x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tribunalul Bucureşti nu este de acord cu audierea lui Traian Băsescu în dosarul ICA

Tribunalul Bucureşti nu este de acord cu audierea lui Traian Băsescu în dosarul ICA

30 Apr 2013   •   17:37
Tribunalul Bucureşti nu este de acord cu audierea lui Traian Băsescu în dosarul ICA

Tribunalul Bucureşti a respins marţi cererea avocaţilor preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, privind audierea ca martori a lui Traian Băsescu, Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), informează agerpres.ro.

La termenul de marţi al procesului, avocatul lui Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut instanţei audierea ca martor a preşedintelui Traian Băsescu, pentru ca acesta să dea o declaraţie în legătură cu emiterea unei autorizaţii în anul 2000, pe vremea când era primar general al Capitalei, în legătură cu construirea unei clădiri de birouri pe un teren al societăţii comerciale Bioprod SRL, societate constituită de Grupul Grivco şi ICA.

Mateuţ a precizat că doreşte ca Traian Băsescu să spună dacă Dan Voiculescu a exercitat presiuni asupra lui pentru emiterea acelei autorizaţii.

Avocatul a mai cerut instanţei să-i audieze ca martori pe foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş, pentru ca aceştia să dea detalii în legătură cu emiterea unor note de fundamentare privind privatizarea ICA şi că în evidenţele contabile ale Ministerului Agriculturii nu există prejudiciul constatat de procurorii DNA.

Cererile avocatului au fost însă respinse de instanţă, care a admis în schimb reaudierea a trei inculpaţi din dosar, Dan Voiculescu, Sorin Pantiş şi Vlad Nicolae Săvulescu, precum şi audierea a trei martori.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 28 mai.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC "Bioprod" SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC "Benefica" SA Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată

×