: observator