x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tribunale de mediu

Tribunale de mediu

de Alexandru Nastase    |    07 Aug 2007   •   00:00
Tribunale de mediu
Sursa foto: MARIO LAPORTA/

Şeful Gărzii de Mediu, liberalul Octavian Popa, a simţit nevoia să-şi facă un bilanţ de activitate la căteva zile după ce preşedintele Băsescu a rezolvat problema gunoaielor de la ieşirea din Capitală, de pe cheiul Dămboviţei. Popa a vorbit despre amenzile aplicate de Gardă, despre DN 66A şi despre faptul că va propune infiinţarea unor
tribunale de mediu.


Respectivele tribunale ar trebui infiinţate, in opinia lui Octavian Popa, ca să se ocupe cu soluţionarea problemelor juridice care apar in desfăşurarea activităţii instituţiilor de control din acest sector. "Din cauza necunoaşterii legislaţiei de mediu de către unii judecători, multe din procesele deschise de către unii agenţi economici impotriva GNM sunt căştigate de aceştia. Consider că acest tip de probleme ar trebui soluţionat de tribunale specializate", a declarat comisarul general. Popa a anunţat că va cere monitorizarea juriştilor Gărzii. Aceştia vor fi redistribuiţi in comisariatele judeţene din teritoriu şi se vor implica in activităţile de control ale comisarilor Gărzii pentru o "cunoaştere căt mai exactă a problemelor cu care se confruntă aceştia". GNM va colabora cu case de avocatură cu care va incheia contracte pentru a fi reprezentată in instanţă in cazul unor procese intentate de anumite instituţii. Un astfel de exemplu este Drumul lui Băsescu. După cum se ştie, Parchetul General a demarat o anchetă impotriva Gărzii după sistarea lucrărilor la DN 66A. "Din cauza faptului că 70% din contestaţiile depuse de către diverşi agenţi economici sunt căştigate de aceştia, in defavoarea Gărzii, din cauza unor vicii de procedură, avem in vedere inclusiv modificarea procesului-verbal care se incheie in prezent la aplicarea unei amenzi şi a cărei structură trebuie regăndită", a spus Popa.


AMENZI ŞI AMENZI. Garda Naţională de Mediu a aplicat intre iunie şi iulie 2007 amenzi in valoare de aproape 17 milioane de lei pentru poluarea mediului şi controlul habitatelor naturale. Cele mai multe amenzi s-au dat pentru poluările accidentale şi neanunţarea acestora, gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor, neindeplinirea măsurilor impuse la controale anterioare, lipsa acordului sau autorizaţiei de mediu şi nerespectarea prevederilor din acestea. Pentru poluare s-au dat 979 de sancţiuni principale şi 20 de sancţiuni complementare, in valoare totală de aproape 13 milioane de lei, pentru 4.167 agenţi economici. In ceea ce priveşte activitatea de control a habitatelor naturale, biodiversităţii şi ariilor naturale, Garda a dat 225 amenzi, de aproape 4 milioane de lei, 66 avertismente, 14 suspendări de activitate şi patru sesizări penale, 70% din activitatea acestui sector fiind neplanificată. Amenzile au fost aplicate pentru depozitare de deşeuri in arii protejate, pentru arderea miriştilor sau a vegetaţiei forestiere, pentru tăieri ilegale sau pentru braconaj.


Primării penalizate

In ceea ce priveşte acţiunea preşedintelui Traian Băsescu, Octivian Popa a spus că Garda Naţională de Mediu a amendat, in urmă cu două săptămăni, toate cele şase primării de sector din Bucureşti cu căte 10.000 lei pentru proasta gestionare a deşeurilor. "Am ales aplicarea de amenzi mai mici pentru primăriile de sector, deoarece consider că rolul GNM nu este, in primul rănd, acela de a amenda, ci, mai degrabă, de a preveni nerespectarea legislaţiei de mediu", a spus Octavian Popa. Acesta a anunţat că in prezent poartă discuţii cu toate primăriile localităţilor din jurul Bucureştiului, pentru a rezolva problema deşeurilor de materiale de construcţii de pe şoseaua de Centură şi că s-au inceput negocieri cu firme specializate, care să ridice aceste deşeuri. "Atăt autorităţile locale, căt şi firmele care se ocupă cu colectarea deşeurilor vor fi controlate permanent, iar in cazul in care se vor constata noi abateri vor fi sancţionate pănă la remedierea completă a problemei gestionării deşeurilor, atăt din Capitală, căt şi din jurul acesteia."

×
Subiecte în articol: verde! mediu