x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu: Instituţiile statului trebuie ajustate. 15 mii de funcţionari vor ajunge şomeri!

Traian Băsescu: Instituţiile statului trebuie ajustate. 15 mii de funcţionari vor ajunge şomeri!

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Aug 2009   •   00:00
Traian Băsescu: Instituţiile statului trebuie ajustate. 15 mii de funcţionari vor ajunge şomeri!

Preşedintele Traian Băsescu a estimat într-o emisiune la postul public de televiziune că, în perioada următoare, probabil 10.000-15.000 de persoane vor trebui să plece din instituţiile statului şi agenţiile guvernamentale. Băsescu a recunoscut şi faptul că "am ajuns la momentul în care instituţiile statului trebuie ajustate".



Traian Băsescu a apreciat că reducerea cheltuielilor cu aparatul bugetar din instituţii ar trebui să se afle în jurul procentului de 20 la sută. Preşedintele a subliniat că cel mai important criteriu ce trebuie avut în vedere în momentul selecţiei angajaţilor care vor rămâne este competenţa, dar a adăugat că trebuie să se ţină cont şi de experienţă, pentru că oamenii în vârstă îşi găsesc foarte greu un alt loc de muncă. "Sunt destui incompetenţi în aparatul de stat. Nu-i aruncă nimeni în stradă. Pot trece în şomaj fără nicio problemă", a susţinut Băsescu, citat de Agerpres.

Şeful statului a dorit să corecteze declaraţia făcută în urmă cu zece zile la postul public de radio, legată de necesitatea reducerii aparatului de stat cu circa 20 la sută, spunând că nu s-a referit la acele domenii unde există deficite de personal precum armată, educaţie, sănătate şi interne. Totodată, el a explicat că a avansat procentul de 20 la sută pentru reducerea angajaţilor la stat întrucât s-a uitat cu cât a crescut personalul în timpul guvernării Tăriceanu: "Mi s-a părut că a crescut excesiv ". El a afirmat că nu va fi scutită nici instituţia prezidenţială de un astfel de proces, adăugând că vor fi teste profesionale egale pentru toţi.

Despre cele spuse de premierul Boc că, în urma desfiinţării sau comasării vor rămâne doar 107 agenţii de stat din cele 226 care există în prezent, preşedintele Băsescu a spus că a mai auzit astfel de anunţuri: "Eu o să fiu foarte corect şi cu dumneavoastră, şi cu Guvernul. Spun că am mai auzit aceste anunţuri. Aceste măsuri trebuiau luate de mult. Din păcate, ele se blochează în negocierile din interiorul coaliţiei. Reducerea cheltuielilor bugetare este un imperativ al acestui an şi fiecare lună de întârziere rostolgoleşte probleme tot mai mari".

De asemenea, şeful statului şi-a exprimat speranţa ca, de data aceasta, să se meargă înainte cu desfiinţarea sau comasarea agenţiilor de stat, pentru că este o măsură necesară, pentru că România are o birocraţie excesivă, ineficientă şi de multe ori lipsită de competenţă. "Cred că este un moment bun în care instituţiile statului pot să-şi selecteze salariaţii. Bănuiesc că niciun şef din instituţie, indiferent cât ar fi el de politic, nu îşi va scoate oamenii din instituţii să-i lase pe cei slabi pregătiţi", a spus Băsescu.

Preşedintele a refuzat să comenteze criteriile avute în vedere de Executiv atunci când a comasat agenţiile de stat: "Bănuiesc că primul criteriu a fost menţinerea agenţiilor care sunt parte a structurii noastre europene", a menţionat Băsescu, afirmând că acestea sunt cerute pentru funcţionarea României în interiorul Uniunii Europene şi au corespondent în toate statele membre. El a spus că sunt avute în vedere agenţiile care au fost create "pentru a se genera tot felul de demnitari şi de directori pentru clientela politică".

Nu mai cumpără nimeni marfă românească!

Întrebat ce anume a bulversat previziunile Fondului Monetar Internaţional în legătură cu creşterea economică din România, Traian Băsescu a precizat: "O să pară ciudat ce vă spun, dar sunt şi motive pozitive care duc la acest fenomen. Partea rea este că avem o diminuare masivă a exporturilor - exporturi pe care le aveam în Germania, în Franţa, în Marea Britanie, în Spania, toate ţări puternic afectate de criza economică - şi atunci s-a produs reducerea de comenzi către industria românească din aceste ţări, iar efectul a fost diminuarea producţiei în România şi creşterea şomajului. Pe de altă parte, scăderea produsului intern brut este generată şi de reducerea dramatică a importurilor. Aici suntem în partea pozitivă".

Şeful statului a arătat că, dacă pe primele cinci luni ale anului 2008, România a avut un deficit de cont curent  de 7,6 miliarde de euro, anul acesta are un deficit de cont curent de 1,7 miliarde de euro pe primele cinci luni ale anului. "Asta înseamnă că am ajuns la un deficit sustenabil deja prin investiţii străine directe. Sper ca acest trend să se menţină şi evaluările sunt că am încheia anul cu un deficit de cont curent între 5 la sută şi 6 la sută, o ajustare extraordinară faţă de 13,5 la sută din produsul intern brut, cât am avut anul trecut. Şi acum venim la o teorie simplă şi eu îi rog pe economişti să mă scuze că fac aprecieri economice, ştiu că îi înfurie (...), ajungem să infirmăm acea gogoaşă care era vândută de guvernul trecut: dăm bani ca să stimulăm consumul. Iată ce înseamnă creştere economică bazată pe consum", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a arătat că, atunci când se reduce consumul, se prăbuşeşte creşterea economică. "Aici trebuie să învăţăm lecţia, şi sper ca acest guvern să ţină cont, el a şi luat măsuri în consecinţă, să ţină cont de realitatea faptului că o creştere economică temeinică se bazează în primul rând pe investiţii. Investiţiile dacă ar fi fost preponderente în raport cu creşterea economică generată de consum, România ar fi suportat un şoc mai mic", a subliniat Băsescu.

Potrivit şefului statului, ce se întâmplă în România trebuie privit măcar în context european, mai ales că sunt multe state care au căderi economice mult mai mari decât ţara noastră şi efecte sociale mult mai puternice. "Deci, din acest punct de vedere, m-aş îndrepta către o oarecare concluzie. Nu mai avem un deficit de cont curent pe primele cinci luni de 7,6 miliarde. Se traduce printr-o datorie mai mică. Pentru că aceşti bani trebuiau acoperiţi. Vom avea mai puţin de plătit în contul deficitului de cont curent. (...) Avem cinci miliarde de euro mai puţin de plătit, într-un fel sau altul. Deci ne apropiem să ne echilibrăm ceea ce exportăm cu ceea ce importăm", a precizat Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: observator romania tvr2 somaj tvr