x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tomac: Reunificarea Basarabiei cu România este un proces realizabil

Tomac: Reunificarea Basarabiei cu România este un proces realizabil

18 Noi 2018   •   18:00
Tomac: Reunificarea Basarabiei cu România este un proces realizabil

Reunificarea Basarabiei cu România este un proces "realizabil", "realist", care "a şi început" prin acţiunea de redobândire a cetăţeniei române de către un milion de locuitori ai Republicii Moldova, a declarat duminică, la Alba Iulia, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac. 

"Nu doar că este realizabil, ci a început", a afirmat Eugen Tomac, întrebat într-o conferinţă de presă dacă mai este posibilă unirea României şi a Republicii Moldova în actualul context internaţional. Liderul PMP a adăugat că "dacă am fi avut o clasă politică un pic mai curajoasă, mai responsabilă şi cu un simţ al patriotismului mai dezvoltat, poate ea (unirea - n.r.) s-ar fi întâmplat deja". 

Eugen Tomac a amintit că, la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu, în 2009, procesul de redobândire a cetăţeniei române a fost deblocat şi că la ora actuală, din cei aproape 3,5 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, un milion deţin paşaport românesc, fiind cetăţeni cu acte în regulă ai României. 

"Deci, România a făcut primul pas spre reunificare. Sigur că acest proces, după o lungă perioadă de sovietizare, de deznaţionalizare, nu se întâmplă atât de rapid, cu atât mai mult cu cât, cel puţin în ultimii patru ani, România nu a avut o politică coerentă de a menţine acel trend de apropiere pe care preşedintele Băsescu l-a trasat. Convingerea mea este însă că procesul este ireversibil", a declarat preşedintele PMP. 

Tomac a făcut referire şi la adoptarea, la iniţiativa PMP, de către Parlamentul României a unei declaraţii politice "cu o încărcătură puternică", prin care s-a stabilit că atunci când Parlamentul de la Chişinău va fi pregătit să adopte o declaraţie de unire, România este pregătită să facă acelaşi pas. 

"Deci, noi, din punct de vedere politic, am demonstrat întreaga disponibilitate. A fost un mesaj politic asumat, adoptat aproape în unanimitate - UDMR s-a abţinut de la vot", a spus deputatul. 

Eugen Tomac a punctat că peste 60 din cei 101 deputaţi din Parlamentul de la Chişinău, "de toate culorile politice", deţin cetăţenia română. "Deci, premise ca acest lucru să se întâmple există", a adăugat el. 

Tomac a mai spus că, în perioada de aproape zece ani în care a fost în preajma preşedintelui Traian Băsescu, discuţii cu privire la unirea celor două state s-ar fi purtat la cel mai înalt nivel. "Nu am auzit niciun şef de stat din lume important să spună că nu este oportună. Toţi ne-au spus: 'este o problemă care vă vizează pe cei de la Bucureşti şi de la Chişinău'", a declarat acesta. 

Liderul PMP crede că subiectul reunificării trebuie dus, "cu argumentele pe care le avem", la Bruxelles, acesta urmând să fie, de altfel, unul din mesajele pe care partidul le va promova în campania de la europarlamentare. 

"Nu se întâmplă peste noapte, nu va fi un proces uşor, vor fi negocieri dificile, dar eu cred că la ora actuală întrunim toate datele pentru ca acest lucru să se întâmple. Totul depinde însă de viziunea pe care o va avea, pe care trebuie să o aibă Guvernul de la Bucureşti, implicit preşedintele. Deci, e realist", a conchis Eugen Tomac. 

Preşedintele PMP a participat duminică, la Alba Iulia, alături de preşedintele executiv al PMP, Marius Paşcan, şi de alţi membri din conducerea partidului, la o şedinţă regională.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: eugen tomac reunificare basarabia romania