x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trafic naval restricţionat pe Dunăre

Trafic naval restricţionat pe Dunăre

29 Iul 2015   •   18:12
Trafic naval restricţionat pe Dunăre
Sursa foto: Foto: Oana Pavelescu

Traficul naval este restricţionat din cauza debitelor scăzute pe Dunăre, în aval de barajul Porţile de Fier II, situat la kilometrul fluvial 863+358.

Surse de la Autoritatea Navală Fluvială au declarat miercuri, pentru AGERPRES, că din cauza scăderii nivelului apei în sectorul respectiv s-a cerut armatorilor şi operatorilor din domeniul transportului fluvial să reducă încărcăturile convoaielor cu 50%.

Măsura s-a impus pentru ca navele să nu eşueze pe bancurile de nisip în punctele critice identificate de specialişti de-a lungul Dunării, atât în apele teritoriale româneşti, cât şi în cele sârbeşti şi bulgăreşti.

Autorităţile navale româneşti au balizat cu geamanduri şenalul navigabil care s-a îngustat din cauza diminuării volumului de apă, astfel încât echipajele de nave să prevină eşuarea pe uscat şi, astfel, a punerii în pericol a acestora şi a vieţii marinarilor.

Potrivit aceloraşi surse, debitul Dunării la intrarea în ţară este cu 50% mai redus decât media multianuală a lunii iulie, de aproximativ 5.400 mc/secundă, numai la staţia hidrometrică Gruia din judeţul Mehedinţi cota scăzând la minus 10 centimetri faţă de nivelul normal de 300 centimetri.

×