x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei senatori s-au pus in slujba "băieţilor deştepţi" cu parcuri

Trei senatori s-au pus in slujba "băieţilor deştepţi" cu parcuri

de Monica Andrei Capatos    |    20 Noi 2007   •   00:00
Trei senatori s-au pus in slujba "băieţilor deştepţi" cu parcuri

Doi senatori ai PD şi unul al PSD vor să modifice Legea Mediului, mai exact articolul 71, aprobat iniţial de Guvern, astfel incăt spaţiile verzi să poată fi transformate in zone construibile. Astfel, "băieţii deştepţi", cum ar fi Constanda, proprietari de parcuri, işi vor putea duce pănă la capăt proiectele imobiliare, distrugănd spaţiile verzi. Interesele sunt mai presus de orice. • Craiova - Trei zone verzi, deja distruse


Doi senatori ai PD şi unul al PSD vor să modifice Legea Mediului, mai exact articolul 71, aprobat iniţial de Guvern, astfel incăt spaţiile verzi să poată fi transformate in zone construibile. Astfel, "băieţii deştepţi", cum ar fi Constanda, proprietari de parcuri, işi vor putea duce pănă la capăt proiectele imobiliare, distrugănd spaţiile verzi. Interesele sunt mai presus de orice.

Senatorii Dan Cărlan - PD, Marin Bobeş - PD şi Aurel Simionescu - PSD vor să distrugă ce a mai rămas din spaţiile verzi, modificănd articolul 71 din Legea Mediului, aprobată iniţial de Guvern şi promovată de Ministerul Mediului. Nu este prima oară cănd se intămplă acest lucru, in vara anului trecut, cănd la şefia Ministerului Mediului se afla un alt membru al PD, Sulfina Barbu, articolul 71, care practic interzice construirea pe spaţiul verde, a fost modificat, tot in Senat. Efectul. Majoritatea zonelor verzi, in principal a parcurilor, a fost defrişată, proiecte imobiliare de sute de milioane de euro fiind deja in derulare. După ce Jurnalul Naţional a iniţiat o campanie, Ministerul Mediului, condus acum de Attila Korodi, prin secretarul de stat Lucia Varga, a modificat Ordonanţa 195/ 2005, mai exact paragraful care permitea distrugerea zonelor verzi. Guvernul a aprobat, urmănd ca Senatul şi Camera Deputaţilor să dezbată. Numai că dezbaterea riscă să se transforme intr-o schimbare majoră.

Deşi toată lumea brusc a devenit la nivel declarativ apărătoare a zonelor verzi - doar e la modă şi dă bine - , in fapt se lucrează pe muteşte tocmai invers, in favoarea afaceriştilor posesori de parcuri. Costică Constanda, proprietarul Parcului Bordei, este primul beneficiar al schimbării legii, dacă aceasta va fi susţinută pănă la capăt de senatori.

Aurel Simionescu PSD

MOTIVE PENIBILE. Cei trei aleşi nu văd nici o problemă in schimbarea acestui articol de lege. Pe scurt, ei vor ca pe spaţiile verzi proprietate privată, aşa cum este Parcul Bordei, să se poată construi. Domnul senator PD Marin Babeş pare că ştie ce impune Uniunea Europeană la capitolul spaţiu verde, dar ne propune să nu facem o tragedie din asta. "Uniunea Europeană impune un anume standard. Trebuie să avem 26 de metri de spaţiu verde pe cap de locuitor. Numai că acum toată lumea s-a dus pe cazul Constanda. Nu facem lege pentru Bordei, nu am făcut o tragedie din cazul ăsta. Nu ştiu dacă retrocedarea parcului este legală sau ilegală. Administraţia locală trebuie să decidă dacă pune in posesie un spaţiu verde sau nu. Mie imi convine ca proprietatea să fie sacră pentru om", ne-a declarat Marin Bobeş, senator PD.

Evident că in toate situaţiile senatorul mută problema in curtea administraţiilor locale, şi asta in condiţiile in care vrea cu orice preţ să lase o portiţă in lege pentru cei care deţin zone verzi. Oare de ce? Şi nu este singurul.

La fel găndeşte şi un alt pedist, Dan Cărlan, aflat ieri la Iaşi cu preşedintele Traian Băsescu. "Comisia de la Senat a inţeles să păstreze legea in varianta Guvernului, dar la spaţiile verzi proprietate privată trebuie văzut clar care este situaţia din teren, pentru că multe sunt trecute in planurile de urbanism drept spaţii verzi, in realitate fiind maidane. Sunt informaţii false, pentru că un teren viran cu bălării nu poate fi considerat zonă verde. Mă scuzaţi, sunt in coloana oficială, am ajuns cu preşedintele la Iaşi, nu mai pot vorbi", ne-a expediat Dan Cărlan.

Marin Bobeş PD

ABERAŢII. Chiar dacă preşedintele de onoare al partidului din care face parte, Ion Iliescu, s-a implicat in apărarea Parcului Bordei şi in general a spaţiilor verzi, senatorul PSD Aurel Simionescu a găsit două noţiuni de incadrare a zonelor verzi cel puţin ciudate.
"In Planul Urbanistic există noţiunile de spaţiu verde existent şi spaţiu verde propus, adică unul care poate fi amenajat, nu ştiu acum cum se numeşte exact. Amendamentul se referă la zonele care nu sunt amenajate", a precizat alesul PSD. Trebuie să-i spunem domnului senator că şi Parcul Bordei a fost la fel de controversat, motivăndu-se că nu este parc pentru că nu era amenajat (adică n-avea bănci şi alei pavate). Acest motiv nu este altceva decăt o chichiţă legislativă tocmai pentru a-i ajuta pe proprietarii de spaţii verzi să le distrugă.

Pe lista zonelor vănate se află aproape toate parcurile din Capitală: Bordei, Herăstrău, Tineretului, Circului, IOR, Titan, Floreasca, Crăngaşi, dar şi din ţară.

Conform Uniunii Europene, autorităţile publice locale sunt obligate să asigure o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor din terenul intravilan. Pănă in 2013, la data de 31 decembrie, suprafaţa trebuie să ajungă la 26 mp pe cap de locuitor.
Dacă Senatul modifică acest paragraf din Legea Mediului, cerinţele europene devin greu de atins.

Proces

Procesul prin care fundaţia Ecocivica a cerut anularea deciziilor fostului primar al Capitalei Traian Băsescu, in baza cărora parcul Bordei a fost dat in schimbul terenului din Satul Francez, se va desfăşura la Judecătoria Sectorului 1. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au hotărăt ieri că nu au dreptul legal de a judeca acest caz şi şi-au declinat competenţa in favoarea instanţei de grad mai mic. Decizia a fost luată după ce avocatul lui Costică Constanda a invocat această excepţie şi a susţinut că instanţa competentă este judecătoria. O altă parte din proces, Banca Raiffeisen (creditoarea omului de afaceri), ceruse trimiterea cazului la secţia de Contencios-administrativ a Tribunalului, iar avocatul fundaţiei susţinuse că, dimpotrivă, Secţia Civilă a Tribunalului este cea competentă.

  • Miruna Pasă Petru


Sesizări

Dacă aflaţi despre abuzurile care se fac pe spaţiile verzi care aparţin domeniului public al statului şi despre tăierea copacilor din zona in care locuiţi, atăt din Bucureşti, căt şi din ţară, puteţi scrie pe adresa de mail: numaitaiaticopacii@jurnalul.ro sau puteţi suna la 318.20.37; 318.20.43 sau 318.20.26.






×
Subiecte în articol: salvaţi spaţiul verde! verde verzi bordei