x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei candidaţi pentru postul de şef la APIA

Trei candidaţi pentru postul de şef la APIA

24 Mar 2009   •   00:00

Trei candidaţi s-au înscris la concursul pentru ocuparea postului vacant de director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), potrivit informaţiilor furnizate Agerpres de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Ultima zi de depunere a dosarelor de concurs la ANFP a fost luni, 23 martie, concursul urmând să se desfăşoare în zilele de 25 şi 27 martie 2009 (proba scrisă şi interviu), arată Agerpres.



Unul dintre candidaţi este un fost euroconsilier în Ministerul Agriculturii, Daniel Constantin, specializat în consultanţă pentru atragerea fondurilor europene. Ministerul Agriculturii a mai scos încă odată la concurs postul vacant de director general al APIA, în luna februarie, dar nu a avut succes întrucât pentru că niciun candidat nu şi-a depus dosarul până la încheierea termenului de depunere. Directorul general al APIA, Dan Gherghelaş, a demisionat din funcţie în 12 februarie, invocând atacurile la adresa instituţiei şi amestecul politic într-un domeniu tehnic, în condiţiile în care ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, s-a declarat nemulţumit încă de la preluarea mandatului de activitatea APIA şi de întârzierile din sistem.

Şefia APIA a fost preluată de directorul general adjunct, Mariana Drăghici, până la ocuparea postului prin concurs. În data de 19 martie, ministrul Agriculturii Ilie Sărbu, a decis demiterea în bloc a conducerii centrale şi locale a APIA, un număr de 60 de directori, pentru întârzierea termenului de începere a plăţilor din fondurile europene aferente anului 2008. Sârbu a convenit împreună cu conducerea APIA începerea plăţilor în data de 15 martie dar, ulterior, a mai oferit conducerii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) un răgaz de patru zile. El a avertizat că depăşirea termenelor limită va atrage automat demiterea întregii conduceri a APIA.

Fermierii români au solicitat plăţi directe pentru anul 2008 pe o suprafaţă de aproximativ 9,7 milioane hectare, depăşind suprafaţa de referinţă negociată cu Uniunea Europeană, de 8,7 milioane hectare. Numărul cererilor depuse anul trecut a depăşit 1,16 milioane. La finele lunii ianuarie, APIA a comunicat Comisiei Europene /CE/ suprafaţa pentru plată- 9.018.490,01 hectare pe anul 2008. Bugetul alocat României în cadrul Schemei Unice de Plată pe Suprafaţă pentru anul 2008 se ridică la 527,9 milioane euro, faţă de 464 9 milioane euro, anul trecut. Dacă pentru anul 2007 nivelul sprijinului comunitar a fost de 50,5 euro/hectar, pentru 2008 acesta va urca la 60,75 euro/ha, iar pentru 2009 fermierii vor primi anul viitor 71 euro la hectar. APIA este agenţia care gestionează fondurile europene din sectorul agricol şi efectuează plăţile naţionale către fermieri. Agenţia se află în subordinea MAPDR.

×
Subiecte în articol: observator anul apia